Creëer je eigen dividendmachine

PENSIOEN3DAAGSE - Voor gepensioneerden die iedere maand een aanvullend inkomen willen, kunnen dividendaandelen een interessante optie zijn. Door handig gebruik te maken van de verschillende uitbetalingsmomenten kunnen zij hun eigen dividendmachine creëren. Wie geen tijd of kennis heeft om zelf individuele aandelen te selecteren, kan opteren voor een dividendfonds.

Jeffrey Schumacher, CFA 01 november, 2016 | 15:29
Facebook Twitter LinkedIn

Dividend is een deel van de winst dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders. Om dividend te ontvangen moet iemand dus aandeelhouder zijn, moet het bedrijf (doorgaans) winst maken en beslist het management van het bedrijf of aandeelhouders dividend ontvangen, en zo ja hoeveel dividend zij ontvangen per aandeel dat ze in bezit hebben.

Dat dividend is heel mooi, maar het is dus geen zekerheid. Wanneer een onderneming EUR 1 winst per aandeel maakt en daarvan 50 procent uitkeert als dividend, dan ontvangt een aandeelhouder dus EUR 50 wanneer hij 100 aandelen in zijn portefeuille heeft. Die EUR 50 is zijn brutodividend en daarover moet hij nog dividendbelasting betalen.

Wanneer een belegger een winstuitkering ontvangt van het bedrijf waarin hij belegt, is hij niet genoodzaakt om aandelen te verkopen om inkomsten uit zijn portefeuille te genereren. Daarnaast kan hij nog steeds profiteren van koersstijgingen, maar wordt zijn vermogen ook aangetast bij koersdalingen.

Daarnaast moet het dividend het liefst ieder jaar ook nog een beetje groeien. Inflatie zorgt er namelijk voor dat toekomstige dividenduitkeringen hoger moeten zijn om hun koopkracht te behouden. Bedrijven die een goed dividend track record hebben, sterke kasstroom genereren, weinig schulden hebben en beschikken over een dominante marktpositie, zijn vaak - maar niet altijd! - in staat om een betrouwbaar en groeiend dividend voor de toekomst te bieden.

Dividendmachine
Een andere factor die een rol speelt is de frequentie waarmee bedrijven dividend uitkeren. De meeste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven keren één keer per jaar of halfjaarlijks uit. In Amerika zijn kwartaaluitkeringen de norm, waarbij er uitzonderingen zijn die zelfs iedere maand dividend uitkeren.

Het tijdstip waarop bedrijven dividend uitkeren verschilt echter ook. Zo keert Unilever vier keer per jaar uit in maart, juni, september en december, maar stort Apple in februari, mei, augustus en november een deel van de winst op de rekening van de aandeelhouders. Voeg daar tabaksreus Altria met dividendbetalingen in januari, april, juli en oktober aan toe en er ontstaat een combinatie die iedere maand voor een aanvulling op het pensioen zorgt. Juist, een dividendmachine!

Nu is het natuurlijk onverstandig om het volledige vermogen in slechts drie ondernemingen te beleggen, alleen omdat deze aandelen gezamenlijk voor een maandelijkse inkomstenbron zorgen. Gelukkig zijn er voldoende aandelen die een afwijkend betaalpatroon hebben voor hun dividenden, dus de combinaties zijn eindeloos, waarmee de diversificatie in een beleggingsportefeuille gewaarborgd blijft. Zo is een belegger in staat om een degelijke, gespreide portefeuille op te bouwen die hem van aanvullende inkomsten voorziet.

Voor beleggers die zelf de tijd of kennis ontberen om een aandelenportefeuille samen te stellen, kan een beleggingsfonds een aantrekkelijke oplossing bieden. Ook hier verschilt de frequentie van dividendbetaling. Sommige fondsen keren één keer per jaar uit en andere per kwartaal. In onderstaande tabel staan wereldwijd beleggende dividendfondsen die door de analisten van Morningstar met een Morningstar Analyst Rating zijn beoordeeld.

Wereldwijde dividendfondsen met een Morningstar Analyst Rating

JS tabel dividendmachine artikel Pensioen 3Daagse vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Deze week is het weer Pensioen3daagse. Op 1, 2 en 3 november besteden we aandacht aan het thema pensioen. We praten u bij over actuele ontwikkelingen, regelgeving en we leggen u uit hoe u kunt beleggen voor uw pensioen. Dat doen we met concrete voorbeelden en de rekensommen die daar bij horen.

Pensioen 3daagse 2016 logo compleet

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings