Marktbarometer juli: brede positieve trend in bijna alle segmenten

Bijna alle segmenten van de Morningstar Style Box lieten in juli een positieve trend zien. Alleen twee Large-Cap segmenten hadden te lijden onder de koersdalingen van farmaciebedrijven. Daardoor is de sector gezondheidszorg in korte tijd flink goedkoper geworden.

Fernando Luque 04 augustus, 2017 | 9:21
Facebook Twitter LinkedIn

Juli was over het algemeen een positieve maand voor het universum van Europese aandelen. Alleen de segmenten Large-Cap Gemengd en Large-Cap Groei lieten verliezen zien van respectievelijk 0,9% en 0,5%.

De reden daarvoor bij Large-Cap Blend zat hem in de farmaceutische bedrijven die negatieve rendementen boekten, zoals AstraZeneca, dat maar liefst 12,6% daalde en Roche dat 3,7% verloor. Maar vooral voedingsreus Nestlé had door zijn forse weging invloed met 6% verlies.

European Market Barometer Style Returns Jul 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Als we kijken naar sectoren, dan was gezondheidszorg in juli de slechtst presterende met 3,9% verlies vanwege de al genoemde koersduikeling van AstraZeneca die werd veroorzaakt door het mislukken van een test met een medicijn tegen kanker.

Maar dat was niet het enige farmacie-aandeel dat het slecht deed afgelopen maand. Ook andere aandelen lieten dalingen noteren: GlaxoSmithKline -9,1% en Sanofi -3,6%. Wat waardering betreft is de sector flink goedkoper geworden dan de afgelopen maand. De koers/fair value verhouding is gedaald van 0,97 naar 0,94.

European Market Barometer Sector Returns Jul 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Het segment Large-Cap Waarde deed het veel beter in juli met een winst van 1,6%, in het bijzonder door koerswinsten bij bedrijven in de grondstoffensector: BHP Billiton +15%, Rio Tinto +6,6%, Anglo American + 20,1% en ArcelorMittal +11,8%. Deze sector was met 3,5% stijging de best presterende van de maand, maar is wel nog altijd de duurste met een koers/fair value verhouding van 1,30.

European Market Barometer Sector Valuations Jul 2017

(klik op tabel voor vergroting)

De aantrekkelijkst gewaardeerde sector is nog altijd communicatiediensten met een koers/fair value verhouding van 0,92. Deze sector boekte in juli een winst van 3,5% dankzij bedrijven als Telenor +16,5%, Telefonica +5,8% en BT Group +4,4%.

Onderstaande tabel laat zien welke bedrijven met meest en het minst hebben bijgedragen aan het maandelijkse rendement van hun segment:

Contributors Jul 2017

(klik op tabel voor vergroting)

In het algemeen kunnen we stellen dat dit jaar, maar ook de laatste 12 en 36 maanden, kleine Europese bedrijven het beter hebben gedaan dan grote. Dat is ook in juli weer het geval. Europese Small-Caps zijn gemiddeld 1,5% gestegen (marktkapitalisatie-gewogen) vergeleken met slechts 0,1% winst voor Large-Caps.

Large Small Jul 2017

(klik op grafiek voor vergroting)

Echter, als het gaat om waardering dan zijn er maar kleine verschillen tussen de 9 segmenten van de Morningstar Style Box. De markt als geheel beweegt zich tussen juist gewaardeerd en lichtjes overgewaardeerd, zoals zichtbaar wordt in onderstaande afbeelding die de koers/fair value verhouding voor de 9 segmenten weergeeft:

European Market Barometer Style Valuations Jul 2017

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer juni: Alle segmenten op verlies

Marktbarometer mei: Small Caps blijven duidelijk achter

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten