Top 5 blockbuster-fondsen: Hasenstab op 1

Binnen het selecte groepje in Europa verkrijgbare 'blockbuster' obligatiefondsen valt de prestaties van de door Michael Hasenstab beheerde fondsen op. Toch werd ook de Templeton-manager de afgelopen paar jaar geconfronteerd met aanzienlijke uitstroom.

Harm Luttikhedde, 04 augustus, 2015 | 11:33
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggingsfondsen met vele miljarden onder beheer, ook wel 'blockbuster'-fondsen genoemd, danken hun succes aan het track record van hun manager en team van analisten. Zo groeide in de Verenigde Staten het Pimco Total Return fonds onder leiding van Bill Gross uit tot het grootste obligatiefonds wereldwijd. Begin 2013 had dit fonds bijna 300 miljard dollar onder beheer.

Door tegenvallende rendementen en het vertrek van Gross is het fonds sindsdien meer dan gehalveerd. In mei 2015 werd het van de troon gestoten door Vanguard Total Bond Market Index dat momenteel ruim 144 miljard dollar onder beheer heeft en zich daarmee het grootste obligatiefonds ter wereld mag noemen.

In de VS zijn obligatiefondsen van meer dan 100 miljard dollar aan assets overigens geen uitzondering. Voor de grootste obligatiefondsen beschikbaar in Europa zijn de volumes beduidend kleiner, vertelt analist Niels Faassen van Morningstar.

High yield
'Hier voeren twee Templeton-fondsen de lijst aan. Wat verder opvalt is het aantal high yield-obligatiefondsen in de top 5 van grootste obligatiefondsen in Europa. Zowel het Alliance Bernstein als het Neuberger Berman-fonds wisten goed te profiteren van de "search for yield"', aldus Faassen.

Opmerkelijk is de afwezigheid van obligatie-ETFs in deze top 5. De afwezigheid van het M&G Optimal Income (28,2 miljard euro) wordt verklaard doordat dit fonds bij Morningstar in de categorie defensieve mixfondsen valt.

Ondanks zijn reputatie hebben de fondsen van Hasenstab desalniettemin redelijk wat uitstroom gezien vanaf hun hoogtepunt in mei 2013. Vanaf het hoogtepunt gemeten bedroeg de uitstroom voor Global Bond 12,7 miljard euro en voor Total Return 8,1 miljard euro. Dit terwijl de fondsen van Vanguard en Schroders juist een netto-instroom zagen over dezelfde periode.

Oekraïne
'Met name de retail share classes van de Templeton-fondsen hebben nogal wat outflows voor de kiezen gehad. Het is altijd lastig precies te duiden wat de oorzaak van deze uitstroom is. Maar het belang van de Templeton-fondsen in Oekraïense obligaties en de verslechterde situatie daar zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben bij veel beleggers', aldus de analist.

Voor de fondsanalisten van Morningstar zijn substantiële en contraire posities geen uitzondering voor de Templeton-fondsen van Hasenstab die passen binnen zijn beleggingsfilosofie. Faassen: 'Zijn specialisme ligt voornamelijk op het vlak van landenallocatie en macro-economie. Hetgeen ook sterk tot uiting komt in de fondsen die hij onder beheer heeft. Zijn lange termijn track record toont aan dat Hasenstab het hogere risico dat voortvloeit uit zijn ruime mandaat uitstekend heeft weten te beheersen.'

Op tienjaarsbasis belandt Global Bond fonds in het vierde percentiel van de categorie. Hiermee geeft het maar liefst 96 procent van zijn categoriegenoten het nakijken. De resultaten van het Total Return-fonds zijn nog spectaculairder: dit fonds landt in het eerste percentiel over de afgelopen tien jaar en laat hiermee 99 procent van zijn naaste concurrenten achter zich.

'Wij hebben dan ook veel waardering voor zijn expertise. Wel denken wij dat de enorme omvang van de fondsen in combinatie met zijn contraire en soms illiquide posities een uitdaging kan vormen. Hierdoor zal het moeilijker zijn om snel in te spelen op onverwachte gebeurtenissen', aldus de analist.  

Top 5 blockbuster-fondsen Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd.

Bekijk ook eerdere top 5-lijstjes

Latijns Amerika

Grondstoffen

Aziatische aandelen

Financiële dienstverleners

Amerikaanse large-cap waarde-aandelen

Duurzaam beleggen

 

Dit artikel is een co-productie van Morningstar en Fondsnieuws en verscheen ook op fondsnieuws.nl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten