Bart van der Made, Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta (Neuberger Berman) beste beleggers obligaties

Ze waren vorig jaar al genomineerd, maar dit jaar nemen ze de Award ook echt mee naar huis: Bart van der Made, Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta (Neuberger Berman) winnen de prestigieuze European Fund Manager of the Year Award in de categorie obligaties.

Robert van den Oever 07 maart, 2018 | 14:38
Facebook Twitter LinkedIn

Samen waren ze vorig jaar ook genomineerd en dit jaar is het zover: Bart van der Made, Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta mogen samen de Morningstar European Fund Manager of the Year Award in ontvangst nemen voor hun Neuberger Berman EMD Hard Currency fonds.

Rob Drijkoningen, Gorky Urquieta, and Bart van der Made koppen

Het emerging markets debt fonds van Neuberger Berman doet het op alle relevante gebieden goed. Lead manager Bart van der Made en EMD co-heads Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta werken al sinds 2000 samen aan hun hard currency strategie, eerst bij NN IP en vervolgens vanaf 2013 bij Neuberger Berman.

Deze beheerders zijn zeer ervaren in emerging markets debt, met een ervaring van gemiddeld 21 jaar en hun onderlinge samenwerking is uiterst waardevol. Ze hebben met succes een bewezen proces toegepast dat is gericht op bottom-up landenselectie.

Anders dan veel van hun concurrenten beleggen ze uitsluitend in hard currency debt. In die zin heeft dit team veel minder knoppen om aan te draaien dan de concurrentie. Niettemin zijn ze zeer succesvol geweest in waarde toevoegen voor hun eindbeleggers door superieure landenselectie. Ze hebben zich verre gehouden van landen die in default geraakten, zoals Argentinië, Ecuador en recenter Venezuela. Gezien de bovengemiddelde omvang van het team, ervaringsniveau en robuust track record beschouwen wij het als een van de beste in zijn categorie.

 

Beleggingsfonds: Neuberger Berman EMD Hard Currency

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Silver

Alles over het Neuberger Berman EMD Hard Currency fonds vindt u op de handige overzichtspagina met onder meer de rendementen, portefeuillesamenstelling en het fondsrapport.

 

De winnaars in de andere categorieën:

- Alice Gaskell en Andreas Zoellinger beste beleggers in aandelen Europa

- Terry Smith beste belegger in aandelen wereldwijd

- Cayetano Cornet, Juan Bertran en Alvaro Martinez beste beleggers in multi-asset en alternatives

 

Dit waren de finalisten:

- Finalisten obligaties

Finalisten aandelen Europa

Finalisten aandelen wereldwijd

Finalisten Multi-Asset en Alternatives

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards

Een nominatie voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards verdien je niet zomaar. Daar gaat een grondige selectie door Morningstar’s Europese fondsanalisten aan vooraf. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet een fonds allereerst een positieve Morningstar Analyst Rating hebben. De fondsanalisten baseren deze rating op hun kwalitatief oordeel op basis van een raamwerk dat bestaat uit vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Alleen fondsen met een BronzeSilver of Gold rating komen in aanmerking voor de FMOY.

Uiteraard dient het beleggingsteam binnen dit raamwerk een positief oordeel te hebben, waarbij we onder andere kwaliteit, stabiliteit, deskundigheid en het beleggen in eigen fondsen als belangrijke punten zien. Ook de prestaties van het fonds moeten, voor risico gecorrigeerd, tot de beste van de categorie behoren.

We beoordelen de kwaliteit van de prestaties door te kijken naar de consistentie van de rendementen en de prestaties in verschillende stadia van de economie. Als laatste punt boordelen we ook de mate van goed rentmeesterschap van het fondshuis.

Meer over het selectieproces voor de European Fund Manager of the Year Awards leest u in het methodologiedocument dat u hier kunt vinden:

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten