7 redenen om niets aan je pensioen te doen

ING publiceerde deze week een onderzoek waaruit bleek dat 75% van de Nederlanders het uitzoeken van hun pensioen uitstelt. Ik heb ooit eens 7 redenen gegeven om meteen met je pensioen aan de slag te gaan. Maar er zijn natuurlijk ook best redenen te bedenken om juist niets aan je pensioen te doen. Ik geef er eveneens 7.

Greetje Remmerde 21 januari, 2016 | 12:43
Facebook Twitter LinkedIn

Na die eerdere 7 redenen om meteen actie te ondernemen, geef ik nu hieronder 7 redenen om het uitzoeken van je pensioen juist achterwege te laten. Daaruit kan je kiezen wat volgens jou het best bij je past.

1. De overheid zorgt wel voor me
De overheid garandeert, met de AOW, altijd een minimum inkomen. Ik hoef daar niets voor te doen. Ik krijg dat automatisch, gewoon vanwege het feit dat ik in Nederland woon. Met een toenemend aantal ouderen zal de politiek altijd voor deze groep op blijven komen. Ik hoef me daar geen zorgen over te maken.

2. De pensioenhervormingen houden het Nederlandse systeem wel overeind
Alle knappe koppen in Nederland buigen zich momenteel over ons pensioensysteem. We hebben een goed systeem en dit zal beslist zo blijven. Met de komende aanpassingen zullen we er zeker niet op achteruit gaan. Ik heb geen enkele reden om daar aan te twijfelen.

3. Anders blijf ik gewoon doorwerken
Mocht het toch nog tegenvallen, kan ik altijd door blijven werken. Voor iemand met mijn kwaliteiten is er altijd werk.

4. Ik kan me goed aanpassen
Als ik mijn levensstijl om moet gooien heb ik daar geen enkele moeite mee. Dan ga ik toch goedkoper wonen? Of minder op vakantie?

5. Ik leef nu
Ik vind het onzinnig om te sparen voor later. Het is maar onzeker of ik er tegen die tijd nog ben. Daarom pluk ik de dag nu.

6. Ik heb geen last van een onrustig gevoel
Sommige mensen hebben last van een knagend stemmetje dat in hun oor fluistert dat ze toch hun pensioen eens uit moeten zoeken. Ik heb daar totaal geen last van. Ik denk ook niet dat het me rust brengt als ik weet dat mijn financiën op orde zijn. Ik ga liever een eind hardlopen.

7. Ik heb er toch geen enkele invloed op
Alles wordt op bestuurlijk niveau besloten en ik kan er zelf toch niets aan doen. Bovendien is wat vandaag wordt besloten morgen weer anders. En een eigen spaarpot zet evenmin zoden aan de dijk.

Zijn bovenstaande redeneringen op jouw lijf geschreven? Dan voel je je zeker gesterkt om jouw financiële toekomst op zijn beloop te laten. Heb je daarentegen toch twijfels? Begin dan met het opstellen van een pensioenplan. Het is echt niet zo moeilijk, je moet er alleen wel even voor gaan zitten. Een tip voor degenen die een stok achter de deur nodig hebben: zoek iemand die je kan helpen. Als je een afspraak hebt gemaakt, moet je wel en kun je er niet meer onderuit.

Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Greetje Remmerde van pensioendoehetzelf.nl over personal finance met de nadruk op pensioen. Haar columns helpen mensen om betere beslissingen voor hun pensioen te nemen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Greetje Remmerde  Greetje Remmerde schrijft als freelancer voor Morningstar voornamelijk over pensioen en personal finance.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten