Defensief dividend

Dividendaandelen bieden beleggers vaak een schuilplaats in perioden van marktstress. Hoe zijn dividendaandelen door de correctie heen gekomen die de beurzen de afgelopen maand in hun greep hield?

Jeffrey Schumacher, CFA 02 september, 2015 | 9:54
Facebook Twitter LinkedIn

Dividendaandelen staan bekend om hun defensieve karakter. Het dividend geldt als een doorgaans betrouwbare bron van inkomsten voor beleggers. Bedrijven die te boek staan als financieel solide, een sterke kasstroom genereren en een goede marktpositie hebben, zijn vaak in staat om een bovengemiddeld en duurzaam dividend uit te keren. Beleggers hebben in tijden van marktstress daarom een voorkeur voor dit type aandelen. Beleggers mogen dan ook verwachten dat dividendaandelen de recente correctie beter hebben doorstaan dan de bredere markt. Tijd om de proef op de som te nemen.

Van Grexit door naar China
Nadat de Grexit-problematiek wat naar de achtergrond was verdwenen, leek er weer ruimte voor een verdere stijging van de wereldwijde aandelenbeurzen. De Griekse tragedie had sterke invloed op (politiek) Europa, maar economisch gezien waren er minder zorgen gegeven de geringe omvang van de Griekse economie in relatie tot het wereldwijde speelveld. De zorgen die recent de kop op staken met betrekking tot de groeivertraging in China zijn economisch gezien echter van een heel ander niveau. De forse correctie op de Chinese aandelenbeurs werkte verlammend op de rest van de wereld. Waar de AEX na de Griekenland kwestie volgens marktkenners gepositioneerd leek om door te stoten naar 560 punten, staan we nu rond het niveau van 440 punten, 70 punten lager dan de jaartop van 510 punten.

Correctie met grote stappen
De correctie in augustus ging met grote stappen, waarbij de sterk negatieve koersuitslagen herinnerden aan de periode rond het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. De S&P 500 index verloor vanaf 1 augustus tot en met het dieptepunt op 25 augustus 14,05 procent. De defensieve sectoren (nutsbedrijven (-7,6 procent), telecom (-10,9 procent) en defensieve consumentengoederen (-12 procent)) wisten de schade nog enigszins te beperken. De sectoren IT (-14,9 procent) en energie (-17,3) gingen het hardst onderuit.

Defensief dividend
De Proshares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF belegt in Amerikaanse bedrijven uit de S&P 500 index die een dividend track record kunnen overleggen van tenminste 25 jaar aaneengeschakelde stijgende dividendbetalingen. De aandelen die aan dit criterium kunnen voldoen, worden vooral gevonden in defensieve sectoren, die 42,5 procent van de ETF uitmaken. De ETF heeft vooral een grote hang naar de defensieve consumentenaandelen zoals Pepsi, Target en Procter & Gamble, die bijna een derde van de portefeuille uitmaken.

De hang naar defensieve sectoren en de focus op (dividend)kwaliteit heeft de ETF zoals verwacht beter beschermd tegen de correctie van de afgelopen weken. De dividend aristocrats incasseerden ook een verlies, maar dat was met een min van 11,7 procent beter dan dat van de S&P 500 index. Toch boden niet alle dividendaandelen beleggers evenveel bescherming. Chevron was de sterkste daler met een verlies van 22,4 procent en ook Walgreens Boots Alliance (-18,5 procent), PPG Industries (-18,4 procent) en Abbott Laboratories (-18 procent) gingen hard onderuit.

Energiesector de crux bij wereldwijde dividendfondsen
Wanneer we onze blik vergroten naar een wereldwijd universum, dan zien we hetzelfde beeld. Het categoriegemiddelde van de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend kwam over dezelfde periode uit op -11 procent, wat 2 procent beter was dan het rendement van de MSCI World index. Van de in Nederland verkrijgbare dividendfondsen waren er vijf die minder presteerden dan de benchmark. De weging naar energie-aandelen lijkt hier een doorslaggevende rol te spelen. Met een rendement van -15 procent staat NN Hoog Dividend Aandelen Fonds onderaan. De weging van de onder druk staande energiesector bedraagt 10,7 procent, wat bijna twee keer zo hoog is als het categoriegemiddelde. Kempen Global High Dividend had eveneens last van een flinke overweging op olie-gerelateerde namen zoals Prosafe (-21,6 procent), CNOOC (- 20,3 procent) en Lukoil (-19,9 procent).

Het wereldwijde dividendfonds dat het best de augustus-correctie is doorgekomen is Fidelity Global Dividend met een rendement van -9 procent, wat ondermeer te danken is aan een sterke onderweging op oliebedrijven. Dan Roberts, beheerder van Fidelity Global Dividend Fund, denkt dat de markt de drastische maatregelen die oliebedrijven hebben getroffen om de kasstroom op niveau te houden bij aanhoudend lage olieprijzen niet genoeg zullen zijn om het dividend te handhaven. Hoewel hij stelt een contraire belegger te zijn, ontbreekt volgens hem een solide onderliggende investment case, waardoor het nu niet opportuun is om in te stappen. Met een weging van 1,8 procent voor energie-aandelen behoort Fidelity Global Dividend Fund tot de dividendfondsen met de laagste allocatie naar de sector.

Het verschil in rendement tussen het beste en het slechtst presterende dividendfonds gedurende de correctie laat zien dat de positionering van een dividendfonds een belangrijke factor is in het uiteindelijke beleggingsresultaat. Dividendaandelen zijn doorgaans defensief, maar dat betekent niet dat dividendbeleggers altijd beter presteren dan de markt wanneer de beurzen rood kleuren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten