Top 5 wereldwijde obligatiefondsen: Lombard Odier aan kop

Fondsen die wereldwijd beleggen in staatsobligaties hebben dit jaar tot nu toe een lichte uitstroom gezien van om en nabij de 2 procent. Op fondsniveau zijn de verschillen echter zeer groot.

External Writer 02 november, 2015 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn

Rode lantaarndragers zijn het Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return fonds. Beide fondsen kampen dit jaar met forse uitstroom vanwege tegenvallende resultaten. De vastrentende fondsen van Robeco vormen een positieve uitzondering.
Zowel Rorento als Robeco Lux-O-Rente zijn met zo’n 40 procent in omvang gegroeid en mochten respectievelijk 490 miljoen en 680 miljoen euro aan instroom bijschrijven.

To hedge or not to hedge
Wereldwijde obligatiefondsen zonder 'euro-hedge' doen het sinds begin dit jaar gemiddeld beter dan de categorie fondsen die wel bescherming tegen valuta-schommelingen biedt. Dit komt mede door de daling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Wat verder opvalt is dat met name passieve fondsen het relatief goed doen, al vielen ze net buiten de top-5.
'In tegenstelling tot deze indexfondsen, zoeken actieve managers vaak hun heil in high yield en schuldpapier uit opkomende markten terwijl juist deze categorieën tegenvielen', licht Morningstar-analist Niels Faassen toe. Ook indexfondsen met een relatief korte duratie presteerden bovengemiddeld ten opzichte van categoriegenoten.
Het best presterende fonds dit jaar is Lombard Odier Global Government Fundamental, dat onder meer beheerd wordt door Kevin Corrigan (foto). 'Dit fonds belegt voornamelijk in staatsobligaties uit ontwikkelde landen en kent een smart bèta aanpak gebaseerd op fundamentele factoren zoals sociale en demografische factoren.'

Vaderlandse bodem
Daarnaast staan er maar liefst twee obligatiefondsen van vaderlandse bodem in de lijst: Robeco Lux-O-Rente en Meesman Obligatiefonds Wereldwijd. De eerste is een kwantitatief beheerd fonds. De basis is een wereldwijde portefeuille van circa 70 staatsobligaties waarmee de index goeddeels wordt nagebootst. Extra rendement wordt beoogd door een zeer actieve durationstrategie.
Faassen: 'Het heeft een aantal lastige jaren achter de rug. Het onderliggende, in eigen huis ontwikkelde, kwantitatieve model gaf in een obligatiemarkt die grotendeels gestuurd leek te worden door de soms onvoorspelbare acties van de diverse centrale banken, een aantal maal de verkeerde signalen af, waardoor op de verkeerde momenten de duration - een maatstaf voor de rentegevoeligheid - werd verlengd danwel verkort.'
Sinds 2014 lijkt het model echter z’n draai weer wat gevonden te hebben, aldus de analist. 'Met rendementen van 9,82 procent over 2014 en 3,23 procent over het lopende jaar 2015 tot en met eind september behoorde Lux-o-rente tot de beste 10 procent aan fondsen binnen de Morningstar-categorie "Obligaties Wereldwijd - EUR Hedged". Dat neemt niet weg dat we in mei 2014 hebben besloten onze rating voor het fonds te verlagen van bronze naar neutral. De eenzijdige "performance driver" en het gebrek aan flexibiliteit binnen het model die nodig was geweest om markten als over de periode 2008-2013 succesvol te bespelen, maken ons wat terughoudend.'
Het Meesman Obligatiefonds Wereldwijd completeert de lijst. Het fonds belegt door in een fonds van Dimensional. 'Met een gemiddelde rating van AA kent het een vrij defensieve insteek. Daarnaast heeft een vrij korte duratie ten opzichte van categoriegenoten', zo besluit Faassen.

Top 5 obligatiefondsen wereldwijd

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten