Morningstar Marktbarometer juli: breed gedragen herstel na Brexit-schok

Juli was een goede maand wat rendement betreft. Het herstel na de Brexit-schokgolf was breed gedragen. De technologiesector en de Duitse autofabrikanten sprongen eruit.

Fernando Luque 04 augustus, 2016 | 9:39
Facebook Twitter LinkedIn

Juli is een maand werd gekenmerkt door een algemeen herstel na de opschudding op de markten als gevolg van de verrassende uitslag van het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Alle negen segmenten van de Morningstar Style Box voor het Europese aandelenuniversum kenden over juli een positief rendement.

Vooral de small-cap ondernemingen deden het goed met stijgingen boven de 6% (in euro's). Kijken we naar de beleggingsstijlen, dan zien we dat waarde beter heeft gepresteerd dan groei. Dat staat nogal in contrast met de trend we tijdens de afgelopen maanden en jaren waarnamen, waarin groeiaandelen duidelijk waarde-aandelen hebben verslagen.

European Market Barometer June 2016 a

European Market Barometer July2016 b

(klik op tabel voor vergroting)

Maar het is vooral op sectorniveau waar we de grootste verschillen in rendementen zagen. Bijvoorbeeld, de technologiesector herstelde met een stijging van maar liefst 12% (in euro's), aangevoerd door bedrijven zoals SAP dat 16,8% (in euro's) steeg, ASML dat 11,9% won en Infineon Technologies 14,1%. De sterkste stijger was ARM Holdings met 45,9% na de aankondiging van Softbank dat het ARM terugkoopt voor 24,3 miljard euro. Deze 4 bedrijven leverden de grootste bijdrage aan het herstel van de technologiesector afgelopen maand.

Energiesector in de min
Tegelijkertijd noteerde de energiesector een negatief rendement van bijna 4% (in euro's). Dat komt met name door de grootste Britse oliemaatschappijen, Royal Dutch Shell en BP, die respectievelijk 4,2% en 3,9% verloren. Dat is gemeten in euro's, waarbij moet worden aangetekend dat het Britse pond in juli met 1,3% in waarde daalde ten opzichte van de euro.

Duitse auto-industrie wint
De cyclische consumentengoederen sector had ook een zeer positieve maand met een winst van 8,4% (in euro), vooral dankzij de Duitse auto-industrie. Bedrijven als Volkswagen, Daimler en BMW stegen met respectievelijk 16,2%, 13,6% en 17,1% in de maand juli.

European Market Barometer Sectors June 2016

(klik op tabel voor vergroting)

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Morningstar Marktbarometer juni: Brexit speelt Europese aandelen parten

Morningstar Marktbarometer mei: markt weer bereid tot risico

Morningstar Marktbarometer april: Waarde deed het beter dan Groei

Morningstar Marktbarometer maart: smallcaps zetten de toon in maart

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten