Dit zijn de nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben heel wat fondsen Under Review gezet vanwege impactvolle gebeurtenissen. Ook zijn er een groot aantal fondsen weer herbeoordeeld na een periode Under Review. Bekijk ze allemaal in dit overzicht.

Robert van den Oever 30 januari, 2019 | 8:36
Facebook Twitter LinkedIn

Re-rated na Under Review

Kames Absolute Return Bond - Neutral

Het Kames Absolute Return Bond fonds krijgt van analist Louise Babin opnieuw een Morningstar analyst Rating van Neutral na een periode Under Review vanwege het vertrek van co-beheerder en hoofd obligaties Stephen Snowden. Sinds de oprichting van het fonds in september 2011 is Snowden co-beheerder samen met Colin Finlayson. Beide haaden ieder duidelijke verantwoordelijkhedem waarbij snowden zich richtte op credits en Finlayson op rentes. Die rolverdeling blijft van kracht nu Rory Sandilands de taken van Snowden op zich neemt.

Sandilands kwam in 2016 bij Kames en sinds oktober 2017 is hij ook co-beheerder van het Neutral-rated Kames Sterling Bond fonds. Zijn ervaring ligt bij credit sales en daardoor heeft hij een beperkt track record in portefeuillebeheer.

Finlayson is een veteraan bij Kames met 18 dienstjaren en dat brengt continuiteit. Desondanks blijft het verloop in het obligatieteam van Kames, met 15 wisselingen in drie jaar tijd, een punt van zorg.

 

Kames Investment Grade Bond en Kames Investment Grade Global Bond - Neutral

Ook hier was het vertrek van Stephen Snowden reden om deze twee voorheen Silver-rated fondsen Under Review te zetten en nu krijgt het een Neutral-oordeel. Snowden was co-beheerder naast Kames-veteraan Euan McNeil sinds 2011.

Bij dit fonds neemt Grace Le de plaats van Snowden als co-beheerder in naast McNeil die 16 jaar ervaring heeft. Le kwam in 2015 bij Kames en heeft zes jaar ervaring in de beleggingsindustrie, maar pas in 2018 werd ze betrokken bij portefeuillebeheer.

Hoewel het obligatieteam gezamenlijk top-down visies ontwikkelt en ideeën in de hele obligatiemarkt deelt, betekent het verloop sinds 2017 wel een teruggang in mate van ervaring en dat tast het vertrouwen aan.

 

Kames Ethical Corporate Bond - Neutral

De wisselingen sinds november 2018 van senior obligatiebeheerders en met name Snowdens vertrek ertoe dat de beheerders van dit fonds extra verantwoordelijkheden op zich nemen. Iain Buckle is hoofd credit position geworden en Euan McNeil is benoemd tot hoofd-portefeuillebeheerder van de vlaggenschip-fondsen Kames Investment Grade Bond en Kames Investment Grade Global Bond.

die extra werklast voor de beheerder van dit fonds is een punt van zorg voor analist Louise Babin, want het succes van dit fonds hangt uiteindelijk af van de uitvoering van het proces. Voor de Under Review periode had dit fonds een Bronze-rating en dat wordt nu een Neutral-rating.

 

Kames High Yield Bond en Kames High Yield Global Bond - Neutral

Na het vertrek van de co-beheerders David Ennett en Stephen Baines zijn nu Jack Holmes en Mark Benbow benoemd tot nieuwe co-beheerders. Ze hebben respectievelijk vier en zes jaar ervaring in high yield en daarmee heeft dit fonds een van de minst ervaren beheerteams in dit universum.

Het proces mikt op waarde-toevoeging door effectenselectie terwijl het risico wordt gespreid over zo'n 100 uitgevers. De diepgaande fundamentele analyse op zo'n aantal posities is een ware uitdaging voor zo'n klein team. Dat team moet duidelijk verder opgebouwd worden om zich te kunnen meten met zijn concurrenten. Het fonds krijgt daarom een Neutral-rating.

 

Under Review

Carmignac Patrimoine

In januari 2019 kondigde Garmignac aan dat oprichter en naamgever Edouard Carmignac zijn taken als portefeuillebeheerder op deze strategie zou neerleggen. Het fonds staat nu onder leiding van Rose Ouahba die voorheen het obligatie-segment van de portefeuille onder haar hoede had, en David Older, die sinds september 2018 het aandelensegment overziet. Edouard Carmignac is dus niet meer betrokken bij het dagelijkse beheer maar hij is nog wel lid van het strategisch beleggingscomité van het fondshuis.

Ouahba is een veteraan bij het fondshuis en Older kwam er recenter bij, in 2015, waarna hij in 2017 tot hoofd aandelen werd bevorderd. Hij heeft de aandelenselectie geformaliseerd en het bottom-up proces verbeterd met goede resultaten tot gevolg. Dat is geruststellend, maar de majeure wijzigingen in het team zijn dusdanig ingrijpend dat analist Mara Dobrescu het fonds dat voorheen Bronze rated was, nu Under Review plaatst. 

 

T. Rowe Price Global High Yield Bond

De ervaren high yield beheerder Mark Vaselkiv heeft aangekondigd dat hij per 1 januari 2020 geen dagelijkse portefeuilleverantwoordelijkheid meer wil dragen voor dit fonds en de Amerikaanse variant ervan. Per die datum wordt hij co-Chief Investment Officer en lid van het asset-allocatie comité van het fondshuis.

Daarom is Rodney Rayburn per direct benoemd tot co-beheerder. Hij kwam in 2014 bij het fondshuis als portefeuillebeheerder en was dat sinds 2015 voor T. Rowe Price Credit Opportunities.

Tevens neemt Paul Massaro de taken van Vaselkiv als hoofd van wereldwijde high yield strategieën over per 2020. Hij kwam in 2003 bij het fondshuis als high yield credit analist, Hij hielp in 2008 mee met het opzetten van het bankleningen-product en is daar sinds 2013 leider van. Ook is hij sinds 2015 hoofdbeheerder van de institutionele high yield accounts.

 

Schroder US Mid Cap en Schroder US Smaller Companies

Schroders heeft aangekondigd dat Jenny Jones per 31 maart 2019 terug zal treden als beheerder van deze fondsen en als hoofd van het US small en mid cap aandelenteam. Zij was dat al sinds 2002.

Robert Kaynor, researchdirecteur sinds januari 2014 en co-beheerder naast Jones op deze fondsen sinds januari 2018, zal voortaan dit fonds beheren en hij wordt ook hoofd van het team. In de periode tot aan de overdracht per 1 paril 2019 zullen beide intensief samenwerking om de continuiteit en consistentie te waarborgen.

 

Fidelity Euro Corporate Bond

De Bronze-rating voor dit fonds is opgeschort naar Under Review vanwege de aankondiging van het vertrek van David Simner per eind maart 2019. Simner is sinds december 2009 hoofdbeheerder op dit fonds en hij kwam in 1996 bij het fondshuis. Zijn ervaring en dienstjaren waren belangrijke positieve factoren voor dit fonds, tezamen met zijn aanpak uit hoge overtuiging voor de portfeuille-opbouw.

Ario Emami Nejad wordt bevorderd tot co-beheerder. Hij is nu assistent-portefeuillebeheerder en ondersteunt Simner sinds eind 2017 toen hij overkwam van de obligatie-handelsdesk. Ook Rosie McMellin komt het portefeuillehebeer team versterken. Zij kwam in 2017 bij Fidelity. Intussen blijft Rick Patel back-up portefeuillebeheerder voor deze strategie.

 

Lees meer:

- Nieuwe ratingwijzigingen van beleggingsfondsen bij Morningstar

- Beleggingsfondsen met een nieuwe rating bij Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten