Top 5 wereldwijde obligatiefondsen: risicovollere sectoren profiteren van optimisme

Ondanks een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse Fed wisten wereldwijde obligatiefondsen zich relatief goed staande te houden in het eerste kwartaal van 2017. Optimistische geluiden over de aantrekkende wereldeconomie misten hun uitwerking niet. Het waren met name de risicovollere obligatiesectoren die hiervan wisten te profiteren.

Niels Faassen 24 april, 2017 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Emerging market debt behoorde tot de koplopers met rendementen van ruim 5,2% voor de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets – Lokale Valuta en 2,9% voor de door hard currency fondsen gedomineerde categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets (berekend in euro’s, tot en met eind maart 2017).

Wereldwijde high yield obligaties presteerden eveneens sterk met een gemiddeld rendement van 1,3% voor de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd High Yield.

Aanvoerder top-5
De top 5 van wereldwijde obligatiefondsen wordt aangevoerd door GAM Star Dynamic Global Bond met een rendement van 4,6%. Dit fonds wordt beheerd door Timothy Haywood Daniel Sheard. Deze beheerders hanteren een fundamenteel gedreven top-down aanpak met een actieve sector allocatie tussen ontwikkelde en opkomende landen, investment grade, high yield en converteerbare obligaties en vreemde valuta.

In het lopende jaar 2017 wisten de beheerders voornamelijk te profiteren van de onderweging in de euro en overwegingen in Latijns-Amerikaanse valuta zoals de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso. Ook de overwegingen in bedrijfsobligaties en converteerbare obligaties droegen positief bij aan het relatieve rendement.

Nummer 2 op afstand
Het Bronze gerate Legg Mason Brandywine Global Fixed Income Fund volgt op enige afstand met een rendement van 3,8%. Hoofdbeheerders Steve Smith en David Hoffman werken al meer dan 20 jaar samen bij Brandywine en profiteren van een compact maar ervaren team van obligatieanalisten. Bij de samenstelling van de portefeuille laat het team zich niet leiden door indexgewichten, maar richt zich daarentegen op obligaties en valuta met hoge rendementen uit landen met sterke en/of verbeterende fundamentals. Door deze filosofie is het fonds minder zwaar belegd in ontwikkelde landen met lage effectieve rendementen, zoals de Eurozone, Verenigde Staten en Japan. De voorkeur van de beheerders gaat in plaats daarvan uit naar snel groeiende landen in Azië en Latijns-Amerika.

Vergeleken met het zusterfonds Leg Mason Brandywine Global Opportunities (Silver) kent dit fonds aanzienlijk minder vrijheidsgraden. Zo belegt het niet in (high yield) bedrijfsobligaties. Dit weerhoudt de beheerders er echter niet van om flink in te zetten op specifieke landen indien ze hier kansen zien, zoals in Mexico dat per eind februari 2017 een weging van ruim 12% van het fondsvermogen kende.

Templeton op 3 en 4
Fondsen die over aanzienlijk meer vrijheidsgraden beschikken zijn de obligatiefondsen van Templeton die beheerd worden door Michael Hasenstab en zijn team. Global Total Return (Bronze) en Global Bond (Silver) nemen respectievelijk de derde en vierde plaats in. Het mandaat voor Total Return kent zelfs nog minder restricties dan Global Bond. Dit is vooral terug te zien in de blootstelling naar bedrijfsobligaties die soms wel tot 20% van de portefeuille innemen, inclusief een stevige allocatie naar high yield papier.

Het beleggingsproces voor deze fondsen is robuust en wordt gedreven door waardering en fundamentals. Er gelden weinig beperkingen voor wat betreft het beleggingsuniversum en door zijn waarderingsgedreven aanpak is Hasenstab bereid om fors buiten de benchmark te beleggen, vooral in opkomende markten. Dat betekent dat de portefeuille en de prestaties aanzienlijk kunnen afwijken van de categorie en de benchmark. Het track record toont echter dat Hasenstab het hogere risico dat met dit beleggingsproces gepaard gaat over de langere termijn goed beheerst. Gemeten over de afgelopen 10 jaar vallen beide fondsen in het hoogste rendementsdeciel van hun categorie.

Top 5 wereldwijde obligatiefondsen

FN Top 5 week 16 Wereldwijde obligaties tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in het eerste kwartaal van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten