Triodos gaat beheer van SRI fondsen zelf doen

Triodos Investment Management (Triodos) heeft onlangs aangekondigd dat het beheer van haar vier SRI fondsen zelf ter hand zal nemen. Triodos zal de duurzame en financiële analyse binnen het beleggingsproces volledig integreren.

Ronald van Genderen 20 maart, 2017 | 15:48
Facebook Twitter LinkedIn

Deze meer geïntegreerde aanpak van de beleggingen zal gaan gelden voor de vier Triodos SRI-fondsen, zijnde Triodos Sustainable Pioneer Fund, Triodos Sustainable Mixed Fund, Triodos Sustainable Equity en Triodos Sustainable Bond Fund.

De uitbestede vermogensbeheer diensten die momenteel worden verstrekt door Delta Lloyd Asset Management (Delta Lloyd) zullen worden afgebouwd en volledig binnenhuis gehaald. Verwacht wordt dat het overgangstraject in januari 2018 zal worden afgerond.

Tot op heden stelde Triodos de duurzame kaders en het duurzame universum vast. Dit laatste werd uitgevoerd door het duurzame onderzoeksteam van Triodos dat onder leiding staat van Rosl Veltmeijer. Het duurzame universum, zowel dit voor aandelen als voor de obligaties, wordt dan overgedragen aan de betreffende teams van Delta Lloyd. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de financiële analyse en het samenstellen van de portefeuille.

Vanaf 2018 zal Triodos die werkzaamheden dus intern gaan uitvoeren. Hiervoor zal Triodos, in aanvulling op het reeds aanwezige duurzame onderzoeksteam, verder bouwen aan het SRI-vermogensbeheerteam. Dit team wordt geleid door Erik Breen, die in januari 2014 bij Triodos in dienst trad en voorheen onder andere bij Robeco werkzaam was. Triodos zal in de komende maanden een team van portefeuillebeheerders en financieel analisten werven.

Met dit proces is al een begin gemaakt met het recente aantrekken van William de Vries, voormalig Head of Core Fixed Income bij Kempen Capital, per 1 januari 2017 en Hans Stegeman, voormalig Chief Economist bij Rabobank Nederland, per 1 februari 2017.

Van de vier Triodos SRI-fondsen volgen Morningstar analisten er twee, namelijk Triodos Sustainable Bond Fund (dat onlangs werd gedowngrade naar Negative van Neutral) en Triodos Sustainable Equity (Neutral). Gezien ons gebrek aan overtuiging over de teams en de beleggingsprocessen van Delta Lloyd voor deze fondsen, handhaven wij de huidige ratings.

Verder zullen we het transitieproces nauwgezet volgen, waarbij onze belangrijkste focus zal liggen op de kwaliteit van de nieuwe beheerders en analisten en mogelijke veranderingen in het beleggingsproces. Dit zullen wij beoordelen wanneer er te zijner tijd meer informatie beschikbaar komt.

2017 03 20 Triodos DL Rv G tabel

Lees meer over Triodos:

- Eric Holterhues vertrekt bij Triodos Investment Management

- Top 5 wereldwijde aandelenfondsen met duurzaam mandaat

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten