ETF instroom verdrievoudigd in eerste kwartaal

Europese ETF-beleggers hadden er weer zin in, blijkt uit cijfers over in- en uitstroom in het eerste kwartaal. De netto-instroom verdrievoudigde ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Aandelen ETF's zijn weer fors in trek en ook obligatie-ETF's deden het goed.

Jose Garcia Zarate 19 april, 2017 | 15:03
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese markt voor exchange-traded funds, ofwel ETF's, kende een vliegende start in 2017, met een record-instroom van 33,4 miljard euro in het eerste kwartaal. Dat is een verdrievoudiging van de 11,1 miljard euro die in het vierde kwartaal van 2016 te noteren was.

Het beheerd vermogen aan ETF's bedroeg per einde van het eerste kwartaal 601 miljard euro, en dat is een stijging van 10,2% ten opzichte van de 545,7 miljard euro einde 2016.

Bekijk in onderstaande grafiek de netto in- en uitstroom in miljarden euro's per kwartaal in de afgelopen jaren:

Europe ETF market Q1 April 2017 graph 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Aandelen-ETF's bijzonder gewild
De categorie die in het eerste kwartaal bijzonder in trek was, zijn aandelen-ETF's; zij mochten 19,4 miljard euro aan netto-instroom bijschrijven. De verdeling van de netto-instroom in de diverse Morningstar Categorieën laat zien dat beleggers in de afgelopen drie maanden veel positiever gestemd zijn geraakt over de wereldeconomie. In de top vijf van aandelencategorieëen die netto-instroom boekten, vinden we een breed palet aan blootstellingen naar zowel ontwikkelde als opkomende markten.

Beleggers keken door het politieke gekrakeel van de nieuwe regering onder de Amerikaanse president Donald Trump heen en bleven gefocust op de voordelen van het huidige stimuleringsbeleid voor de Amerikaanse economie. ETF's in de categorie US Large-Cap Blend Equity wisten circa 2,6 miljard euro nieuw geld aan te trekken, terwijl valuta-hedgedg Amerikaanse aandelen ETF's per saldo bijna 1 miljard euro binnenhaalden. Dat laatste toont aan hoe de uiteenlopende monetaire beleidscycli in de VS en Europa een stijgend valutarisico voor het beslissingproces van beleggers met zich meebrengen.

Eurozone large-cap aandelen ETF's trokken netto 1,9 miljard euro aan, en bouwden darmee voort op de stevige instroom in de tweede helft van 2016. Ondanks al het gepraat over politieke risico's die op de economische vooruitzichten drukken, blijft het feit dat het herstel in de eurozone versnelt en dat aandelenindices - zowel eurozone-breed als voor een enkel land - in het eerste kwartaal gemiddeld 6 -7% rendement boekten en 20% in de afgelopen 12 maanden.

Obligatie-ETF's maken comeback
De netto-instroom in obligatie-ETF's kwam uit op 7,2 miljard euro, en dat compenseerde de 3 miljard euro uitstroom van het laatste kwartaal van 2016 ruimschoots. Beleggers kregen opnieuw interesse in opkomende-marktenobligaties na een mager einde van 2016 toen het sentiment voor deze categorie te lijden had onder de anti-globaliseringsretoriek van de toen net verkozen president-elect Trump. ETF's die blootstelling bieden aan opkomende markten hebben in het eerste kwartaal gezonde instroom geboekt, zowel in dollar genoteerde als die in lokale valuta.

ETF's in Amerikaanse bedrijfsobligaties deden het ook goed met een netto-instroom van 1,2 miljard euro.

Daarentegen stonden euro-obligaties onder aan het lijstje bij obligatiebeleggers, en dat gold voor alle soorten met lange looptijden: staats-, bedrijfs- en high yield obligaties. Maar kortlopende obligaties deden het juist weer wel goed. Dat duidt op een interesse voor looptijd-verkortende strategieën die zijn gestoeld op de verwachting dat de Europese Centrale Bank zijn stimulerende beleid zal afzwakken.

Bekijk hier de ETF-stromen per brede categoriegroep:

Europe ETF market Q1 April 2017 graph 2

(klik op tabel voor vergroting)

Goud bepaalt grondstoffen-ETF's
Grondstoffen ETC's en ETF's trokken 4,9 miljard euro aan nieuw geld aan en dat is duidelijk anders dan de 0,9 miljard euro uitstroom in het voorafgaande vierde kwartaal van 2016.

Zoals gebruikelijk in deze vermogenscategorie was het grootste deel van instroom gericht op producten met posities in goud. We lichten daar de Source Bloomberg Commodity ETF uit, een breed grondstoffenfonds dat de Bloomberg Commodity Total Return Index (voorheen bekend als de DJ-UBSCI) volgt. Dit fonds haalde in het eerste kwartaal maar liefst 1,1 miljard op, waarvan het meeste bij de lancering van het fonds in januari. De populariteit van het fonds is vooral te danken aan de lage lopende kosten; met 0,19% is dat slechts bijna de helft van de kosten die de goedkoopste concurrent rekent voor het volgen van dezelfde index.

Bekijk hier de ETF-stromen per Morningstar Categorie:

Europe ETF market Q1 April 2017 graph 3

(klik op tabel voor vergroting)

Strategic-beta 
Strategic-beta ETF's trokken 3,1 miljard euro aan, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 1,2 miljard euro in de voorafgaande periode. De beleggingstrends in deze categorie bleven in het eerste kwartaal in grote lijnen dezelfde als in de tweede helft van 2016.

Risico-georiënteerde strategieën (bijvoorbeeld minimale volatiliteit en minimale variantie) deden het magertjes, maar daarentegen boekten rendement-georiënteerde strategieën per saldo 2,9 miljard euro aan instroom. Daarmee verstevigde deze aanpak zijn greep op de strategic-beta ETF-markt in Europa, met een marktaandeel van 73,5%.

Fondshuizen
Bij de fondshuizen staat iShares bovenaan met 9,7 miljard euro netto-instroom in het kwartaal. Echter, de draai van beleggers weg van obligaties - waar iShares dominant is - naar aandelen - waar er veel meer concurrentie is - zorgde ervoor dat de andere aanbieder ook sterke cijfers aan nieuw geld wisten te noteren. 

Lyxor haalde 4,2 miljard euro aan netto nieuw geld op en daarmee is het nu sasmen met db x-trackers de grootste partij, gemeten naar beheerd vermogen op de Europese ETF-markt. Beide hebben een marktaandeel van 9,6%. Db x-trackers had een moeilijke periode in 2016, maar begon 2017 met het terugwinnen van verloren terrein door ruim 2 miljard euro netto-instroom te boeken in de eerste drie maanden.

Lees meer over ETF's:

Europese ETF-markt verdubbeld in 5 jaar

- Een ETF kent meer kosten dan u denkt

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten