Top 5 Aandelen China: H-shares trekken de kar onder opkomende landen

Chinese aandelen kenden een uitstekende prestatie over de afgelopen 12 maanden. China trok daarmee de kar onder opkomende landen. Maar H-shares deden het aanzienlijk beter dan A-Shares.

Ronald van Genderen 26 februari, 2018 | 9:21
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI Emerging Markets index noteerde over de periode van februari 2017 tot en met eind januari 2018 een rendement van 22% in euro’s. Daarmee werden wereldwijde aandelen, gemeten aan de hand van de MSCI World index, met maar liefst 13% verslagen.

China was de afgelopen twaalf maanden een drijvende kracht achter deze uitstekende prestaties van aandeelen uit opkomende landen. Het land is een zwaargewicht in de MSCI Emerging Markets index met een gewicht van 31% en Chinese aandelen (MSCI China index) boekte een rendement van bijna 41%.

Het gaat daarbij echter wel om de zogenaamde H-shares, oftewel de aandelen van Chinese bedrijven die zijn genoteerd aan de beurs van Hong Kong of op een andere buitenlandse beurs. A-shares, aandelen die zijn genoteerd aan beurzen op het Chinese vasteland, zoals Shanghai en Shenzen, kenden met een plus van 9% een aanzienlijk lager rendement.

Met de sterke prestaties van lijkt ook de interesse voor Chinese aandelen van beleggers weer terug te keren. Vanaf 2011 onttrokken beleggers namelijk vrijwel iedere maand geld uit Chinese aandelenfondsen. Tot september vorig jaar, toen er sinds lange tijd per saldo weer sprake was van instroom. Toch stond de teller over geheel 2017 uiteindelijk nog op een uitstroom van 1,2 miljard euro. Dit jaar is echter sterk begonnen met een instroom van bijna 1 miljard euro.

Economische groei
Beleggers kregen in die maand een extra steuntje in de rug van goede economische groei cijfers voor de Chinese economie. De groei van het bruto binnelands product over 2017 kwam uit op 6,9%, oftwel 20 basispunten hoger dan het voorgaande jaar. Dat betekende de eerste stijging van de groei sinds 2010.

De sterke prestaties brengt echter ook hoogtevrees onder beleggers met zich mee. Zoveel werd wel duidelijk begin februari. Wereldwijde aandelenmarkten stonden onder druk, maar de koersduikeling was in China extra groot. In Europa en de VS stonden daalden de beurzen met name door toenemende zorgen over stijgende inflatie en rentes. In China leken beleggers vooral weer oog te hebben voor de hoge schuldenniveau’s en de mogelijk negatieve invloed die kunnen hebben op de stabiliteit en groei van de economie.

De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de categorie Aandelen China, waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met eind januari 2018.

Neuberger Berman aan kop
Op plaats 1 staat Neuberger Berman China Equity Fund. Dit fonds wordt beheerd door Green Court Capital Management, een vermogensbeheerder die is gespecialiseerd in beleggen in Chinese aandelen. Voor dit fonds staan portfoliobeheerders Frank Yao en Lihui Tang sinds juli 2009 aan het roer. Binnen de geconcentreerde portefeuille met 34 aandelen per eind december 2017 waren Tencent en Alibaba de twee grootste posities, die beiden zeer goed presteerden in de afgelopen periode. Maar daarnaast kende het fonds met Gree Electric Appliances (+148%), Kweichow Moutai (+146%) en Ping An Insurance (+134%).

Investec runner up
Runner up Investec GSF All China Equity Fund wordt beheerd door Greg Kuhnert die sinds mei 2015 voor dit fonds verantwoordelijk is. Hij heeft een aantal duidelijke sector voorkeuren in de portefeuille aangebracht. Zo belegt hij niet in de telecom sector en is er een sterke onderweging voor financiële waarden. Daarentegen zijn de defensieve en cyclische consumentengoederen sectoren en industrie overwogen. Per saldo droegen die sector allocaties de afgelopen 12 maanden positief bij aan het rendement. Ook bij dit fonds behoren Tencent en Alibaba tot de grootste posities. Daarnaast treffen we ook Ping An Insurance en Kweichow Moutai aan onder de best presterende aandelen. Daarnaast deden Midea (+125%) en Geely Automobile een duit in het zakje.

UBS op plek drie
Nummer drie is UBS (Lux) EF China Opportunity dat een Morningstar Analyst Rating heeft van Bronze. Morningstar analisten hebben een groot vertrouwen in hoofdbeheerder Bin Shi die een proces toepast waarbij de portefeuille los van de benchmark tot stand komt. Dat neemt niet weg dat ook hier indexzwaargewichten Alibaba, Ping An Insurance en Tencent de grootste posities innemen. Een onderscheidende positie binnen de top 5 posities die uitmuntend presteerde was TAL Education (+146%). In tegenstelling tot veel andere beheerders vind Shi menig aantrekkelijk aandeel in de gezondheidssector en was daar met onder andere Sino Biopharmaceutical (+135%) en SSY (+132%) succesvol in.

Top 5 Aandelen China

FN Top 5 week 9 Aandelen China Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings