Een laatste groet…

Nog een paar dagen, en dan trek ik hier de deur achter mij dicht. Niet alleen op mijn kantoor in Amsterdam, maar ook bij mij thuis in Den Haag.

San Lie 21 juli, 2016 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn

Het gaat nu heel snel. De dagen op kantoor zijn nog goed gevuld (zo was ik afgelopen dinsdag nog een groot deel van de dag bij Robeco op kantoor om diverse fondsbeheerders te interviewen), maar doordat de tijd begint weg te tikken, word ik ook gedwongen langzaamaan mijn mailbox op te schonen en mijn overvolle bureau op te ruimen.

Dat laatste is niet altijd even gemakkelijk. Elke mail, en elk dossier op mijn bureau roept herinneringen op. In sommige gevallen betreft het echte hoofdpijndossiers, waar we indertijd onze hersens over hebben moeten kraken. Maar, daarnaast gelukkig ook veel mooie successen die we gevierd hebben.

Veel van deze zaken zijn reeds benoemd tijdens een interview dat ik een paar weken geleden gaf aan onze editor, dus ik zal daar verder niet verder op ingaan.

Ik hoop dat ik u als belegger heb kunnen bijbrengen waarop u moet letten als u overweegt een fondsenportefeuille op te gaan bouwen. Dat u voorbij de sterren en de historische prestaties moet kijken. Dat u zich afvraagt wie de man/vrouw achter dat fotootje op de factsheet is, dat u zich verdiept in het beleggingsproces, dat u zich een beeld vormt van de cultuur van het fondshuis dat het fonds beheert, dat u probeert te begrijpen waarom de prestaties zijn zoals ze zijn, en tot slot dat u zich een oordeel vormt over de prijs die u betaalt ten opzichte van hetgeen u wordt geleverd.

Ik begrijp dat dit in de praktijk een stuk lastiger is dan het misschien klinkt. Anders dan mijn collega-fondsanalisten en ik heeft u waarschijnlijk niet de tijd om u de hele dag in de bijzondere wereld van de vermogensbeheerders te storten.

Daarnaast is veel van de informatie die wij krijgen, helaas (nog) niet voor u beschikbaar. Voor dat laatste heb ik mij de afgelopen jaren persoonlijk hard ingezet, onder meer door onze herhaalde oproepen (zoals deze en deze) aan fondshuizen om op zijn minst bekend te maken wie de fondsbeheerders zijn die uw fonds(en) beheren. Ik ben er 100% van overtuigd dat mijn collega’s die missie verder doorzetten.

Ik ga u missen, en ik hoop dat het wederzijds is. Maar de wereld is klein, we komen elkaar vast en zeker in de toekomst weer ergens tegen.

Het ga u goed!

San Lie

Head of Research Morningstar Benelux

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten