Top 5 Chinese A-aandelen: Aberdeen maakt beste aandelenkeuzes

Chinese A-aandelen staan in toenemende belangstelling van beleggers. Indexsamensteller MSCI gaf daar onlangs nog gestalte aan door de aandelen na jarenlang het overwogen te hebben, eindelijk een plekje te geven in haar toonaangevende opkomende landenaandelenindex. Wellicht tekenender voor de interesse van beleggers is het verschil in stromen van vermogen.

Ronald van Genderen 06 november, 2017 | 9:25
Facebook Twitter LinkedIn

Chinese aandelen zijn op te delen in twee groepen. De zogeheten H-shares zijn aandelen van Chinese bedrijven die zijn genoteerd aan de beurs van Hong Kong of aan een andere buitenlandse beurs. De tweede groep wordt gevormd door A-shares. Dit zijn aandelen die zijn genoteerd aan beurzen op het Chinese vasteland, met name Shanghai en Shenzhen.

Waar H-aandelen noteren in Hong Kong dollar, noteren de A-aandelen in Chinese Renminbi. Een ander, belangrijker verschil is echter dat A-aandelen met name worden verhandeld door en toegankelijk zijn voor Chinese beleggers. De handel door buitenlandse beleggers is daarentegen gereguleerd door het Qualified Foreign Institutional Investor system, wat in de praktijk betekent dat de toegang tot A-aandelen voor niet-Chinese beleggers beperkt is. Dit in tegenstelling tot de H-aandelen, waar vrijelijk in kan worden gehandeld door iedere belegger.

Toenemende interesse
Ondanks de beperkte toegankelijkheid is er de afgelopen jaren een toenemende interesse van beleggers in Chinese A-aandelen. En die interesse zal ongetwijfeld toenemen in de komende jaren, want indexsamensteller MSCI heeft afgelopen juni de aandelen opgenomen in haar toonaangevende index voor opkomende landen, de MSCI Emerging Market index.

Hoewel MSCI eerder al had overwogen om Chinese A-aandelen aan de index toe te voegen, had het daar van afgezien, onder meer vanwege de beperkte toegankelijkheid. In juni van dit jaar was de kogel dan echter eindelijk door de kerk. Vooralsnog zullen de 222 Chinese A-aandelen die worden opgenomen in de MSCI Emerging Markets index slechts een beperkt gezamenlijk gewicht hebben van 0,73%. In de toekomst zal zowel het aantal opgenomen aandelen als het totale gewicht toe gaan nemen. Dit leidt er toe dat zowel passieve beleggers, omdat ze de index volgen, als actieve beleggers niet meer om Chinese A-shares heen kunnen.

Vermogensstromen
De interesse voor Chinese A-aandelen is ook zichtbaar in de ontwikkeling van het fondsvermogen in beleggingsfondsen en ETF's die in deze aandelen beleggen. Per eind september hebben Europese beleggers een totaal bedrag van 2,9 miljard euro belegd in dergelijke fondsen. Hoewel dit slechts circa eentiende van het totale vermogen in Chinese aandelenfondsen en ETF's is (totaal 27,3 miljard euro), het verschil in beleggersinteresse is duidelijk zichtbaar in de in- en uitstroom van vermogen.

Dit jaar stroomde er over de eerste negen maanden 553 miljoen euro naar Chinese A-aandelen fondsen en ETF's, terwijl er vorig jaar al 183 miljoen euro bij kwam. Chinese aandelenfondsen daarentegen zagen dit jaar bijna 1,6 miljard euro wegstromen en vorig jaar bedroeg de uitstroom maar liefst 5 miljard euro. De voorkeur voor beleggers gaat dus de afgelopen tijd duidelijk naar Chinese A-shares in plaats van H-shares.

De beleggingsmogelijkheden voor Nederlandse beleggers in fondsen en ETF's die in Chinese A-shares beleggen, zijn ongeveer op twee handen te tellen. Deze week een top 5 van Chinese A-share fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is) en ETF's.

De MSCI China A index staat dit jaar (tot en met september) op een plus van circa 10% in euro’s, maar de drie fondsen met het hoogste rendement dit jaar steken daar met kop en schouders boven uit.

De Top 5
Op plaats één treffen we Aberdeen Global - China A Share Equity Fund. Het dankt die positie aan een aantal bijzonder goede aandelenkeuzes in de sectoren cyclische consumentengoederen (China International Travel Service, Qingdao Haier en Yonghui Superstores) en industrie (Han’s Laser Technology Industry Group en Hangzou Hik-Vision Digital Technology).

Runner-up is JPMorgan Funds - China A-Share Opportunities Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Neutral heeft. Recent vertrok co-beheerder Dong Xu, maar hoofdbeheerder Howard Wang blijft het fonds beheren samen met Rebecca Jiang, die als opvolger is aangesteld. Het fonds richt zich op structurele groei aandelen met een kwaliteitsbias. Dit jaar leidde dat onder andere tot goede keuzes in de financiële industrie (Ping An Insurance), de gezondsheidszorg (Jiangsu Hengrui Medicine) en ook hier de industrie (met wederom Han’s Laser Technology Industry Group en Hangzou Hik-Vision Digital Technology).

Het podium wordt gecompleteerd door Allianz China A-Shares. Voor dit fonds is de goede prestatie vooral gebaseerd op aandelenkeuzes binnen financiële waarden (New China Life Insurance) en ook hier treffen we de twee goed presterende aandelen in de sector industrie (Han’s Laser Technology Industry Group en Hangzou Hik-Vision Digital Technology) aan.

FN Top 5 week 45  Chinese A aandelen Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten