Sander Bus en Roeland Moraal (Robeco) beste beleggers obligaties

Ze waren vorig jaar al genomineerd, maar dit jaar nemen ze de Awards ook echt mee naar huis: Sander Bus en Roeland Moraal (Robeco) winnen de prestigieuze European Fund Manager of the Year Award in de categorie obligaties.

Robert van den Oever 09 mei, 2017 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Samen waren ze vorig jaar ook genomineerd en dit jaar is het zover: Sander Bus en Roeland Moraal mogen samen de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in ontvangst nemen voor hun Robeco High Yield Bond fonds.

Beide zijn zeer ervaren en staan in hoog aanzien bij Morningstar. Bus is betrokken bij het Robeco High Yield Bond fonds sinds de oprichting in 1988, aanvankelijk als co-manager en sinds 2001 als lead manager. Moraal kwam er in 2003 bij als co-manager. Ze worden ondersteund door een goed toegerust credit analisten team en beide hebben eigen geld belegd in het fonds, en dat helpt om hun belangen en die van eindbeleggers op een lijn te krijgen.

Sander Bus kleinerRoeland moraal  kleiner

Bus (foto links) en Moraal (foto rechts) passen een solide en bewezen beleggingsproces toe dat wordt gedreven door diepgaande bottom-up research in combinatie met een goed gevoel voor risico en een gunstig credit beta management in zowel opgaande als neergaande markten. Onder Bus als lead manager heeft het fonds de Morningstar Categorie outperformed met hoge marges en ook de eigen benchamrk over een periode van 10 jaar, en dat is een hoge hindernis om te nemen in high yield obligaties. Risico-gecorrigeerde rendementen zijn ook indrukwekkend, waarmee het fonds terecht komt in en rond het hoogste deciel voor drie-, vijf- en tienjaarsperioden.

Lees meer:

Alles over het Robeco High Yield Bond fonds vindt u op de handige overzichtspagina met onder meer de rendementen, portefeuillesamenstelling en het fondsrapport.

De winnaars in de andere categorieën:

- Martin Skanberg (Schroders) beste belegger in aandelen Europa

- Jeremy Podger (Fidelity) beste belegger in aandelen wereldwijd

Dit waren de finalisten:

De finalisten in de categorie aandelen Europa

De finalisten in de categorie aandelen wereldwijd

De finalisten in de categorie obligaties

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2016 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' komen dan ook in aanmerking.

Met een positieve Analyst Rating geven Morningstar’s fondsanalisten aan, dat ze verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de index en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund European Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Awards 2017

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten