Actief aandeelhouderschap

Wij kennen Joop Witteveen als een zeer betrokken fondsbeheerder die duidelijk oog heeft voor de belangen van de beleggers in zijn fondsen, Kempen Orange en Oranje Participaties. Dat hij de strijd is aangegaan met het consortium dat Ten Cate wil overnemen, verbaast ons dan ook niks.

San Lie 28 januari, 2016 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn

Daar waar veel andere partijen hun stukken – zonder al te veel te morren - inmiddels hebben aangemeld, houdt Joop Witteveen vooralsnog zijn poot stijf. Witteveen is niet tevreden over het verloop van het biedingsproces, en ook niet over het (inmiddels verhoogde) bod. Witteveen schrijft daarover (eind december 2015) zelf het volgende op de website van Kempen:

"Wij zijn ontevreden met het biedingsproces en de biedprijs. Naar onze mening wordt niet de gewenste governance gehanteerd; Ten Cate en haar adviseurs kiezen voor ruime wettelijke mogelijkheden waarbij belangen van aandeelhouders kunnen worden geschaad. Wij hebben gevraagd om een betere bescherming van (toekomstige) minderheidsaandeelhouders."

Een paar weken geleden gaf Witteveen in een interview met Fondsnieuws aan een prijs van tussen de EUR 27,50 tot 36,00 reëler te vinden.

Wat nu?
Nu het consortium afgelopen dinsdagavond haar bod gestand heeft gedaan op een prijs van EUR 26,00, is de vraag wat Witteveen gaat doen. Gaat hij – net als de meeste andere beleggers - alsnog overstag, of blijft hij zitten met nagenoeg onverhandelbare stukken in de portefeuille? Volgens het Financieele Dagblad beraadt Kempen zich op haar positie.

Ik ben benieuwd wat hier uit gaat komen. Het verschil tussen het huidige bod en hetgeen Kempen er graag voor wil hebben, is erg groot, eigenlijk onoverbrugbaar groot.

Een succesje dat Witteveen met zijn verzet in ieder geval heeft geboekt is dat de biedingsprijs is verhoogd van EUR 24,60 naar EUR 26,00 (al moet je daar het dividend van EUR 0,50 over 2015 nog van aftrekken). Die winst kan hij zich (en daarmee zijn beleggers) toerekenen.

Of er nog meer uit valt te slepen, is de vraag. Je moet van goeden huize komen wil je bovenstaand verschil kunnen overbruggen. Maar goed, wie weet tovert Joop Witteveen nog een konijn uit de hoge hoed. We houden het scherp in de gaten.

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings