Finalisten Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: multi-asset en alternatives

Een nieuwe categorie is dit jaar toegevoegd aan de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards: Multi-Asset en Alternatives. Kijk hier welke fondsmanagers zijn genomineerd voor de Award in deze nieuwe categorie.

Robert van den Oever 08 februari, 2018 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

De finalisten voor de jaarlijkse pan-Europese Fund Manager of the Year zijn bekend! Er zijn dit jaar awards in vier categorieën. Drie daarvan kende u al: European Equity Fund Manager of the Year, Global Equity Fund Manager of the Year en Fixed-Income Fund Manager of the Year. Nieuw is dit jaar de categorie Multi-Asset en Alternatives.

De winnaars van deze negende editie van de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards zullen op 7 maart aanstaande bekendgemaakt worden tijdens de ALFI European Asset Management Conference in Luxemburg.

 

Paul Causer, Paul Read en hun team

 

Beleggingsfonds: Invesco Pan European High Income, IP Distribution en IP Monthly Income Plus

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Paul causer paul read

Hoewel ze het bekendst zijn van hun werk op het gebied van vastrentende waarden, behoren Paul Causer en Paul Read tot de succesvolste inkomensfondsbeheerders in het Europese mixfondsenuniversum. Hun samenwerking bij Invesco begon in 1995 en tegenwoordig leiden ze bij dit fondshuis een zeer deskundig en ervaren team van 20 obligatiespecialisten.

Ze volgen een aanpak met weinig beperkingen die is gericht op het zoeken naar goede waardering, gebaseerd op hun macro-analyse. Dat bracht hen ertoe om na de financiële crisis in financials te stappen, en recenter in high yield, aangezien Europese staatsobligaties weinig te bieden hadden. Bij het beheer van multi-assetfondsen, zoals het Silver-rated Invesco Pan European High Income, zijn Causer en Read verantwoordelijk voor de obligatieselectie en de weging van vermogenscategorieën. Het gedeelte aandelen wordt onafhankelijk beheerd door het aandelenteam.

Die aanpak heeft sterke resultaten opgeleverd. Het Pan European High Income fonds landt in de categorie EUR Cautious Allocation in het hoogste percentiel voor de voortschrijdende 10-jaarsperiode, eindigend ultimo november 2017.

 

Cayetano Cornet, Juan Bertran en Alvaro Martinez

 

Beleggingsfonds: Pareturn Cartesio Equity en Pareturn Cartesio Income 

Morningstar Rating: ****

Morningstar Analyst Rating: Gold

Cayetano Cornet 100x137Juan Bertran 98x137Alvaro Martinez 96x137

Vanwege hun stabiliteit, ervaring en sterk rentmeesterschap hebben wij de fondsmanagers Cayetano Cornet, Juan Bertran en Alvaro Martinez hoog zitten. De drie werken al samen sinds de oprichting van het fondshuis in 2004 en hebben ieder gemiddeld ruim 20 jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Wij kennen de twee strategieën die ze beheren, een flexibele en een defensieve allocatiestrategie, allebei een Morningstar Analyst Rating van Gold toe.

De ervaring van het team en de goed uitgevoerde en lange termijn gerichte aanpak zijn de sleutel tot het succes van hun fondsen. Vermeldenswaardig is de voorbeeldige afstemming van de belangen van de managers met die van hun eindbeleggers, want alle drie hebben ze een fors deel van hun eigen vermogen belegd in de fondsen die ze beheren, naast het feit dat ze partners zijn in het fondshuis. In aanvulling daarop zijn hun lange-termijn denkwijze en hun aandacht voor neerwaarts risico en kapitaalbehoud sleutelelementen van hun aanpak.

Lager dan gemiddelde kosten dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de fondsen voor eindbeleggers. De consistente uitvoering van het door de beheerders goed doordachte proces heeft geresulteerd in gunstige rendementen voor beleggers over verschillende periodes bij lagere risico’s.

 

Jean-Charles Mériaux en Philippe Champigneulle

 

Beleggingsfonds: Eurose en DNCA Invest Eurose

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

JEAN CHARLES MERIAUX Img 6755 104x104 PHILIPPE CHAMPIGNEULLE Img 6715 105x105  

Jean-Charles Mériaux en Philippe Champigneulle zijn veteranen met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van respectievelijk aandelen en obligaties. Ze beheren met succes de Silver-rated cautious allocation Eurose strategie sinds achtereenvolgens 2003 en 2009. Daarbij worden ze ondersteund door een compact maar effectief team. Ook zijn wij positief over hun persoonlijke beleggingen in de fondsen die ze beheren als bewijs van hun betrokkenheid bij hun eindbeleggers.

Het duo past een duidelijk proces toe dat voornamelijk is gebaseerd op de beoordeling van relatieve waarde. Ze proberen niet om de markt te timen, maar in plaats daarvan richten ze zich op het vergelijken van de risico-rendement kenmerken van verschillende instrumenten (gewone aandelen, convertibles en obligaties) die worden uitgegeven door bedrijven die ze goed kennen. Als gevolg van deze aanpak zijn ze de afgelopen 5 jaar overwogen geweest in aandelen (tot maximaal 35%) omdat obligaties relatief hoog gewaardeerd waren ten opzichte van aandelen.

De aandelenselectie voor het aandelengeldeelte van de portefeuille is ook sterk geweest, met een focus op waarde en dividendaandelen (Jean-Charles Mériaux past hetzelfde proces toe bij het Silver-rated Franse aandelenfonds Centifolia). Onder leiding van het duo heeft Eurose regelmatig zijn concurrenten verslagen terwijl in bear markten de drawdowns beperkt bleven dankzij diversificatie van het obligatiegedeelte in de portefeuille.

Morningstar zet alle finalisten nog eens voor u op een rij in deze video:

 

Bekijk ook de finalisten in de andere twee categorieën van European Fund Manager of the Year:

- Finalisten aandelen Europa

- Finalisten aandelen wereldwijd

Finalisten obligaties

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards
Een nominatie voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards verdien je niet zomaar. Daar gaat een grondige selectie door Morningstar’s Europese fondsanalisten aan vooraf. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet een fonds allereerst een positieve Morningstar Analyst Rating hebben. De fondsanalisten baseren deze rating op hun kwalitatief oordeel op basis van een raamwerk dat bestaat uit vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Alleen fondsen met een BronzeSilver of Gold rating komen in aanmerking voor de FMOY.

Uiteraard dient het beleggingsteam binnen dit raamwerk een positief oordeel te hebben, waarbij we onder andere kwaliteit, stabiliteit, deskundigheid en het beleggen in eigen fondsen als belangrijke punten zien. Ook de prestaties van het fonds moeten, voor risico gecorrigeerd, tot de beste van de categorie behoren.

We beoordelen de kwaliteit van de prestaties door te kijken naar de consistentie van de rendementen en de prestaties in verschillende stadia van de economie. Als laatste punt boordelen we ook de mate van goed rentmeesterschap van het fondshuis.

Meer over het selectieproces voor de European Fund Manager of the Year Awards leest u in het methodologiedocument dat u hier kunt vinden:

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten