Wegwijs op de Morningstar website (4)

Zoekmogelijkheden op Morningstar – Met de Fonds Screener kunt u een specifieke zoekopdracht invoeren. Dit deel legt uit hoe u dat doet.

Morningstar Benelux 04 januari, 2017 | 13:45
Facebook Twitter LinkedIn

Tool: Fonds screener

Bent u op zoek naar één of meerdere fondsen met bepaalde eigenschappen, dan kan u uw voorkeuren zeer gedetailleerd ingeven. Telkens wanneer u één van de criteria aanpast, krijgt u zowel bovenaan als onderaan de pagina het aantal fondsen dat aan uw selectie voldoet. U ziet dit op de volgende wijze:

Bovenzijde:
NL wegwijs

Onderzijde:
NL wegwijs

In de Fonds screener kunt u uw zoekopdracht specificeren aan de hand van verschillende opties. De Fonds screener bestaat uit vier hoofdcategorieën. Per onderdeel kunnen er verschillende voorkeuren gekozen worden, hieronder lopen wij deze onderdelen een voor een door. 

NL wegwijsIn het eerste deel van de Fonds screener kunt u via vier keuzes uw zoekopdracht specificeren. Het fondsuniversum kunt u selecteren als u een voorkeur heeft op een bepaalde beurs waar het beleggingsfonds verhandeld wordt. 

Onder Fondshuis kunt u het fondshuis specificeren. Door de Morningstar Categorie te selecteren kiest u duidelijk waarin u wenst te beleggen bijvoorbeeld aandelen Nederland, obligaties opkomende markten, Europese hoog dividend aandelen etc. Onder basisvaluta kiest u, indien u dat wenst, in welke valuta het fonds handelt.
Tot slot kan u onder het fondstype ook kiezen voor fondsen die dividenden herbeleggen in het eigen fonds (Acc) of fondsen die hun dividenden (jaarlijks) uitkeren aan de beleggers (Inc).

Tot slot kan u onder het fondstype ook kiezen voor fondsen die dividenden herbeleggen in het eigen fonds (Acc) of fondsen die hun dividenden (jaarlijks) uitkeren aan de beleggers (Inc).

In het tweede deel - De prestaties & het risico van het fonds - kan de vereiste rating aangeduid worden. Wij hebben hiervoor de Morningstar Rating en Morningstar Analyst Rating beschikbaar.

NL wegwijs

 Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om het risico ten opzichte van de Morningstar Categorie aan te duiden. U kunt hier de mate van risico die u wilt nemen aanduiden.

 

 

Klik hier voor meer informatie over Morningstar fondsresearch en ratings>>

Hoe meer risico u neemt, hoe hoger uw verwachte rendement. Dit rendement kan u op twee manieren ingeven: enerzijds kan u het zelf ingeven, u zegt bijvoorbeeld dat het rendement op YTD dient groter dan 2% te zijn. Verder kunt u ook zeggen dat het rendement op 5 jaar groter dan het categoriegemiddelde dient te zijn. Dit voorbeeld ziet u hieronder.

NL wegwijs

In het derde deel – Fondsportefeuille – kunt u de beleggingsstijl aangeven. Morningstar gebruikt de ‘Stylebox’ om op een korte en bondige manier het beleggingsgedrag van een fonds aan te geven. Voor aandelen wordt een onderscheid gemaakt op basis van de grootte van de bedrijven in de portefeuille van het fonds (groot-medium-klein) en op basis van de beleggingsstijl (waarde-gemengd- groei) van de aandelen. Obligaties worden onderverdeeld afhankelijk van de rente (hoog-medium-laag) en van de looptijd (kort-medium-lang).

NL wegwijs

Afhankelijk van uw voorkeur kunt u beleggen in een fonds dat hoofdzakelijk grote waardeaandelen aanhoudt. U kiest met andere woorden voor large-value en klikt de linkerbovenhoek aan bij aandelen. Voor obligaties kiest u bijvoorbeeld voor hoogrentend kortetermijnpapier (high-short) en ook nu klikt u de linkerbovenhoek aan, maar dan bij vastrentend. U kunt ook steeds meerdere vakken aanklikken.

In het vierde deel - Fondskosten en Aankoopgegevens – kunt u de fondskosten en minimale aankoopbedrag instellen. De ‘lopende kosten’ van beleggingsfondsen geven de kosten weer die in de loop van één jaar aan het fonds worden onttrokken en zijn opgenomen in onder meer de Essentiële Beleggersinformatie. Dit is inclusief management fee, exclusief aan- en verkoopkosten.

NL wegwijs

U kunt deze maatstaf aanpassen door het pijltje onderaan de balk aan te passen. Hoe hoger het maximale totale kostenpercentage, hoe meer winst afgeroomd wordt als gevolg van gemaakte kosten.

In het vakje “Totale resultaat” ziet u het aantal fondsen, dat voldoet aan uw zoekopdracht. Nadat u al uw voorkeuren heeft ingesteld, klikt u op “Zoek”. U komt in een nieuw scherm met daarin de resultaten van uw zoekopdracht.

NL wegwijs

Na uw zoekopdracht
Nu u een selectie van fondsen heeft gemaakt, kan u kiezen om deze te vergelijken, aan een portfolio toe te voegen of een X-Ray te maken van uw selectie. Deze functionaliteit is hetzelfde als de tool Database Fondsen.

NL wegwijs

Wilt u dezelfde zoekopdracht uitvoeren voor ETFs? Klik op de onderstaande link en ga direct naar de ETF screener.

 

Klik hier om verder te gaan naar Analyseer beleggingen via online tools op Morningstar>>

 

Wegwijs op de Morningstar website

Deel 1 - Introductie op Wegwijs op de Morningstar website

Deel 2 - Starten op Morningstar

Deel 3 - Zoekmogelijkheden op Morningstar - Zoek op ISIN & Database Fondsen

Deel 4 - Zoekmogelijkheden op Morningstar - Fonds screener

Deel 5 - Analyseer beleggingen via online tools - Fondsvergelijker

Deel 6 - Analyseer beleggingen via online tools - Portefeuille

Deel 7 - Analyseer beleggingen via online tools - X-Ray

Deel 8 - Blijf op de hoogte met de Morningstar Nieuwsbrief

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten