Nog meer Corné!

Met het gisteren aangekondigde vertrek van Corné van Zeijl als fondsmanager, en de feitelijk opheffing van het SNS Nederlands Aandelenfonds komt de vraag weer op in hoeverre er toekomst is voor op één (klein) land gerichte aandelenfondsen.

San Lie 06 juli, 2016 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

Ik heb vorig jaar mei beargumenteerd dat ik van mening was dat er nog steeds ruimte is voor een Nederlands product, en ik moet zeggen dat ik daar nog steeds in geloof.

Hoewel ik een groot voorstander ben van diversificatie en een goed gespreide beleggingsportefeuille, denk ik dat beleggers toch ook behoefte hebben aan wat herkenbaarheid en ‘couleur locale’ in hun portefeuille, en dat kan prima verkregen worden met een (beperkte) allocatie naar een product dat zich richt op één bepaald land.

Dat ‘product’ hoeft niet per se een actief beheerd fonds te zijn, maar kan ook een indextracker zijn. Think heeft met haar AEX en AMX ETF's sinds de lancering in 2009 ruim 175 miljoen euro aangetrokken en de AEX ETF van iShares heeft een kleine 350 miljoen euro onder beheer.

Toch blijft het een moeilijke categorie, vooral met een AEX-index die zo zwaar leunt op Royal Dutch Shell en Unilever, gevolgd door ING en ASML.

Daar waar andere partijen op een soms wat creatieve manier hebben gepoogd een wat breder universum voor zichzelf te creëren, koos SNS/Actiam ervoor om het retail-fonds qua strategie en portefeuillecompositie gelijk te houden aan de Nederlandse aandelenstrategie voor de portefeuille van het eigen verzekeringsbedrijf. Dit maakte het voor Corné kennelijk lastig om ver van de benchmark af te wijken, wat resulteerde in een active share van beneden de 10% versus de AEX-index.

Gelukkig blijft Corné behouden voor de Nederlandse markt! Hij blijft als analist aan Actiam verbonden, en ik neem aan dat we hem nog veel zullen tegenkomen op TV, de radio en in de krant. De laatste keer dat ik met hem in een panel zat, was tijdens de Beleggersfair afgelopen november in de RAI. Net als dagvoorzitter Jort Kelder en de zaal zat ik aandachtig én geamuseerd naar zijn betoog te luisteren… ik hoop dat in de toekomst nog veel te kunnen doen!

Beleggersfair RAI nov 2015 Jort Kelder, Corne van Zeijl, San Lie kleinerr

San Lie
Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten