Morningstar bezorgd over beleggingscultuur bij Carmignac

De analisten van Morningstar waarderen de beleggingsfondsen Carmignac Patrimoine en Carmignac Investissement af van 'Silver' naar 'Bronze'. De fondsen zijn nog steeds van bovengemiddelde kwaliteit, maar de vier aandelenbeleggers en één analist die het beheerteam hebben verlaten baren zorgen.

Maarten van der Pas 29 juni, 2015 | 16:29
Facebook Twitter LinkedIn

Carmignac zag het afgelopen anderhalf jaar vijf mensen uit zijn aandelenteam (voor Europese aandelen, aandelen uit opkomende markten en grondstofaandelen) vertrekken. Ofschoon Carmignac Patrimoine met Edouard Carmignac en Rose Ouahba wordt geleidt door twee zeer ervaren beheerders, maakt het de serie medebeheerders die is weggegaan de analisten van Morningstar wel bezorgd over de stabiliteit van de beleggingscultuur bij het fondshuis.

Carmignac als fondshuis werd daarom afgewaardeerd van Positive naar Neutral en dat werkt door in de afwaardering van de beleggingsfondsen.

Patrimoine
De structuur van het huidige beheerteam van Carmignac Patrimoine is toereikend voor de top down benadering van het fonds, maar als het op de kwaliteit van aandelenselectie aankomt vind Morningstar dat andere, vergelijkbare beleggingsfondsen beter presteren. Dat schrijft analist Thomas Lancereau in zijn rapport over Carmignac Patrimoine.

De groep van vier wereldwijde sectoraandelenanalisten is compact, maar is in het verleden stabieler geweest. Dat geldt ook voor het obligatieteam dat naast Ouahba nog drie beheerders en twee analisten telt wat eveneens klein is vergeleken met vergelijkbare mixfondsen die Morningstar volgt.

Een andere reden voor de afwaardering zijn de hoge kosten die het fonds aan beleggers in rekening brengt. De lopendekostenfactor is 1,15 procent. Dat is hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare fondsen in de Morningstar-categorie ‘Mixfondsen EUR Neutraal – wereldwijd’. Op kosten scoort Carmignac Patrimoine dan ook Negative.

Glans verloren
Carmignac Patrimoine is een populair beleggingsfonds onder Nederlandse beleggers hoewel het de laatste jaren zijn glans verloor. Het wereldwijde mixfonds had lange tijd de hoogste Analyst Rating Gold. De Morningstar-analisten zetten het fonds september 2013 een stap terug naar Silver. Toen waren het vooral de tegenvallende resultaten die Carmignac Patrimoine parten speelden. Maar het fonds herstelt zich. Waar het in 2012 en 2013 met zijn rendement in het laatste kwartiel van de Morningstar-categorie eindigde, stond het in 2014 in het tweede kwartiel en noteert het dit jaar tot en met mei in het eerste kwartiel. Met een rendement van 10,5 procent wordt de categorie en de benchmark met respectievelijk 2,9 en 2,2 procent verslagen.

Nu volgt een tweede afwaardering naar Bronze.

Investissement
Carmignac Investissement
krijgt om dezelfde redenen een afwaardering naar Bronze. Over dit fonds in wereldwijde large-cap groeiaandelen zijn de analisten van Morningstar nog steeds positief, maar wel in mindere mate door het vertrek van mensen bij het aandelenteam en de relatief hoge kosten.


Carmignac Patrimoine in het kort
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative


Carmignac Investissement in het kort
Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten