De dividendportefeuille van de toekomst

Dividendbeleggen wordt soms getypeerd als beleggen in saaie bedrijven uit volwassen industrieën. Het zijn vaak grote, gevestigde namen die genoeg kasmiddelen hebben, een stabiele kasstroom genereren en minder investeringsmogelijkheden hebben. Toch beginnen steeds meer bedrijven in te zien dat een uitkering van dividend een goede mogelijkheid is om aandeelhouderswaarde te creëren.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 september, 2016 | 16:29
Facebook Twitter LinkedIn

Dividend is dan ook niet langer voorbehouden aan financials, duurzame consumentengoederen, nutsbedrijven en telecombedrijven die traditioneel gezien de dividendportefeuilles domineren. De dividendportefeuille van de toekomst kan er weleens heel anders uitzien.

Betrouwbare dividendbetalers
Veel beheerders van dividendfondsen hebben vaak een voorkeur voor betrouwbare dividendbetalers uit de traditionele dividendsectoren. Niemand kijkt dan ook vreemd op wanneer een dividendportefeuille namen huisvest als als Altria, McDonald's, Roche en Unilever. Stuk voor stuk bedrijven met een sterke reputatie als het gaat om het betalen van (groeiend) dividend.

Hoewel het bedrijven zijn met een indrukwekkend dividend trackrecord, bevinden ze zich niet in de sector waar het dividend het snelst groeit. De hoogste dividendgroei wordt namelijk gerealiseerd door technologieaandelen, zoals blijkt uit de laatste editie van Hendersons' Global Dividend Index.

JS column 2016 09 27 graph 1

(klik op grafiek voor vergroting)

De groei in dividendbetalingen binnen de technologiesector vindt op brede schaal plaats. Het bekendste voorbeeld is wellicht Apple. Het bedrijf genereert miljarden per maand aan vrije kasstroom en heeft een duizelingwekkend bedrag van 231 miljard dollar aan kasreserves. Het bedrijf keerde in december 1995 voor het laatst dividend uit, maar sinds de terugkeer van Steve Jobs lag de focus op investeren in producten en winkels en werd er geen dividend uitgekeerd.

Onder het leiderschap van Tim Cook werd het onderwerp bespreekbaar, mede door de toenemende druk van aandeelhouders. In 2012 gaf het bestuur gehoor aan de roep om 'iets' te doen met de berg geld van toen nog ongeveer 100 miljard dollar. In juli 2012 betaalde het bedrijf een kwartaaldividend van 2,65 dollar per aandeel uit, waarmee het aandeel een dividendrendement had van 1,8%. Inmiddels behoort het bedrijf tot de top 20 dividendbetalers wereldwijd, gemeten naar absolute bedragen.

Technologie domineert
Apple is echter zeker niet het enige technologiebedrijf dat dividend uitkeert. Andere grote namen uit de sector keren ook een mooi dividend uit, zoals Microsoft, TSMC, IBM en Cisco. De ontwikkeling die we zien in het dividendbeleid zien we ook wanneer we beursgenoteerde bedrijven rangschikken op hun marktkapitalisatie. De onderstaande figuur laat zien hoe de top 5 bedrijven met de grootste marktkapitalisatie in de afgelopen vijftien jaar is veranderd. Technologie domineert.

JS column 2016 09 27 graph 2

(klik op illustratie voor origineel formaat)

Traditionele dividendsectoren
Als we dan niet kijken naar marktkapitalisatie, maar naar de grootste dividendbetalers wereldwijd, dan laat de onderstaande tabel (klik op de tabel voor een grotere weergave) uit het rapport van Henderson zien dat de traditionele dividendsectoren nog steeds tot de top behoren.

Technologiebedrijven ontbreken in dit lijstje, met uitzondering van Apple dat op de 14e plaats staat. Met de ontwikkelingen wat betreft het dividendbeleid binnen de sector in het achterhoofd zou het mij niet verbazen dat we over tien jaar zien dat het lijstje met grote dividendbetalers net zo'n ontwikkeling heeft doorgemaakt als die van de bedrijven met de grootste marktkapitalisaties.

JS column 2016 09 27 graph 3

(klik op illustratie voor origineel formaat)

Kansen in de techsector
Het betekent dus dat technologiebedrijven in de toekomst een grotere rol kunnen gaan spelen in een dividendportefeuille. Dit is een ontwikkeling die overigens al in gang is. Wanneer we kijken naar de blootstelling van dividendfondsen aan technologiebedrijven, dan zien we dat fondsbeheerders steeds meer kansen zien in deze sector.

De allocatie naar technologieaandelen is sinds 2012 bijna verdubbeld tot ongeveer 11% voor het gemiddelde dividendfonds, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

JS column 2016 09 27 graph 4

(klik op grafiek voor vergroting)

De toekomstige dividendportefeuille hoeft dus niet uitsluitend te bestaan uit 'saaie' bedrijven uit volwassen sectoren. En hoewel het nog wel even zal duren voordat een bedrijf als Facebook of Amazon dividend gaat uitkeren, leert de case van Apple ons dat niets onmogelijk is. Er zijn hun al vele sectorgenoten voorgegaan, wie volgt?

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Pas op met dure dividendaandelen

- De drie meest overtuigende dividendaandelen

- Risicobewust

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten