Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: aandelen Europa

De finalisten voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in de categorie aandelen Europa zijn deels oude bekenden en deels nieuwe namen. Kijk snel wie opnieuw kans maken op een Award en wie voor het eerst in de race zijn.

Robert van den Oever 07 februari, 2018 | 10:34
Facebook Twitter LinkedIn

De finalisten voor de jaarlijkse pan-Europese Fund Manager of the Year zijn bekend! Er zijn dit jaar awards in vier categorieën. Drie daarvan kende u al: European Equity Fund Manager of the Year, Global Equity Fund Manager of the Year en Fixed-Income Fund Manager of the Year. Nieuw is dit jaar de categorie Multi-Asset en Alternatives.

De winnaars van deze negende editie van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zullen op 7 maart aanstaande bekendgemaakt worden tijdens de ALFI European Asset Management Conference in Luxemburg.

 

Michael Fraikin, Thorsten Paarmann en Invesco Quantitative Strategies Team 

 

Beleggingsfonds: Invesco Pan European Structured Equity 

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Paarmann fraikin


Het team achter dit fonds is uitzonderlijk sterk en ze sleepten in 2015 al de titel European Equity Fund Manager of the Year in de wacht. Leadmanagers Michael Fraikin en Thorsten Paarmann maken deel uit van Invesco Quantitative Strategies, een groep van ruim 40 ervaren professionals die voortdurend bezig zijn om de kwantitatieve methodologieën die de kern van de aandelenselectie vormen, verder te ontwikkelen en te verfijnen.

De breedte van het beheerdersteam en de kwaliteit van hun ervaring is de sleutelfactor voor het vertrouwen dat wij in hen hebben. Met het doeltreffende proces dat zij sinds september 2006 toepassen hebben ze een buitengewoon sterk lange-termijn track record opgebouwd. De rendementen van Invesco Pan European Structured Equity behoren tot de beste in de Morningstar Categorie Europe Large-Cap Blend Equity, terwijl het fonds tegelijk een van de minst volatiele is.

Het fonds heeft laten zien dat het moeilijke marktomstandigheden heel goed kan doorstaan. Maar dat is niet de enige kracht, want over 2017 kwamen de rendementen uit in het bovenste kwintiel dankzij sterke aandelenselectie op basis van de meeste selectiecriteria. Kwantitatieve strategieën zijn vatbaar voor sterke draaiingen in trends, maar de consistentie van rendementen in verschillende marktcycli is het bewijs van de kwaliteit van dit team.

 

Alice Gaskell en Andreas Zoellinger

 

Beleggingsfonds: BGF Euro-Markets, BGF European Equity Income & BlackRock Continental Euro Income

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Alice Gaskell en Andreas Zoellinger 162x100

Alice Gaskell en Andreas Zoellinger vormen een duo van uitzonderlijke kwaliteit. De beheerders hebben uitgebreide ervaring in het beheren van Europese aandelenmandaten. Gaskell doet BGF Euro-Markets sinds 2003, en Zoellinger voegde zich daar in 2007 bij als co-beheerder. Het duo is onderdeel van een groter team voor Europese aandelen onder leiding van Nigel Bolton, die we eveneens hoog hebben zitten. Het is een groep die goed samenwerkt.

De strategie die ze toepassen is stijl-agnostisch en dat geeft de managers de flexibiliteit om te investeren waar ze waarde zien. Gaskell en Zoellinger zoeken naar bedrijven met een management van goede kwaliteit, sterke positionering ten opzichte van de concurrentie, financiële discipline en met aanjagers voor herwaardering door de markt op korte termijn.

Door een geconcentreerde maar gediversifieerde portefeuille samen te stellen proberen ze hun rendement grotendeels te behalen via individuele aandelen en niet zozeer via sectoren of landen en regio’s. Zo’n aanpak werkt alleen als er zeer deskundige managers aan het roer staan en Gaskell en Zoellinger hebben hun deskundigheid al ruimschoots bewezen in de diverse marktomstandigheden van de afgelopen 10 jaar. De kwaliteit van de uitvoering is voorbeeldig en dat blijkt uit het consistente track record van BGF Euro-Markets, en ook uit die van de dividendaandelenfondsen die ze sinds 2011 beheren.

 

Fabio Riccelli 

 

Beleggingsfonds: Fidelity European Dynamic Growth

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Fabio riccelli  fidelity 101x101

Fabio Riccelli is in de vroege jaren 2000 opgeklommen in de analistenrangen van Fidelity in Londen en daar nam hij in 2004 zijn eerste klus in portefeuillebeheer op zich. Hij ontwikkelde zijn deskundigheid als beheerder onder de hoede van Fidelity-veteraan Colin Stone door het runnen van een deel van het European Smaller Companies fonds. Hij werd een capabele zelfstandige manager en hij beheert sinds 2008 eigenhandig het Silver-rated Fidelity European Dynamic Growth fonds.

Zijn gedisciplineerde aandelenselectieproces past in de sterke fundamentele analyse van het team, aangezien hij goed wordt ondersteund door Fidelity’s omvangrijke research team en sterke groep van Europese aandelenfondsmanagers, hetgeen de sleutel tot het succes van het fonds was. Riccelli selecteert individuele aandelen en daarbij mikt hij op bedrijven met hoge en op lange termijn houdbare groeipercentages. Zijn geduldige, op de lange termijn gerichte aanpak betekent een lage omzet in de portefeuille en een relatief kleine maar zeer onderscheidende portefeuille.

Deze aanpak heeft goed gewerkt voor de eindbeleggers in het fonds, want gedurende zijn aanstelling heeft de beheerder zijn concurrenten met een flink verschil verslagen en een indrukwekkend jaarlijks rendement van gemiddeld 14,9% laten zien in de periode tot en met 2017. 

Morningstar zet alle finalisten nog eens voor u op een rij in deze video:

 

 

Bekijk ook de finalisten in de andere drie categorieën van European Fund Manager of the Year:

Finalisten obligaties

Finalisten aandelen wereldwijd

- Finalisten Multi-Asset en Alternatives

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Een nominatie voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards verdien je niet zomaar. Daar gaat een grondige selectie door Morningstar’s Europese fondsanalisten aan vooraf. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet een fonds allereerst een positieve Morningstar Analyst Rating hebben. De fondsanalisten baseren deze rating op hun kwalitatief oordeel op basis van een raamwerk dat bestaat uit vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Alleen fondsen met een Bronze, Silver of Gold rating komen in aanmerking voor de FMOY.

Uiteraard dient het beleggingsteam binnen dit raamwerk een positief oordeel te hebben, waarbij we onder andere kwaliteit, stabiliteit, deskundigheid en het beleggen in eigen fondsen als belangrijke punten zien. Ook de prestaties van het fonds moeten, voor risico gecorrigeerd, tot de beste van de categorie behoren.

We beoordelen de kwaliteit van de prestaties door te kijken naar de consistentie van de rendementen en de prestaties in verschillende stadia van de economie. Als laatste punt boordelen we ook de mate van goed rentmeesterschap van het fondshuis.

Meer over het selectieproces voor de European Fund Manager of the Year Awards leest u in het methodologiedocument dat u hier kunt vinden:

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings