Marktbarometer mei: Small Caps blijven duidelijk achter

De Morningstar Marktbarometer over mei laat zien dat de Groei-stijl het maand na maand beter blijft doen dan Waarde. Dat is al het hele jaar zo. Verder viel op dat Small Cap-aandelen in mei duidelijk achterblijven bij de Mid- en Large Caps.

Fernando Luque 07 juni, 2017 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

De maand mei was positief voor Europese aandelen in het algemeen. Hoewel de Morningstar Europe Index in die periode een winst van 1,3% (in euro's) boekte, zijn er een aantal verschillen waar te nemen als we kijken naar onze stijl-barometer. Er zijn twee min of meer duidelijke trends.

Groei verslaat Waarde
De eerste is dat Groei-aandelen het beter doen dan de Waarde-stijl. Dit fenomeen is niet alleen zichtbaar in mei (2,6% rendement versus 0,5%), maar ook dit jaar tot nu toe al alle vijf de maanden en ook in de afgelopen drie jaar.

In de Large Cap Groei stijl zijn de bedrijven die hebben bijgedragen aan het positieve resultaat afkomstig uit verschillende sectoren: Deutsche Telekom (10,1% in euro's), SAP (5,0%), Reckitt Benckiser Group (7,9%), Unilever (6,1%), L'Oréal (4,2%) en Inditex (3,4%).

Vermeldenswaardig is ook dat de stijl Mid Cap Groei niet alleen in mei de best renderende stijl was met 3,6% vooral dankzij Ferrari (11,5%), of easyJet (17,0%), maar ook over de periode dit jaar tot dusver (21,6%), en over één jaar (31,0%) en eveneens gemeten over drie jaar (83,8%).

European Market Barometer Return May2017

(klik op afbeelding voor vergroting)

Rendement per sector
De sector communicatie is een van de best presterende afgelopen maand met een rendement van 5,5%. Los van Deutsche Telekom hebben andere telecombedrijven dubbelcijferige rendementscijfers geboekt: Vodafone (12,4%), Orange (10,1%) en KPN (14,9%). Meer over de Europese telecomsector leest u in deze analyse van Morningstar's aandelenalaist Allan Nichols:

 

Ook de sector technologie deed het goed in de maand mei met een rendement van 4%, dankzij bedrijven als SAP (5,0%), Nokia (7,9%) en LM Ericsson Telephone (9,8%).

European Market Barometer Sector Returns May2017

(klik op tabel voor vergroting)

Waardering per sector
De telecomsector, die we hierboven uitlichtten, is nog altijd een van de aantrekkelijkst gewaardeerde sectoren met een koers/Fair Value verhouding van 0,92. De sector technologie deed het zoals uiteengezet ook goed, maar tegelijk is die aan de dure kant met een koers/Fair Value verhouding van 1,19.

European Market Barometer Sector Valuations May2017

(klik op tabel voor vergroting)

Small Caps scoren slecht
De andere trend die we zien in de data over mei is de slechte prestatie van small caps, en in het bijzonder de stijl Small cap Waarde in vergelijking met large-cap bedrijven. Dit segment heeft niet alleen het slechtste rendement behaald in mei (het enige segment met 1,5% daling, zoals de bovenste afbeelding in dit artikel laat zien), maar was ook een van de minst renderende stijlen in de afgelopen 12 maanden (15,7%) en vooral in de laatste drie jaar (6,7%). De andere stijlen deden het over de één- en driejaarsperiode veel beter, blijkt uit de tabel boven aan dit artikel.

Kijken we naar waardering, dan biedt de stijl Gemengd ('Blend'), en dus niet Waarde en Groei evenmin, de beste kansen. Dat geldt met name voor de segmenten Mid- en Large Cap. De verhouding koers/Fair Value is voor die twee respectievelijk 0,97 en 0,99, zoals blijkt uit onderstaande tabel:

Europe Market Barometer Valuations May2017

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer april: Groei verslaat Waarde-stijl vooral bij Large Caps

Marktbarometer maart: verschillen tussen stijlen bijzonder klein

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten