Wat te doen als aandelen en obligaties allebei dalen?

U dacht dat u goed zat met een portefeuille die zowel aandelen als obligaties bevat. Maar wat als die categorieën allebei dalen? Morningstar Investment Management's Dan Kemp adviseert een hele andere benadering: waardering moet de basis zijn. Want aandelen en obligaties houden elkaar niet in evenwicht.

Robert van den Oever 14 juli, 2017 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Diversificatie is het toverwoord als het gaat om beleggen; de beleggingsportefeuille verdelen over verschillende vermogenscategorieën is belangrijk om risico te spreiden. Veel beleggers spreiden hun portefeuille door zowel in aandelen als in obligaties te gaan. In de overtuiging dat als de ene categorie stijgt, de andere daalt, en andersom. Maar wat nu als ze allebei dalen?

Geen evenwicht
Dat is een realistisch scenario, want in juni zagen we het in het Verenigd Koninkrijk gebeuren: Britse aandelen en Britse obligaties gingen omlaag. Wat dan? Beleggers moeten deze kwestie heel anders benaderen, stelt Dan Kemp, de Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management. Het gaat niet om de balans tussen obligaties en aandelen. Beleggers moeten ze niet kopen met het idee dat ze elkaar in evenwicht houden, want dat doen ze niet. Obligaties worden vaak gekocht als bescherming voor slechte tijden. Maar in slechte tijden kunnen obligaties ook dalen.

Selecteer op waardering
Verstandiger is het volgens Kemp om beleggingen te selecteren op basis van waardering: kopen als ze aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Dat geldt voor aandelen en obligaties. Het geldt feitelijk voor alle beleggingscategorieën. 'Bouw een portefeuille door vanuit waardering te denken. Om rendement te kunnen maken op lange termijn, moet je instappen op een moment van lage waardering bij goede vooruitzichten.'

Welke categorieën zijn volgens Kemp momenteel aantrekkelijk gewaardeerd? Aandelen in opkomende markten, Japanse aandelen, obligaties in opkomende markten en, in toenemende mate, absolute return producten.

Bekijk hier het volledige interview van Morningstar's Emma Wall met Dan Kemp:

 

 

 

Meer inzichten van Dan Kemp:

- Beleggingsstijl groei versus waarde: wie wint?

- Sector Amerikaanse gezondheidszorg onder de loep genomen

- Europese staatsobligaties: een bijzonder divers mandje

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten