Fondsstromen juni: recordinstroom in eerste halfjaar 2017

De hoge instroom in beleggingsfondsen in juni brengt de stand voor het eerste halfjaar van 2017 naar een recordniveau. Obligatiefondsen blijven veel nieuw geld ophalen, maar ook aandelenfondsen laten zich niet onbetuigd. Al voor de derde maand op rij noteren aandelenfondsen sterke instroom van nieuw geld.

Matias Möttölä, CFA 28 juli, 2017 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Europese beleggers houden vertrouwen in de markt, want ook in juni bleef de netto-instroom hoog. Na de 53,8 miljard euro netto-instroom van mei was aan het einde van juni een instroom van 53,4 miljard euro te noteren. Daarmee komt het totaal voor in Europa gevestigde open-end beleggingsfondsen voor het eerste halfjaar van 2017 op 285 miljard euro; een nieuw record voor een zesmaandsperiode.

De fondsstromen laten een onverminderd sterke instroom zien bij obligatiefondsen. Die boekten 29 miljard euro aan netto-instroom, het op een na hoogste cijfer voor één maand sinds het begin van de flow data registratie in 2007. Dat leidt tot 152 miljard euro voor het eerste halfjaar en dat is een nieuw record.

Ook aandelenfondsen deden het voor de derde maand op rij goed. Na sterke instroom in april en mei mochten ze in juni onder de streep 5,5 miljard euro nieuw geld bijschrijven. 

Allocatiefondsen zetten hun opmars verder voort en de 14,2 miljard euro nieuw geld van juni bracht het totaal voor het eerste halfjaar op 72,8 miljard euro. Bekijk de fondsstromen per brede categoriegroep:

Fund Flows Jun 17 Broad Cat

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom op fondscategorie-niveau

De toestroom in obligatiefondsen vond vooral zijn weg naar dollar-gehedgede wereldwijde flexibele obligatiefondsen. Net als in mei ging een groot deel daarvan naar Pimco GIS Income (met een Morningstar Analyst Rating van Silver), dat in zijn eentje 4,1 miljard euro wist op te halen. Ook categorieëen met een laag risico en high yield fondsen zoals opkomende markten obligaties deden het goed.

Het global emerging markets bond fund dat de hoogste instroom wist te noteren, is Templeton Emerging Markets Bond. Dit Bronze rated fonds haalde per saldo 567 miljoen euro op, waardoor het beheerd vermogen per ultimo juni 5,5 miljard bedraagt en dat is nog altijd ver verwijderd van de 7,2 miljard euro die het in april 2013 was. 

De categorie EUR Cautious Allocation deed het ook goed en dat was te danken aan Invesco Pan European High Income. Dit fonds, beheerd door Paul Read, Paul Causer en Stephanie Butcher, is het grootste in de categorie, heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver, en haalde in juni 503 miljoen euro op. Daarmee is het beheerd vermogen van het fonds voor het eerst uitgekomen boven de 9 miljard euro. 

Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:

Fund Flows Jun 17 Cat Inflow

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom op fondscategorie-niveau

Bij de aandelenfondsen blijft de draai van de Verenigde Staten naar Europa doorgaan. Want de lijst met hoogste uitstroom toont vooral Amerikaanse aandelencategorieën. De categorie US Large-Cap Blend Equity werd het meest geraakt. Het grootste fonds in de categorie is Fidelity America en dat zag 558 miljoen euro wegstromen in juni. Over het eerste halfjaar is er 1,9 miljard euro uit het fonds gestroomd en dat is 21% van het beheerd vermogen aan het begin van dit jaar.

Niet alleen Amerikaanse aandelen, maar ook Amerikaanse obligaties zijn uit de gratie. De categorie USD Corporate Bond staat hoog in de lijst met hoogste uitstroom. Generali Investment Diversification USD Corporate Bond Fund zag door 1,5 miljard euro aan uitstroom zijn beheerd vermogen halveren.

Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:

Fund Flows Jun 17 Cat Outflow

(klik op tabel voor vergroting)

Instroom per fondshuis

Pimco blijft dominant als het gaat om het aantrekken van nieuw geld, mede dankzij de forse instroom in het Pimco GIS Income fonds. Gemeten over het eerste haljfaar mocht Pimco 27 miljard euro nieuw vermogen bijschrijven, met afstand de hoogste instroom in die periode van alle fondshuizen. Om dat in perspectief te plaatsen: die 27 miljard is 29% van het beheerd vermogen van Pimco aan het eind van 2016.

BlackRock profiteerde van de interesse in zijn obligatieproducten in Europa. De helft van de nieuwe instroom van de afgelopen maanden ging naar BlackRock's obligatieproducten.

Amundi deed het ook goed in obligatieproducten en ook in allocatiefondsen. Het laag-risico obligatiefonds Amundi 6M, dat in de categorie EUR Ultra Short-Term Bond valt, was grotendeels verantwoordelijk voor de nieuwe instroom. Het populairste allocatiefonds was First Eagle Amundi Income Builder, dat behoort tot de categorie USD Moderate Allocation.

Bekijk hier de instroom per fondshuis:

Fund Flows Jun 17 Provider Inflow

(klik op tabel voor vergroting)

Uitstroom per fondshuis

Standard Life en Aberdeen, wier samengaan in juni werd geaccordeerd door de Britse toezichthouder, zagen beide uitstroom. Het Standard Life Global Absolute Return Strategies fonds zag geld wegstromen uit zijn Britse en Luxemburgse fondsvarianten. Volgens de flow data van Morningstar kampt Standard Life al 13 maanden op rij met uitstroom.

De uitstroom bij Aberdeen kwam op het conto van zijn aandelenfondsen, waarvan er maar liefst 54 fondsen geld zagen wegvloeien. Een opsteker voor Aberdeen was dat de uistroom dit jaar tot nu toe op een lager niveau ligt dan in eerdere jaren. 

Bekijk hier de uitstroom per fondshuis:

Fund Flows Jun 17 Provider Outflow

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste fondsen

Door de hoge instroom van 4,1 miljard euro in juni weet Pimco GIS Income de koppositie te pakken bij de grootste fondsen. In de eerste zes maanden is er 18 miljard euro aan nieuw geld in het fonds gekomen, waarmee het beheerd vermogen in die periode verdubbeld is. Pimco voelt zich nog comfortabel bij die omvang en ziet geen reden om het fonds dicht te doen, hoewel Morningstar-analist Mara Dobrescu kanttekeningen plaatst bij de sterk toegenomen omvang: 'Pimco richt zich meer op omvang dan op het mandaat. Dat is begrijpelijk, maar toch zouden wij graag zien dat het fondshuis de allocatie van het fonds beschermt tegen verwatering.'

Het AP7 Aktiefond is naar plek 2 verwezen. Dat fonds kende in juni een lichte uitstroom, nadat het in eerdere maanden slechts geringe instroom wist te boeken.

Bekijk hier de lijst met grootste Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind mei 2017:

Fund Flows Jun 17 Top Largest Funds

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer:

- ETF-stromen tweede kwartaal: instroom zakt iets terug

- Alle nieuwe duurzame fondsen van eerste halfjaar 2017

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten