Jeremy Podger (Fidelity) beste belegger aandelen wereldwijd

Hij was vorig jaar ook al finalist voor de European Fund Manager of the Year Award, maar dit jaar verzilvert hij die nominatie: Jeremy Podger mag zich beste belegger in aandelen wereldwijd noemen.

Robert van den Oever 09 mei, 2017 | 10:00
Facebook Twitter LinkedIn

Dit jaar gaat een van de European Fund Manager of the Year Awards naar een fondsmanager die vorig jaar ook al genomineerd was: Jeremy Podger van Fidelity Global Special Situations is uitgeroepen tot beste belegger in de categorie aandelen wereldwijd.


Jeremy podger kleinerPodger heeft 30 jaar ervaring als belegger, waarvan twee decennia succesvol aan het hoofd van wereldwijde aandelenmandaten bij fondshuizen waaronder Investec en Threadneedle, voordat hij bij Fidelity kwam en in 2012 de leiding kreeg over het Fidelity Global Special Situations fonds. Zijn aanpak is te kenschetsen als gericht op de kern, maar hij kan ook pragmatisch zijn, want hij verandert de weging van de portefeuille conform zijn top-down inzichten ten aanzien van de verhouding tussen waarde en groei en regio/sector binnen de parameters van zijn mandaat. Door de jaren heen heeft hij bewezen dat hij de markten goed kan lezen, en dat heeft hij altijd aangewend voor de portefeuille, meer nog dan voor het sturen van de positionering, en aandelenselectie is de belangrijkste drijfveer achter de rendementen van zijn fonds en gedurende zijn hele carriere.

Podger is er altijd in geslaagd om zeer effectief gebruik te maken van de middelen die hij tot zijn beschikking heeft. Bij Threadneedle had hij een toegewijd team waarvan de leden hun eigen research uitvoerden en die interpreteerden in de wereldwijde context van de werkwijze van het hele team. Bij Fidelity kan hij de research niet op dezelfde manier sturen, maar hij heeft zich snel aangepast aan de manier waarop de werkwijze van de analisten bij Fidelity is opgezet. 

Lees meer:

Alles over het Fidelity Global Special Situations fonds vindt u op de handige overzichtspagina met onder meer de rendementen, portefeuillesamenstelling en het fondsrapport.

De winnaars in de andere categorieën:

- Martin Skanberg (Schroders) beste belegger in aandelen Europa

- Sander Bus en Roeland Moraal (Robeco) beste beleggers in obligaties

Dit waren de finalisten:

De finalisten in de categorie aandelen Europa

De finalisten in de categorie aandelen wereldwijd

De finalisten in de categorie obligaties

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Aan de basis van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards staat de expertise van Morningstar's Europese team van beleggingsfondsanalisten om de allerbeste fondsbeheerders van Europa te identificeren.

Om voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in aanmerking te komen, moet een fondsmanager niet alleen in 2016 goede resultaten hebben neergezet. Ook over langere termijn moet hij beleggers consistent een goede dienst hebben bewezen. En zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Het zijn fondsbeheerders die door de analisten van Morningstar hoog worden gewaardeerd. Alleen managers van beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating 'Bronze', 'Silver' of 'Gold' komen dan ook in aanmerking.

Met een positieve Analyst Rating geven Morningstar’s fondsanalisten aan, dat ze verwachten dat het fonds op lange termijn (over een economische cyclus heen) beter zal presteren dan de index en/of de categorie. Deze fondsen doorstaan een strenge beoordeling op basis van de 5-pilarenmethode waarbij de analisten kijken naar de fondsmanager en zijn beheerteam (people), het fondshuis (parent), het beleggingsproces (proces), het rendement (performance) en de kosten (price).

Morningstar’s Europese team van beleggingsfondsanalisten nomineert fondsmanagers voor de Morningstar Fund European Fund Manager of the Year Award. Dit team bestaat uit 30 analisten die werken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noorwegen en Finland. Alleen beleggingsfondsen die hun domicilie in een Europees land hebben komen voor de Award in aanmerking.

Awards 2017

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten