Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: aandelen wereldwijd

Drie nieuwe namen strijden om de titel voor beste belegger in wereldwijde aandelen. Het zijn alledrie mannen met een zeer lange staat van dienst bij hun fondshuizen: Gonzalo Pangaro van T. Rowe Price, James Thomson van Rathbone en Terry Smith van Fundsmith. Lees waarom de fondsanalisten van Morningstar juist deze drie fondsmanagers nomineren.

Robert van den Oever 08 februari, 2018 | 13:31
Facebook Twitter LinkedIn

De finalisten voor de jaarlijkse pan-Europese Fund Manager of the Year zijn bekend! Er zijn dit jaar awards in vier categorieën. Drie daarvan kende u al: European Equity Fund Manager of the Year, Global Equity Fund Manager of the Year en Fixed-Income Fund Manager of the Year. Nieuw is dit jaar de categorie Multi-Asset en Alternatives.

De winnaars van deze negende editie van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zullen op 7 maart aanstaande bekendgemaakt worden tijdens de ALFI European Asset Management Conference in Luxemburg.

Gonzalo Pangaro

 

Beleggingsfonds: T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Gonzalo Pangaro T Rowe Price Emerging Markets Equity vierkant 101x101


Gonzalo Pangaro is een getalenteerde fondsmanager die sinds 2009 aan het hoofd staat van het Silver-rated T. Rowe Price Emerging Markets Equity fonds. Hij heeft het leeuwendeel van zijn 24-jarige carrière bij T. Rowe Price doorgebracht. Pangaro kwam in 1998 bij het opkomende-markten aandelenteam en boekte zijn eerste goede resultaten als beheerder van het T. Rowe Price Latin America fonds in de periode 2004 tot 2009.

Hij krijgt ondersteuning van een van de grootste researchteams op het gebied van opkomende markten en de effectieve manier waarop hij die ondersteuning weet aan te wenden onderscheidt hem van anderen. Onder zijn leiding heeft T. Rowe Price Emerging Markets Equity consistent een bewezen beleggingsproces toegepast dat is gericht op toonaangevende bedrijven binnen hun industrie met sterke groeiperspectieven.

Zijn portefeuille weerspiegelt de juiste balans tussen conservatieve en offensieve keuzes, en dat zorgde voor goede prestaties in verschillende soorten marktsituaties. We waarderen het ook dat hij eigen belangen op één lijn brengt met die van zijn eindbeleggers door meer dan 1 miljoen dollar te beleggen in het T. Rowe Price Emerging Markets Stock fonds.

 

James Thomson

 

Beleggingsfonds: Rathbone Global Opportunities

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Silver

James thomson Rathbone vierkant 102x103

James Thomson heeft zijn eindbeleggers voorzien van een bewonderenswaardig niveau van continuïteit, aangezien hij al sinds 2001 betrokken is bij het Silver-rated Rathbone Global Opportunities fonds. Hij werd in 2003 hoofdbeheerder en sindsdien heeft hij zijn eindbeleggers rijkelijk beloond met consistente toepassing van zijn idiosyncratische aanpak.

Zijn aanpak is vrij uniek in de zin dat hij voor het genereren van ideeën zich veel meer richt op kwalitatieve beoordeling van bedrijven dan op kwantitatieve screening. Hij mikt op begrijpelijke typen activiteiten die in staat zijn om hun eigen richting te bepalen en niet te zeer afhankelijk zijn van externe factoren die ze niet onder controle hebben. Dat dient als een effectief filter om het belegbaar universum te verkleinen.

Hij heeft een goed netwerk van analisten dat hij mettertijd goed heeft benut door hun inzichten te combineren met zijn aandelenkennis die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd om bedrijven aan te wijzen die volgens hem superieure groeiperspectieven hebben die nog niet volledig op waarde worden geschat door de markt. Hoewel hij geen enorm team van analisten achter zich heeft ter ondersteuning (hij heeft daarvoor maar één analist) heeft Thomson bewezen dat hij een vaardig stock-picker is en een getalenteerd portefeuillebeheerder.

 

Terry Smith

 

Beleggingsfonds: Fundsmith Equity en Fundsmith Equity Feeder

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Gold

Terry smith fundsmith vierkant 100x100

Terry Smith heeft ruim drie decennia beleggingservaring op zak, waarin hij zijn eigen aanpak voor portefeuillebeheer heeft ontwikkeld. Die aanpak kon hij voor het eerst testen tijdens zijn periode als CEO bij Tullet Prebon, waar hij vanaf 2003 het pensioenfonds adviseerde. Op basis van zijn succes met dat mandaat zette hij in 2010 zijn eigen beleggingsboetiek op en introduceerde hij Fundsmith Equity als vlaggenschipfonds.

Zijn beleggingsaanpak behelst het opbouwen van een gerichte portefeuille van bedrijven die volgens hem een zodanige kwaliteit hebben dat hij ze een leven lang zou willen houden. Zijn horizon is een van de langste die we ooit bij een fondsmanager zijn tegengekomen en de omzet in de portefeuille is minder dan 5%. Dat houdt de transactiekosten laag en dat is voor Smith een belangrijk punt.

Zijn kennis van aandelen is indrukwekkend. Een van zijn sterke punten is volgens ons dat hij in staat is om naar een bedrijf te kijken met de blik van een voormalig CEO van een bedrijf van enige omvang. Ook als we de rugwind van deze beleggingsstijl in acht nemen, dan nog is zijn aandelenselectie consistent sterk. Zijn proces is gebaseerd op een solide beleggingstheorie, ontwikkeld over een lange periode en wordt consistent toegepast.

Morningstar zet alle finalisten nog eens voor u op een rij in deze video:

 

Bekijk ook de finalisten in de andere twee categorieën van European Fund Manager of the Year:

Finalisten obligaties

Finalisten morningstar european fund manager of the year awards aandelen europaFinalisten aandelen Europa

- Finalisten Multi-Asset en Alternatives

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Een nominatie voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards verdien je niet zomaar. Daar gaat een grondige selectie door Morningstar’s Europese fondsanalisten aan vooraf. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet een fonds allereerst een positieve Morningstar Analyst Rating hebben. De fondsanalisten baseren deze rating op hun kwalitatief oordeel op basis van een raamwerk dat bestaat uit vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Alleen fondsen met een BronzeSilver of Gold rating komen in aanmerking voor de FMOY.

Uiteraard dient het beleggingsteam binnen dit raamwerk een positief oordeel te hebben, waarbij we onder andere kwaliteit, stabiliteit, deskundigheid en het beleggen in eigen fondsen als belangrijke punten zien. Ook de prestaties van het fonds moeten, voor risico gecorrigeerd, tot de beste van de categorie behoren.

We beoordelen de kwaliteit van de prestaties door te kijken naar de consistentie van de rendementen en de prestaties in verschillende stadia van de economie. Als laatste punt boordelen we ook de mate van goed rentmeesterschap van het fondshuis.

Meer over het selectieproces voor de European Fund Manager of the Year Awards leest u in het methodologiedocument dat u hier kunt vinden:

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten