Dit zijn de 10 best presterende ETF's van het tweede kwartaal

De Amundi MSCI Turkey ETF en de iShares MSCI Turkey ETF behoren tot de best presterende ETF's over het tweede kwartaal van 2024.

Bella Albrecht 05 juli, 2024 | 8:56
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In het tweede kwartaal van 2024 waren de best presterende ETF's onder andereDe Amundi MSCI Turkey ETF en de iShares MSCI Turkey ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen kwartaal te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten.

De 10 best presterende ETF's:

  1. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
  2. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
  3. Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF XLKS
  4. HSBC MSCI Taiwan UCITS Capped ETF HTWD
  5. Global X Silver Miners UCITS ETF SILV
  6. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) IUIT
  7. iShares MSCI Taiwan UCITS ETF ITWN
  8. Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF XMTD
  9. Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF XUTC
  10. iShares MSCI South Africa UCITS ETF IRSA

 

Morningstar over de best presterende ETF's

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,45%
• Morningstar Categorie: Aandelen Turkije

De €143 miljoen grote Amundi MSCI Turkey UCITS ETF was de best presterende ETF in het tweede kwartaal met een rendement van 22,66%. Deze ETF bleef achter bij de winst van 27,04% van het gemiddelde fonds in de Morningstar Categorie aandelen Turkije in het kwartaal. In de afgelopen 12 maanden is het Amundi MSCI Turkey UCITS ETF 67,07% gestegen, waarmee het minder goed presteerde dan de 79,74% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee de ETF in het 53e percentiel staat. De Amundi MSCI Turkey UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en werd gelanceerd in maart 2019. 

iShares MSCI Turkey UCITS ETF

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Turkije

De op één na best presterende ETF in het tweede kwartaal was de €116 miljoen omvattende iShares MSCI Turkey UCITS ETF. Deze ETF behaalde een rendement van 22,20% en presteerde daarmee slechter dan het gemiddelde Turkije-aandelenfonds, dat 27,04% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares MSCI Turkey UCITS ETF 63,66% rendement geboekt, waarmee deze onder het rendement van 79,74% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee de ETF in het 84e percentiel staat. De iShares MSCI Turkey UCITS ETF heeft een Negative Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's in zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na kosten zal opleveren. 

Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,14%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €1 miljard grote Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF staat op de derde plaats voor het kwartaal met een rendement van 15,01%. De ETF van Invesco overtrof het gemiddelde rendement van 4,14% voor fondsen in de categorie technologie-aandelen in het tweede kwartaal. In de afgelopen 12 maanden heeft de Invesco ETF 49,99% rendement opgleverd, meer dan de 24,57% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 7e percentiel staat. De Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF is geïntroduceerd in december 2009 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze. 

HSBC MSCI Taiwan UCITS Capped ETF

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,50%
• Morningstar Categorie: Aandelen Large-Cap Taiwan

Met een rendement van 14,72% eindigde de HSBC MSCI Taiwan UCITS Capped ETF van €137 miljoen op de vierde plaats in het kwartaal. De ETF van HSBC presteerde beter dan het gemiddelde Taiwan large-cap aandelenfonds met een rendement van 8,99%. In de afgelopen 12 maanden heeft het fonds 37,46% winst geboekt, meer dan het rendement van 34,40% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 41e percentiel staat voor deze periode. De HSBC MSCI Taiwan UCITS Capped ETF heeft een Neutral Morningstar Medalist Rating en werd gelanceerd in maart 2011.

Global X Silver Miners  UCITS ETF

• Morningstar Rating: nvt
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen Edelmatalen

De op vier na best presterende ETF was de €78 miljoen tellende Global X Silver Miners UCITS ETF, die in het tweede kwartaal 14,70% winst boekte. Deze ETF versloeg het gemiddelde rendement van 8,38% van fondsen in de categorie aandelen edelmetalen. In het afgelopen jaar steeg het Global X Silver Miners UCITS ETF met 20,65%, waarmee deze beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 15,85% rendement en in het 30e percentiel terecht kwam. De Global X Silver Miners UCITS ETF, geïntroduceerd in mei 2022, heeft een Morningstar Medalist Rating van Negative.

iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF

• Morningstar waardering: 5 sterren
• Kostenratio: 0,15%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

Dee €8 miljard grote iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) was de zesde best presterende Nederlandse ETF in het tweede kwartaal, met een rendement van 14,69%. Het rendement van de ETF overtrof de winst van 4,14% van het gemiddelde fonds in de categorie technologie-aandelen van Morningstar. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) een rendement behaald van 44,78%, waarmee deze beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met een rendement van 24,57%, waarmee de ETF in het 13e percentiel staat. De iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) heeft een Gold rating en is geïntroduceerd in november 2015.

iShares MSCI Taiwan  UCITS ETF

• Morningstar-rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Large-Cap Taiwan

De op zes na best presterende ETF in het tweede kwartaal was de €463 miljoen grote iShares MSCI Taiwan UCITS ETF. De ETF van iShares behaalde een rendement van 14,52% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde Taiwan large-cap aandelenfonds, dat 8,99% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is de iShares MSCI Taiwan UCITS ETF 36,51% gestegen, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 34,40%, waarmee de ETF in het 37e percentiel staat. De iShares MSCI Taiwan UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd geïntroduceerd in oktober 2005.

Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Kostenratio: 0,65%
• Morningstar Categorie: Aandelen Large-Cap Taiwan

De €107 miljoen grote Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF staat op de achtste plaats voor het kwartaal met een rendement van 14,51%. De ETF van Xtrackers overtrof de gemiddelde winst van fondsen in de categorie Taiwan large-cap aandelen met 8,99%. In de afgelopen 12 maanden heeft de Xtrackers ETF 36,61% rendement gemaakt, meer dan de 34,40% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor deze in het 48e percentiel staat voor prestaties. De Silver rated Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF werd in juni 2007 geïntroduceerd.

Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Expense Ratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Financiële Diensten

Met een winst van 13,60% staat de €1,9 miljard Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF op de negende plaats in het tweede kwartaal. De passief beheerde ETF overtrof het rendement van 4,14% van het gemiddelde aandelenfonds voor technologie. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 42,98%, meer dan het rendement van 24,57% van fondsen in zijn categorie, waarmee het op de 16e plaats staat. De Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF, geïntroduceerd in september 2017, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

iShares MSCI South Africa UCITS ETF

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,65%
• Morningstar Categorie: Aandelen Zuid-Afrika en Namibie

De hekkensluiter is de €57 miljoen vermogen tellende iShares MSCI South Africa UCITS ETF, die in het tweede kwartaal 13,08% won. De passief beheerde iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde rendement van 12,13% voor fondsen in de categorie Zuid-Afrika & Namibië aandelen. In het afgelopen jaar steeg de iShares MSCI South Africa UCITS ETF met 14,47%, waarmee het onder het rendement van 15,50% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde en in het 59e percentiel is uitgekomen. De iShares MSCI South Africa UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in januari 2010. 

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten