Dit zijn de 10 slechtst presterende ETF's van het tweede kwartaal

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF en Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF behoren tot de slechtst presterende ETF's over het tweede kwartaal van 2024.

Bella Albrecht 08 juli, 2024 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In het tweede kwartaal van 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF en Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over de afgelopen maand vindt u hier.

 

De 10 slechtst presterende ETF's:

  1. VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF REMX
  2. Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF XMLA
  3. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF  LITU
  4. iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF  DLTM
  5. iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist)  IBZL
  6. HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF  HIDD
  7. Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF  XMIN
  8. iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE) 4BRZ
  9. Amundi MSCI Brazil UCITS ETF RIO
  10. Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF XMBD

 

Morningstar over de best presterende ETF's

VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF 

Morningstar rating: nvt 
Kostenratio: 0,59%
Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

De slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal was de €73 miljoen grote VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF, die 16,19% verloor. Deze VanEck ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 8,38% van fondsen in de categorie edelmetalen in het tweede kwartaal. In de afgelopen 12 maanden daalde het VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF met 47,99%, waardoor deze in het 100e percentiel binnen zijn categorie terechtkwam en minder goed presteerde dan het gemiddelde fondsrendement van 15,85%. De VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF, geïntroduceerd in september 2021, heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral. 

Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF

Morningstar rating: 2 sterren
Kostenratio: 0,57%
Morningstar Categorie: Aandelen Latijns-Amerika

Met een verlies van 14,79% was de €94 miljoen grote Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF de op één na slechtst presterende ETF op onze lijst voor het tweede kwartaal. De passief beheerde ETF van Xtrackers daalde verder dan het gemiddelde verlies van 12,88% op fondsen in de aandelencategorie Latijns-Amerika. In de afgelopen 12 maanden verloor de Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF 10,42%, waarmee deze in het 90e percentiel binnen zijn categorie kwam en verder daalde dan het verlies van 6,50% van het gemiddelde fonds. De Xtrackers MSCI EM Latin America ESG Swap UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral. 

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

Morningstar rating: nvt
Kostenratio: 0,60%
Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op twee na slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal was de €29 miljoen aan vermogen tellende Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, die met 12,98% daalde. De Global X ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 1,57% van fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 37,88% en bevond zich in het 99e percentiel binnen zijn categorie, waarmee deze onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 7,77% presteerde. De Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in december 2021. 

iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF 

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,21%
Morningstar Categorie: Aandelen Latijns-Amerika

De €287 miljoen grote iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF was de op drie na slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal, met een verlies van 12,16%. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,88% op fondsen in de categorie Latijns-Amerikaanse aandelen. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 4,49% naar het 27e percentiel binnen de categorie, een daling die minder is dan het gemiddelde verlies van 6,50% over een jaar in de categorie. De iShares MSCI EM Latin America UCITS ETF werd gelanceerd in oktober 2007 en heeft een Gold rating.

iShares MSCI Brazil UCITS ETF

Morningstar rating: 3 sterren
Kostenratio: 0,74%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

Op de vijfde plaats stond de €216 miljoen grote iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist), die in het tweede kwartaal 11,90% verloor. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met de gemiddelde daling van 12,37% voor fondsen in de Braziliaanse aandelencategorie. In het afgelopen jaar daalde de iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) met 7,33% en eindigde daarmee in het 47e percentiel binnen zijn categorie. Het daalde minder dan het gemiddelde verlies over een jaar van 9,49% in de categorie. De iShares MSCI Brazil UCITS ETF USD (Dist) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd geïntroduceerd in november 2005. 

HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF 

Morningstar rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,50%
Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

De op vijf na slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal was de HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF van €94 miljoen, die 11,85% verloor. De passief beheerde HSBC ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 11,04% op fondsen in de Indonesische aandelencategorie. In de afgelopen 12 maanden daalde de HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF met 10,79%, waarmee het ETF in het 54e percentiel binnen zijn categorie kwam en minder daalde dan het gemiddelde fonds met 13,11% verlies. De HSBC MSCI Indonesia UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en is geïntroduceerd in maart 2011.

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF

Morningstar Rating: 5 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Indonesie

Met een verlies van 11,84% was de €42 miljoen grote Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF de op zes na slechtst presterende ETF op onze lijst voor het tweede kwartaal. De passief beheerde Xtrackers ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 11,04% op fondsen in de categorie Indonesische aandelen. In de afgelopen 12 maanden verloor de Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF 10,89%, waarmee het ETF in het 56e percentiel binnen zijn categorie stond en minder verloor dan het gemiddelde fonds van 13,11%. De Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF, geïntroduceerd in maart 2010, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

iShares MSCI Brazil UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,07%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De op zeven na slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal was de €2,5 miljard grote iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE), die met 11,75% daalde. De iShares ETF, die passief wordt beheerd, presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,37% op fondsen in de Braziliaanse aandelencategorie. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 6,53% naar het 24e percentiel binnen zijn categorie, een daling die minder was dan het gemiddelde verlies over een jaar van 9,49%. De iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE), gelanceerd in oktober 2018, heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Amundi MSCI Brazil UCITS ETF

Morningstar Rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,65%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De €148 miljoen grote Amundi MSCI Brazil UCITS ETF was de negende slechtst presterende ETF in het tweede kwartaal, met een daling van 11,69%. De passief beheerde Amundi ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,37% op fondsen in de Braziliaanse aandelencategorie. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 6,58% naar het 18e percentiel, minder dan het gemiddelde verlies over een jaar in de categorie van 9,49%. De Amundi MSCI Brazil UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in maart 2019.

Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF

Morningstar rating: 4 sterren
Kostenratio: 0,25%
Morningstar Categorie: Aandelen Brazilie

De hekkensluiter is de €63 miljoen omvattende Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF, die in het tweede kwartaal 11,65% verloor. De passief beheerde ETF van Xtrackers presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,37% op fondsen in de Braziliaanse aandelencategorie voor het kwartaal. In het afgelopen jaar daalde de Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF met 6,55% en eindigde de periode van 12 maanden in het 30e percentiel binnen de categorie Braziliaanse aandelen. Het haalde het gemiddelde verlies over een jaar van de categorie van 9,49%. De Gold-rated Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF werd in juni 2007 geïntroduceerd.

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten