Duurzaamheid meten

Het thema duurzaamheid leeft onder vele geledingen van de bevolking. Steeds meer mensen doen bewuster hun boodschappen, wegen mee onder welke condities hun kleding wordt gefabriceerd, en kiezen voor een werkgever die maatschappelijk verantwoord bezig is. Ook beleggers kiezen steeds vaker voor duurzaam, blijkt uit veel cijfers.

San Lie 04 april, 2016 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn

Tot voor kort was het voor beleggers echter lastig om een goed beeld te krijgen van hoe duurzaam hun beleggingsfondsen zijn. Het woord ’ethisch’ of ’duurzaam’ in de naam van het fonds zou een goede indicatie moeten zijn, maar wij weten uit de praktijk dat de naam van een fonds soms bar weinig zegt over waar zo’n fonds daadwerkelijk in belegt.

Om beleggers meer inzage te geven in de duurzaamheid van het fonds, hebben wij de Morningstar Sustainability Rating ontwikkeld. Deze is gebaseerd op de mate van duurzaamheid van de bedrijven waarin een fonds belegt, en dus niet op de naam of de intenties die een fonds uitspreekt.

Voor een aantal fondshuizen was dat schrikken. Het doorlichten van hun fondsen leert dat er in sommige gevallen maar weinig duurzame bedrijven in de portefeuille zitten. Tegelijkertijd scoort een aantal van de partijen die zichzelf duurzaam noemt hoog: deze doen wat ze beloven.

Het kan geen kwaad u wat verder te verdiepen in het onderwerp duurzaam beleggen. Uit steeds meer studies blijkt dat het geen negatieve impact heeft op het financiële rendement en zelfs een positieve impact kan hebben.


San Lie
Head of Research, Morningstar Benelux

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten