High performing teams

Het heeft even geduurd voor ik er in kwam, maar na het zien van een aantal wedstrijden begint het EK Voetbal toch wel een beetje te leven. Ik vond België – Italië een spannende wedstrijd om naar te kijken, en was net zo verbaasd als velen onder u dat Ronaldo niet wist te winnen van IJsland.

San Lie 16 juni, 2016 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Toch is het anders dan de meeste andere EK’s (en WK’s) die ik tot dusverre heb meegemaakt. Deze keer geen Oranje vlaggen en sjaaltjes, laat staan een wedstrijd-pool met de collega’s op kantoor.

De reden dat ik met dit onderwerp kom, is dat het veel zegt over hoe teams functioneren. Het maakt wat mij betreft dan niet uit of je nu met een voetbalteam te maken hebt, of met een beleggingsteam. Beide bestaan uit (goed betaalde) professionals die elke dag weer onder druk staan om te presteren. Wat bovengenoemde wedstrijden laten zien is:

1) je kan nog zoveel goede individuele spelers hebben, maar als je er geen collectief van weet te smeden, gaat het niet werken.

2) je kan één sterspeler hebben waar alles om draait, maar als deze een keer zijn dag niet heeft (door bijvoorbeeld voor open doel te missen, of een aantal keer op rij de vrije trap in de muur te schieten), houd je weinig over.

Kortom, het creëren van het juiste team, met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden is een basisvoorwaarde voor het leveren van goede prestaties. Gaan deze mensen ook nog voor elkaar door het vuur, en zetten ze net dat stapje méér dan er van ze verwacht mag worden, dan maak je een team onverslaanbaar.

Net als ik in mijn dagelijks werk benieuwd ben bij welke fondsen ik de high performing teams tegen kom, ben ik ook benieuwd welk team er op zondag 10 juli met de cup naar huis gaat.

San Lie

Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings