Hoog tijd om financieel onderwijs aan te pakken

Het wordt hoog tijd dat we het financieel onderwijs op scholen aanpakken. Want als bijna 60% van de Nederlanders beleggen nog steeds ziet als gokken, zoals BlackRock gisteren meldde in haar jaarlijkse Pulse onderzoek, dan is er iets grondig mis met de financiële kennis van de gemiddelde Nederlander.

San Lie 21 april, 2016 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn

Hoe vaak ik mensen al heb moeten uitleggen dat beleggen niet hetzelfde is als ‘een gokje op de beurs wagen’ is niet meer op de vingers van twee handen te tellen.

En toch blijven mensen massaal events afstruinen als “De Dag van de Tips”, inderdaad – zoals de naam al zegt – om die gouden tip te vinden die naar het grote fortuin moet leiden.

Dames en heren, als ik u een (gouden) tip mag geven: houd beleggen zo simpel en saai mogelijk.

Even voor de duidelijkheid: de financiële markten an sich zijn zeker niet saai. Daar gebeurt elke seconde wel wat: koersbewegingen, valutaschommelingen, winstwaarschuwingen, centrale bank interventies, noem maar op. Maar u moet er toch niet aan denken om op al die nieuwsfeitjes te moeten handelen? Tureluurs zou je er van worden…

Gewoon een portefeuille opbouwen van bedrijven, indices en fondsen die je begrijpt, en verder de factor tijd z’n werk laten doen. Heerlijk, lekker saai. Zo houd je voldoende tijd over om een lekkere strandwandeling te maken, een goed boek te lezen of een mooi concert te bezoeken.

En even terug naar dat financiële onderwijs in Nederland: mag ik de ministers van Onderwijs en Financiën bij deze uitnodigen een keer met mij om tafel te gaan zitten om te zien hoe we de financiële geletterdheid van de gemiddelde consument omhoog kunnen krijgen?

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten