Fonds van de Week: Franklin US Opportunities

Franklin US Opportunities zoekt kansen in Amerikaanse large caps én small caps met groeipotentieel. Dat brengt een hoger risico met zich mee en daar moet de belegger zich wel terdege van bewust zijn.

Robert van den Oever 07 juli, 2016 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

Franklin US Opportunities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

Franklin US Opportunities 

Dit fonds is geschikt voor beleggers die willen inzetten op groeigerichte Amerikaanse aandelen. Het proces is typisch voor een groeistrategie. De beheerder zoekt bedrijven met een duurzame winst, een balans van goede kwaliteit en een aantrekkelijke waardering.

Bepaalde aspecten van de uitvoering vallen echter op. Zo biedt het groeimandaat fondsbeheerder Grant Bowers een zekere flexibiliteit, waarbij de waarderingen sterk kunnen oplopen, wat blijkt uit de forse koers/winst-verhouding van het fonds, die hoger ligt dan die van vergelijkbare fondsen en de index.

De focus op groeiaandelen uit zich ook in de sectorkeuze. Het fonds is onderwogen in sectoren met lage groei zoals consumptiegoederen, terwijl het inzet op sterk groeiende sectoren zoals biotech. De posities variëren van large-caps tot small-caps, wat de vrijheid weerspiegelt die Bowers heeft om in het volledige spectrum van de marktkapitalisaties te beleggen. Deze flexibiliteit gaat echter gepaard met een risicobewuste portefeuillesamenstelling.

De all-cap-benadering leidde tot sterke prestaties op lange termijn. Sinds Bowers het fonds beheert, vanaf maart 2007, tot eind maart 2016 presteerde het fonds op jaarbasis 3,4 procentpunt beter dan de Morningstar-categorie Aandelen VS Flex-Cap. Dit was deels te danken aan de goede aandelenselectie binnen de technologiesector. Beleggers moeten zich er echter van bewust zijn dat dit resultaat tot stand kwam met een hogere volatiliteit.

De zeer ervaren beheerder wordt bijgestaan door een goed toegerust team en profiteert van een consequent beheerproces dat zich in de loop der jaren heeft bewezen. Dat maakt van dit fonds een degelijke keuze. Het fonds behoudt zijn Morningstar-rating 'Bronze'.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 27 grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Franklin US Opportunities wordt sinds maart 2007 beheerd door Grant Bowers, die meer dan 20 jaar beleggingservaring heeft en een schat aan ervaring meebrengt. Hij begon zijn beleggingsloopbaan in 1993 toen hij als analist vastrentende waarden bij Franklin Global Advisors aan de slag ging. In 1998 stapte hij over naar Franklin Equity Group, waar hij onder andere verantwoordelijk werd voor onderzoek in uiteenlopende sectoren waaronder telecom, media, uitgeverijen, transport, en zakelijke dienstverlening. Op deze manier verwierf hij een diep inzicht in de bredere markt.

Bowers werkt vanuit het kantoor van Franklin Templeton in San Francisco, dicht bij veel van de technologiebedrijven die deel uitmaken van de Russell 3000 Growth Index. Bowers wordt bijgestaan door een stabiel team van meer dan 30 analisten die elk in een sector zijn gespecialiseerd. Dankzij deze structuur kan de strategie kansen in alle sectoren en marktkapitalisaties benutten. De beheerder en de analisten bespreken de bottom-up ideeën en de implementatie, waaronder de portefeuillewegingen tegenover de benchmarks. Ze worden ondersteund door het team voor hoogrentende obligaties (rond 20 analisten), dat hen nog meer inzicht in bedrijven biedt. Ook stellen wij tevreden vast dat een groot deel van de vergoeding van de beheerder gekoppeld is aan de prestaties van het fonds, met een nadruk op de resultaten op lange termijn.

Fondshuis
Franklin Resources BEN, de moedermaatschappij van Franklin Templeton Investments, staat sinds 1986 genoteerd aan de NYSE. Het is nu een mondiale vermogensbeheerder met $866,5 miljard vermogen (per juni 2015) die gevestigd is in Californië met kantoren in meer dan 35 landen. De activa zijn bijna gelijk verdeeld tussen vastrentende en aandelenstrategieën, een evenwicht dat werd bereikt via een reeks overnames, waaronder grote aankopen in de jaren '90 als de Templeton and Mutual Series.

Achter het logo van de firma (de "Ben Head") zit in feite een diverse familie van fondsen. Ze delen de back-office, maar ze runnen zelf hun strategieën en werven zelf mensen en leiden ze op. Door deze combinatie van ondersteuning en autonomie blijven beheerders langer dan gemiddeld aan, en is het beleggingsresultaat op de lange termijn beter terwijl de provisies binnen de perken blijven. Dit is te danken aan de familie Johnson, die het bedrijf sinds de oprichting in 1947 leidt, en een toegewijde raad van bestuur die is verdeeld in drie clusters.

De troeven kunnen echter ook in het nadeel werken. Onder het stabiele leiderschap ligt de macht bij een paar enkelingen, en de vrijheid van de beheerders kan tot riskante posities in bijvoorbeeld Oekraïne of Puerto Rico leiden. Over het geheel genomen is dit een bijzonder verdienstelijk fondshuis, zodat het voor dit criterium de rating 'Positive' verdient.

Proces
Het fonds wordt beheerd volgens een bottom-up benadering gericht op bedrijven die voldoen aan de criteria van de beheerder op het gebied van duurzame groei op lange termijn, kwaliteit en waardering. De nadruk ligt op bedrijven die hun winst en vrije kasstroom op langere termijn kunnen laten groeien, met betere marges en een beter rendement op het eigen vermogen.

De winst moet ook duurzaam zijn, wat de beheerder beoordeelt via het kwaliteitsonderdeel van het proces. Dit richt zich doorgaans op bedrijven die dankzij hoge toetredingsdrempels kunnen profiteren van prijsstellingskracht, een stijgend marktaandeel en verbeterende marges. Het team houdt rekening met andere aspecten, zoals de kwaliteit van het management, met ervaring en een duidelijke strategie als belangrijkste variabelen, en financiële slagkracht. Deze laatste wordt beoordeeld aan de hand van maatstaven als koers/winst, EV/EBITDA, koers/boekwaarde en koers/omzet, op basis van vooruitzichten voor drie tot vijf jaar.

Deze maatstaven worden gebruikt het beste compromis te bepalen tussen de groeivooruitzichten, de bedrijfs- en financiële risico's en de waardering van een bedrijf. Wat verkoopdiscipline betreft, streeft de beheerder ernaar een positie te verkopen als de onderliggende factoren van een bedrijf verzwakken, of als de waardering het groeipotentieel van het aandeel weerspiegelt. Het resultaat is een over sectoren en marktkapitalisaties gespreide portefeuille van doorgaans 60-90 aandelen.

Prestaties
In de periode dat Bower het fonds beheert, van maart 2007 tot eind maart 2016, presteerde het fonds op jaarbasis 3,4 procentpunt beter dan zijn categorie. De outperformance tegenover de categorie Aandelen VS Large-Cap Groei was ook fors, wat gezien de groeistrategie van het fonds zeker een goed resultaat is.

Beleggers moeten er echter rekening mee houden dat dit resultaat, gezien het koersrisico dat aan de strategie is verbonden en de voorkeur van het fonds voor mid-caps, werd bereikt met een volatiliteit die hoger lag dan de benchmark en de categorienorm. Het fonds heeft ten opzichte van de Russell 3000 Index teleurgesteld, voornamelijk door de sterke underperformance in 2011-12. In deze periode had het fonds last van de matige aandelenselectie binnen energie en luxe consumentenproducten.

In 2013 leverde het fonds een indrukwekkend rendement, waarmee het in het topkwartiel van zijn categorie terechtkwam. De outperformance was te danken aan de allocatie in financials en een aantal posities in gezondheidszorg. 2014 was een lastig jaar voor de strategie; het fonds ondervond hinder van een slechte aandelenselectie binnen technologie en luxe consumentenproducten. In 2015 presteerde het fonds veel beter dankzij het gemiddelde van de categorie dankzij een goede keuze binnen dezelfde sectoren. Tot eind maart bleef het fonds in 2016 achter bij beide benchmarks, wat vooral te wijten was aan posities in software en biotechnologie.

Kosten
De lopende kosten van de aandelenklasse voor particuliere beleggers van het fonds liggen lager dan de mediaan voor de categorie Aandelen VS Flex-Cap.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Franklin US Opportunities W Acc USD

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Flex-Cap, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 27 Franklin US Opportunities tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten