Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: obligaties

Het trio van Neuberger Berman, te weten Rob Drijkoningen, Gorky Urquieta en Bart van der Made is dit jaar wederom genomineerd in deze categorie. Gaan ze dit jaar wel met de felbegeerde trofee naar huis? Of wordt het een van de concurrenten: Eve Tournier van Pimco of het driemanschap Mark Dowding, Russel Matthews en Mark Bathgate van BlueBay.

Robert van den Oever 07 februari, 2018 | 13:33
Facebook Twitter LinkedIn

De finalisten voor de jaarlijkse pan-Europese Fund Manager of the Year zijn bekend! Er zijn dit jaar awards in vier categorieën. Drie daarvan kende u al: European Equity Fund Manager of the Year, Global Equity Fund Manager of the Year en Fixed-Income Fund Manager of the Year. Nieuw is dit jaar de categorie Multi-Asset en Alternatives.

De winnaars van deze negende editie van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zullen op 7 maart aanstaande bekendgemaakt worden tijdens de ALFI European Asset Management Conference in Luxemburg.

 

Rob Drijkoningen, Gorky Urquieta en Bart van der Made

 

Beleggingsfonds: Neuberger Berman EMD Hard Currency

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Rob Drijkoningen, Gorky Urquieta, and Bart van der Made koppen


Het emerging markets debt fonds van Neuberger Berman doet het op alle relevante gebieden goed. Lead manager Bart van der Made en EMD co-heads Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta werken al sinds 2000 samen aan hun hard currency strategie, eerst bij NN IP en vervolgens vanaf 2013 bij Neuberger Berman.

Deze beheerders zijn zeer ervaren in emerging markets debt, met een ervaring van gemiddeld 21 jaar en hun onderlinge samenwerking is uiterst waardevol. Ze hebben met succes een bewezen proces toegepast dat is gericht op bottom-up landenselectie.

Anders dan veel van hun concurrenten beleggen ze uitsluitend in hard currency debt. In die zin heeft dit team veel minder knoppen om aan te draaien dan de concurrentie. Niettemin zijn ze zeer succesvol geweest in waarde toevoegen voor hun eindbeleggers door superieure landenselectie. Ze hebben zich verre gehouden van landen die in default geraakten, zoals Argentinië, Ecuador en recenter Venezuela. Gezien de bovengemiddelde omvang van het team, ervaringsniveau en robuust track record beschouwen wij het als een van de beste in zijn categorie.

 

Eve Tournier

 

Beleggingsfonds: PIMCO GIS Euro Income en PIMCO GIS Diversified Income 

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Bronze

PIMCO Tournier Eve 100x100

Eve Tournier heeft 18 jaar ervaring en haar cv omvat onder andere een zeer succesvolle periode als beheerder van het Silver-rated PIMCO GIS Diversified Income sinds 2010, en ook van het recentere PIMCO GIS Euro Income strategy fonds dat een Morningstar Analyst Rating van Bronze heeft.

Net als de meeste andere wereldwijde portefeuillemanagers bij Pimco kan Tournier bogen op aanzienlijke middelen ter ondersteuning, in het bijzonder de ruim 50 credit analisten van de groep die hier een sleutelrol spelen gezien de sterke focus op bedrijfsobligaties voor het genereren van rendement. Maar de verantwoordelijkheid voor de portefeuillesamenstelling berust uiteindelijk bij de fondsmanager en zij heeft bewezen dat ze de ondersteunende middelen op juiste wijze weet aan te wenden.

Gedurende Tourniers aanstelling hebben zowel PIMCO GIS Diversified Income als PIMCO GIS Euro Income hun beoogde uitkeringsdoel bereikt, zonder dat dit ten koste ging van het kapitaalbehoud en ze hebben beide hun respectievelijke concurrenten verslagen op voor risico gecorrigeerde basis. We waarderen ook dat Tournier persoonlijk belegd is in alle strategieën die ze beheert en dat helpt om haar belangen op dezelfde lijn te krijgen als die van haar eindbeleggers.

 

Mark Dowding, Russel Matthews en Mark Bathgate

 

Beleggingsfonds: BlueBay Investment Grade Euro Government Bond

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Bronze

Mark dowding 100x100Russel Matthews 100x100Mark bathgate 100x100  

Mark Dowding, Russel Matthews en Mark Bathgate beheren samen het Bronze-rated BlueBay Investment Grade Euro Government fonds. Dit trio obligatieveteranen heeft gemiddeld 20 jaar ervaring. Ze brengen elkaar aanvullende deskundigheden mee naar deze Europese staatsobligatie-strategie, met solide expertise in zowel rentes als de analyse van macro-economie als het beleid van centrale banken.

De fondsbeheerders kunnen gebruik maken van BlueBay’s goed toegeruste, ervaren en stabiele Investment Grade team, dat wij beschouwen als een van de beste in het Europese investment grade universum. Ze passen een top-down proces toe van hoge overtuiging waar landenselectie de belangrijkste drijfveer achter de alpha is. Fundamentele macro analyse heeft een sterke nadruk, waarbij het verschil wordt gemaakt door de deskundigheid van het team bij de beoordeling van de manier waarop macro-economie en politiek de financiële markten vormgeven.

De kracht van het team en het proces komen tot uitdrukking in de prestatiecijfers over de lange termijn, die als sinds het fonds in 2010 werd gelanceerd indrukwekkend zijn op zowel absolute als voor risico gecorrigeerde basis.

Morningstar zet alle finalisten nog eens voor u op een rij in deze video:

 

Bekijk ook de finalisten in de andere categorieën van European Fund Manager of the Year:

- Finalisten aandelen Europa

- Finalisten aandelen wereldwijd

- Finalisten Multi-Asset en Alternatives

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Een nominatie voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards verdien je niet zomaar. Daar gaat een grondige selectie door Morningstar’s Europese fondsanalisten aan vooraf. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet een fonds allereerst een positieve Morningstar Analyst Rating hebben. De fondsanalisten baseren deze rating op hun kwalitatief oordeel op basis van een raamwerk dat bestaat uit vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Alleen fondsen met een BronzeSilver of Gold rating komen in aanmerking voor de FMOY.

Uiteraard dient het beleggingsteam binnen dit raamwerk een positief oordeel te hebben, waarbij we onder andere kwaliteit, stabiliteit, deskundigheid en het beleggen in eigen fondsen als belangrijke punten zien. Ook de prestaties van het fonds moeten, voor risico gecorrigeerd, tot de beste van de categorie behoren.

We beoordelen de kwaliteit van de prestaties door te kijken naar de consistentie van de rendementen en de prestaties in verschillende stadia van de economie. Als laatste punt boordelen we ook de mate van goed rentmeesterschap van het fondshuis.

Meer over het selectieproces voor de European Fund Manager of the Year Awards leest u in het methodologiedocument dat u hier kunt vinden:

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten