Fonds van de Week: Kempen Euro Credit Fund Plus

Kempen Euro Credit Fund Plus is een variant op het Kempen Euro Credit fonds die de beheerders meer armslag biedt bij hun beleggingsstrategie. Een zinvolle aanvulling, en de managers benutten de extra kansen goed, vindt Morningstar-analist Niels Faassen, die deze variant - net als het al langer bestaande zusterfonds - een Silver-rating geeft.

Niels Faassen 29 juni, 2017 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen Euro Credit Fund Plus in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Kempen Euro Credit Fund Plus

het fonds Kempen Euro Credit Plus is een variant op het Kempen Euro Credit fonds, maar dan met een aanpak met minder beperkingen, dus meer mogelijkheden om te beleggen en meer kansen om te pakken. Het team bewijst dat het die extra armslag goed weet te benutten, oordeelt fondsanalist Niels Faassen.

Het beheerteam voert de strategie gedisciplineerd uit en slaagt er tegelijk in om het risico goed in de hand te houden. Het resultaat is een track record van sterke rendementen, waarbij het fonds niet alleen consistent over meerdere jaren zijn benchmark verslaat, maar ook het categoriegemiddelde en het zusterfonds Kempen Euro Credit.

Bekijk hier de video waarin fondsanalist Niels Faassen ingaat op de verschillen tussen het Kempen Euro Credit fonds en de Plus-variant met een ruimer mandaat:

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 26 Kempen Euro Credit Fund Plus grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Kempen's Euro Credit Team is sinds de oprichting in maart 2014 verantwoordelijk voor dit fonds, maar het heeft ook met succes een vergelijkbare, met meer beperkingen omgeven euro credit strategie beheerd sinds mei 2008. Alain van der Heijden leidt het team sinds augustus 2016, toen hij Richard Klijnstra opvolgde als hoofd credits. Van der Heijden doet al sinds 2001 credits bij Kempen. Tussentijds werkte hij eventjes bij Lombard Odier.

Om het gat op te vullen dat ontstond door het vertrek van Klijnstra, heeft het fondshuis een nieuwe, ervaren manager aangenomen: Pim van Mourik Broekman, afkomstig van APG Asset Management. Daar was hij wereldwijd hoofd credit research en had hij een ruim wereldwijd credit mandaat. Hij is geen onbekende voor het team, want hij werkte met Van der Heijden samen tijdens diens korte periode bij Lombard Odier. Bij Kempen maakt Van Mourik Broekman deel uit van het investment committee van het team, samen met Van der Heijden en Rik den Hartog.

Den Hartog is zijn carrière begonnen bij Kempen en werkt er nu negen jaar. Het committee wordt ondersteund door vier mensen die de rol van manager en analist combineren. Wij beoordelen het team als ervaren met gemiddeld 14 jaar ervaring, hoewel het in omvang een van de kleinere teams is die we volgen. We juichen toe dat alle managers met eigen geld zijn belegd in hun fonds. De People Pillar krijgt dan ook een Positieve rating. 

Fondshuis
Kempen & Co is een Nederlandse zakenbank met activiteiten in vermogensbeheer, effectenhandel en corporate finance. Sinds 2007 maakt Kempen deel uit van Van Lanschot Bankiers NV. Vanwege verschil van inzicht met Van Lanschot over het aansturingsmodel, stapten begin 2015 de toenmalige CEO en CFO van Kempen & Co samen op. Het effect daarvan op de vermogensbeheeractiviteiten van het bedrijf lijken beperkt te blijven, maar dat blijven we in de gaten houden.

We zien Kempen als een gespecialiseerd fondshuis met een focus op strategieën zoals small caps, vastgoed, obligaties en hoog dividend. Alles bij elkaar is het een doelgerichte vermogensbeheerder met een sterke beleggingscultuur die de belangen van zijn eindbeleggers goed behartigt. Zo zijn fondsmanagers niet bang om een fonds te sluiten als het naar hun oordeel te groot dreigt te worden. Het relatief geconcentreerde fondsenaanbod is doorgaans van buitengewone kwaliteit met een aantrekkelijk kostenniveau.

De beleggingsteams zijn behoorlijk stabiel en fondsbeheerders beleggen meestal eigen geld in hun fonds. Volgens ons verzekert dat het op één lijn brengen van de belangen van fondsmanagers en die van eindbeleggers. De variabele beloning van de managers is echter minder goed inzichtelijk. Het is jammer dat de relatieve rendementen van het fonds niet worden meegenomen in de berekening van de beloning. De informatievoorziening naar eindbeleggers is van bovengemiddelde kwaliteit.

Proces
Het fonds past een gedisciplineerd en bewezen beleggingsproces toe waarbij de managers waarde proberen toe te voegen door kleine, gediversifieerde relatieve-waarde posities in te nemen met een beperkt risicobudget. Wij vinden de uitvoering van de strategie van een zeer hoge standaard. Vergeleken met zusterfonds Kempen Euro Credit kan dit fonds ruimer beleggen in high yield (tot maximaal 25% van de portfeuille), obligaties in buitenlandse valuta (maximaal 30%) en asset backed securities (maximaal 15%) en het heeft een ruimere credit beta bandbreedte (50 tot 150%).

Anders dan het zusterfonds maakt dit fonds vaak gebruik van credit derivaten en het kan ook short gaan op uitgevers, doorgaans tot 1,5% en 2% per uitgever. Op portefeuilleniveau is de bruto blootstelling beperkt tot 200%, maar in de praktijk is het nog nooit boven de 150% uitgekomen. Desondanks ligt het risicoprofiel van het fonds in lijn met zijn categoriegenoten, hetgeen aangeeft dat de managers goed gebruik gemaakt hebben van hun ruimere mogelijkheden die de aanpak van dit fonds biedt. Het fonds verlaat zich niet alleen op credit beta, maar heeft een heldere focus op risicobeheersing via diversificatie.

Het bestaat uit een geconcentreerde versie van de kernportefeuille van zijn zusterfonds (circa 60% van het risicobudget), aangevuld met relatieve waarde (25%) en carry trades (10 tot 15%). Er wordt geen actieve looptijd-strategie nagestreefd en buitenlandse valuta van obligaties worden teruggehedged naar de euro. Dit proces is volgens ons sterk en tegelijk risicobewust en daarom krijgt de Process Pillar een Positive rating.

Prestaties
Het team laat indrukwekkende resultaten zien door een gunstige bottom-up selectie en credit beta management, aangevuld met relatieve waarde en carry trades. Ondanks het vertrek van Richard Klijnstra zijn wij van mening dat het historische track record relevant blijft vanwege de stabiele kern van risico-beoordelaars in het team.

In de periode maart 2014 tot eind mei 2017 haalde het fonds een rendement van 4,27% gemiddeld per jaar. Daardoor verslaat het de benchmark ruimschoots. Deze Markit iBoxx EUR Corp TR boekte 3,02% en het categoriegemiddelde bedroeg 3,48%. De iShares Core EUR Corp Bond ETF, die van Morningstar een Silver rating krijgt, deed 3,44%.

Het fonds versloeg ook zijn zusterfonds Kempen Euro Credit (ook een Silver-rating), dat meer beperkingen kent in zijn aanpak, want dat deed 3,93%. Dit track record bevestigt onze visie op de deskundigheid van het team. We zijn van mening dat het team de extra mogelijkheden en ruimer mandaat goed weet in te zetten.

Ondanks de opportunistischere aanpak van het fonds, is het team er in geslaagd om de risicomaatstaven in de buurt van die van zijn categoriegenoten te houden. Gemeten over de driejaarsperiode komt het fonds uit in het bovenste deciel van de categorie, zowel volgens de Sharpe ratio als de voor risico gecorrigeerde maatstaf van Morningstar. De beheerders hebben bewezen dat ze in staat zijn om consistent een breed gedragen outperformance te realiseren in verschilende marktonstandigheden, en dat ondersteunt onze positieve rating op de pijler prestaties.

Kosten
De rebatevrije aandelenklasse, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, kent een lopende-kostenfactor van 0,57% en dat is in lijn met de mediaan voor vergelijkbare aandelenklassen in de Morningstar Categorie EUR Corporate Bond. Daarom geeft analist Faassen voor de kostenpijler het oordeel Neutral.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Kempen Euro Credit Fund Plus BN. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 26 Kempen Euro Credit Fund Plus tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

- Capital Group New World Fund

Fidelity Euro Corporate Bond Fund

Invesco Pan European High Income

T. Rowe Price Global High Yield Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten