Cruijff heeft wijze lessen voor beleggers

Als enige overgebleven Feyenoord-fan op mijn afdeling, in een omgeving die letterlijk en figuurlijk gedomineerd wordt door Ajacieden, heb ik het af en toe best moeilijk op kantoor. Vooral op de maandagochtend kan het er – verbaal - hard aan toe gaan.

San Lie 30 maart, 2016 | 14:46
Facebook Twitter LinkedIn

Het plotselinge overlijden van Johan Cruijff vorige week bracht ons gelukkig wat nader, gezien het feit dat ‘de verlosser’ tijdens zijn indrukwekkende carrière bij beide teams heeft gespeeld. Ik was nog een kleine jongen, maar kan mij als de dag van gisteren herinneren dat Cruijff zijn entree maakte in De Kuip. De teamposter van het seizoen ‘83/’84 heeft lang aan mijn muur gehangen, met – naast Cruijff – illustere spelers als Joop Hiele, Stanley Brard, Sjaak Troost, André (Coco) Hoekstra, Peter Houtman en de nog jonge Ruud Gullit.

Een andere herinnering die ik persoonlijk heb aan Cruijff, is zijn periode in Barcelona. In de zomer van 1989 was ik met mijn beste vriend in Barcelona en we besloten spontaan naar wat toen nog meestal Nou Camp (in plaats van Camp Nou) werd genoemd, te gaan. Tot onze verbazing bleken de poorten van het stadion wagenwijd open te staan, en samen met nog wat andere mensen wandelden we naar binnen. Zelfs het hek naar het veld stond open, waardoor we uiteindelijk nog op de middenstip terechtkwamen.

Het bleek de open dag te zijn, en de dag waarop de nieuwe selectie getoond zou worden aan het publiek. Tussen uitzinnige Catalanen zagen we zo Ronald Koeman voor het eerst de grasmat van Barcelona betreden. Maar mij is het meest bijgebleven dat Cruijff de vloer aanveegde met alle andere spelers - tijdens het oefenpotje.

Cruijff is naast zijn voetbalkwaliteiten ook geroemd om zijn (voetbal-)wijsheden. Iedereen is wel bekend met ‘elk voordeel heb z’n nadeel’, en ‘als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren’. Een mooie vind ik zelf ‘voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen’, die ik zelf maar vrij vertaal naar ‘beleggen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel beleggen’.

Beleggen is namelijk heel simpel, maar we weten het elke keer weer heel ingewikkeld te maken, met allerlei ingewikkelde en niet transparante constructies. Nergens voor nodig: als je gewoon elke maand een bepaald bedrag stort in een vooraf goed gekozen fonds of tracker, maak je uiteindelijk een mooi rendement. Of, zoals Cruijff ook vaak zei ‘je gaat het pas zien als je het door hebt’.

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings