NN IP vernieuwt board, Morningstar laat Ratings ongewijzigd

Vanwege de overname van Delta Lloyd door NN is de board van NN IP opnieuw samengesteld. Morningstar heeft de nieuwe Chief Investment Officer Valentijn van Nieuwenhuijzen hoog zitten. De Parent ratings voor beide fondshuizen blijven vooralsnog ongewijzigd.

Niels Faassen 05 juli, 2017 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn

De overname van Delta Lloyd door NN Group is per 1 juni 2017 afgerond en daarmee is het samengaan van de twee een feit. NN grijpt de gelegenheid aan om de board van NN Investment Partners, de vermogensbeheerder van NN, op te schudden. De nieuwe board gaat over het gecombineerde asset management bedrijf van NN en Delta Lloyd.

De plaats van de gepensioneerde CEO Stan Beckers is per 1 april 2017 ingenomen door Satish Bapat, die al diverse posities heeft bekleed binnen NN Group en NN IP. Bapat is een goede keus, oordeel Morningstar-fondsanalist Niels Faassen.

Een andere belangrijke plek in de board is die van Chief Investment Officer. Dat is voortaan Valentijn van Nieuwenhuijzen. Hij volgt Hans Stoter op, die het bedrijf heeft verlaten. Van Nieuwenhuijzen wordt door Morningstar hoog aangeslagen, op basis van wat hij heeft laten zien als hoofd van NN IP's succesvolle multi-asset fondsen. Daar zal hij overigens ook in zijn nieuwe rol bij betrokken blijven.

De board telt verder een Chief Client Officer in de persoon van Hester Borrie, die tot enige tijd geleden in de Raad van Bestuur van Robeco zat.

Woelige periode bij Delta Lloyd
Delta Lloyd Asset Management heeft een woelige periode achter de rug. Zo raakte het in 2012 verstrikt in een voorkennisaffaire. De Autoriteit Financiële Markten legde het bedrijf een boete op wegens tekort schietend management en ondeugdelijke compliance.

Verder heeft het vertrek van meerdere prominente fondsbeheerders Delta Lloyd flink geraakt. Sinds 2013 richt het zich meer op obligatie en aandelen deelnemingen fondsen, maar daar vond een behoorlijk groot personeel verloop plaats. Dat bracht Morningstar tot een verlaging van de Parent rating voor Delta Lloyd Asset Management van Neutral naar Negative.

Schaalgrootte steeds belangrijker
De veranderingen in de fondsenwereld, zoals de toenemende concurrentie van passief, de strengere regelgeving, maken schaalgrootte en schaalvoordelen steeds belangrijker. Vanuit die ontwikkeling is het samengaan van NN en Delta Loyd een goede stap, aldus Faassen.

Daar komt nog bij dat beide fondshuizen behoorlijk wat overlap hebben in hun fondsenaanbod. Dat aanbod zal verregaand in elkaar worden geschoven, verwacht Faassen. Hij vindt de NN IP fondsen van hogere kwaliteit, en bovendien is Delta Lloyd beduidend kleiner van omvang. Het beheerd vermogen bedraagt 56 miljard euro, terwijl dat van NN IP 194 miljard euro onder beheer had per ultimo maart 2017.

Het is volgens Faassen nog te vroeg om te beoordelen wat de invloed van Van Nieuwenhuijzens benoeming tot nieuwe CIO van NN IP zal zijn. De fondsanalist verwacht echter geen materiële veranderingen ten aanzien van de beleggingsteams en de beleggingsstrategieën.

Vooralsnog blijven de Parent rating van NN IP (Neutral) en Delta Lloyd Asset Management (Negative) ongewijzigd, evenals de Morningstar Analyst Ratings voor de fondsen van beide fondshuizen.

Lees meer over NN IP en Delta Lloyd:

- Hoofd rente verlaat Delta Lloyd Asset Management

- Arnold Gast verlaat Delta Lloyd Asset Management

- NN neemt Delta Lloyd over

- Aanhoudende personele strubbelingen bij Delta Lloyd Asset Management

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten