Beleggen in de uitkeringsfase

PENSIOEN3DAAGSE - Zodra je je pensioenleeftijd bereikt,  dan is (in financiële planningstermen gesproken) jouw kapitaalopbouwfase voorbij. Je gaat over naar een nieuwe fase waarbij het door jou bij elkaar gespaarde vermogen aangesproken wordt om je pensioen van te betalen. Een verstandige asset allocatie alleen is dan niet goed genoeg. Kies een goede beleggingsstrategie én een juiste productmix.

Greetje Remmerde 04 november, 2015 | 20:01
Facebook Twitter LinkedIn

De emmer strategie
Beleggers kiezen na pensionering nogal eens voor de zogenaamde “emmer strategie”. De kern van deze strategie is dat beleggingen worden verdeeld over verschillende emmers (of potjes). De inkomensbehoefte van de eerste jaren na pensionering wordt zodoende afgescheiden van de rest van de portefeuille. De emmer waar het korte termijn inkomen uit moet worden betaald wordt dan in “cash” aangehouden (spaartegoeden). Immers, als de rendementen tegenvallen laat je je emmer met beleggingen gewoon staan tot de markt weer aantrekt, hartstikke veilig toch?

Zo op het eerste gezicht lijkt deze strategie inderdaad hartstikke veilig. Maar kijk maar eens naar dit voorbeeld. Je begint met een beginverdeling van 50% aandelen en 50% cash. Maar naarmate je meer en meer uit je spaaremmer put, hoe meer de totale asset verdeling van je portefeuille opschuift naar aandelen.
Kortom, als je de pech hebt dat de aandelenmarkt tegenzit in het begin van je pensionering, en je hebt dientengevolge al je spaartegoed al opgebruikt, zit je met een portefeuille van 100% aandelen. Je hebt dan inkomensstabiliteit ingeruild voor kapitaalvolatiliteit.

Om deze situatie te vermijden is het beter om je asset verdeling constant te houden.

Cash flow matching
De constante mix strategie levert een stabieler rendement in de portefeuille dan de emmer strategie. Maar voor degene die weet hoeveel geld hij of zij op een bepaald moment in de toekomst nodig heeft is cash flow matching een interessante mogelijkheid. Deze strategie stemt de looptijden van de beleggingen af met de toekomstige inkomensbehoeften. Je richt je obligatieportefeuille (of gebruik deposito’s) zodanig in dat de jaarlijkse rente- en aflossingen van de obligaties gelijk zijn aan de gewenste jaarlijkse aanvulling op je pensioen. Het is een gepuzzel, maar op die manier heb je wel een redelijk voorspelbaar inkomen. In onderstaande tabel geef ik een voorbeeld van iemand die met behulp van obligaties met een couponrente van 5% een planning maakt voor een inkomen van circa € 5.000 voor de komende 4 jaar:

Deze exercitie kun je voor jezelf ook maken voor de periode die jij nodig hebt. Tenminste, als je weet voor hoe lang dat zal zijn……

Lang leven
Hoe verstandig je portefeuille ook is ingericht. Je hebt, als het gaat om pensioen, te maken met één grote onzekerheid. En dat is dat je van te voren niet weet hoe oud je wordt, dus ook niet hoe lang je met je geld zult moeten doen. Om deze reden heb je aan een verstandige portefeuille alleen niet genoeg; om een goed pensioen te hebben moet je er een verzekeringselement aan toe voegen. Het risico dat je af moet dekken is het zogenaamde langleven risico. Het maakt nogal wat uit voor je benodigde kapitaal of je nu zeventig, tachtig of ver in de negentig wordt. Bijkomstig voordeel is dat de verzekeraar dan ook het risico van tegenvallende rendementen van je overneemt. Als je je pensioenpot goed verdeelt tussen beleggen en verzekeren levert je dat zelfs een hoger pensioeninkomen op!

Conclusie
Ook na je pensioenleeftijd blijft spreiding een belangrijk devies. Breng niet alleen spreiding aan over je beleggingen, maar spreid je geld ook over verschillende producten. Kies voor je “leuk” pensioen een beleggingsstrategie die bij je past en kies voor je “leef” pensioen een verzekeringsproduct.
Neem daarbij de moeite om meerdere offertes op te vragen, de tarieven verschillen in de praktijk nogal. Shoppen loont, ook voor financiële producten!

 

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten