Terry Smith (Fundsmith) beste belegger aandelen wereldwijd

Drie nieuwe namen waren er bij de finalisten voor de European Fund Manager of the Year Award in de categorie aandelen wereldwijd, en het is Terry Smith (Fundsmith) die met de eer gaat strijken. Hij mag zich beste belegger in aandelen wereldwijd noemen.

Robert van den Oever 07 maart, 2018 | 14:27
Facebook Twitter LinkedIn

Alledrie zeer ervaren mannen waren het die streden om de titel bij European Fund Manager of the Year Award voor aandelen wereldwijd, en alledrie waren ze nog niet eerder genomineerd. Terry Smith van Fundsmith is uitgeroepen tot beste belegger in de categorie aandelen wereldwijd.

Terry smith fundsmith vierkant 100x100 

Terry Smith heeft ruim drie decennia beleggingservaring op zak, waarin hij zijn eigen aanpak voor portefeuillebeheer heeft ontwikkeld. Die aanpak kon hij voor het eerst testen tijdens zijn periode als CEO bij Tullet Prebon, waar hij vanaf 2003 het pensioenfonds adviseerde. Op basis van zijn succes met dat mandaat zette hij in 2010 zijn eigen beleggingsboetiek op en introduceerde hij Fundsmith Equity als vlaggenschipfonds.

Zijn beleggingsaanpak behelst het opbouwen van een gerichte portefeuille van bedrijven die volgens hem een zodanige kwaliteit hebben dat hij ze een leven lang zou willen houden. Zijn horizon is een van de langste die we ooit bij een fondsmanager zijn tegengekomen en de omzet in de portefeuille is minder dan 5%. Dat houdt de transactiekosten laag en dat is voor Smith een belangrijk punt.

Zijn kennis van aandelen is indrukwekkend. Een van zijn sterke punten is volgens ons dat hij in staat is om naar een bedrijf te kijken met de blik van een voormalig CEO van een bedrijf van enige omvang. Ook als we de rugwind van deze beleggingsstijl in acht nemen, dan nog is zijn aandelenselectie consistent sterk. Zijn proces is gebaseerd op een solide beleggingstheorie, ontwikkeld over een lange periode en wordt consistent toegepast.

 

Beleggingsfonds: Fundsmith Equity en Fundsmith Equity Feeder

Morningstar Rating: *****

Morningstar Analyst Rating: Gold

Alles over het  fonds vindt u op de handige overzichtspagina met onder meer de rendementen, portefeuillesamenstelling en het fondsrapport.

 

De winnaars in de andere categorieën:

- Alice Gaskell en Andreas Zoellinger beste beleggers in aandelen Europa

- Bart van der Made, Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta beste beleggers in obligaties

- Cayetano Cornet, Juan Bertran en Alvaro Martinez beste beleggers in multi-asset en alternatives

 

Dit waren de finalisten:

Finalisten obligaties

Finalisten aandelen Europa

Finalisten aandelen wereldwijd

Finalisten Multi-Asset en Alternatives

 

Over de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards

Een nominatie voor de Morningstar European Fund Manager of the Year Awards verdien je niet zomaar. Daar gaat een grondige selectie door Morningstar’s Europese fondsanalisten aan vooraf. Om voor een nominatie in aanmerking te komen, moet een fonds allereerst een positieve Morningstar Analyst Rating hebben. De fondsanalisten baseren deze rating op hun kwalitatief oordeel op basis van een raamwerk dat bestaat uit vijf pijlers: beleggingsteam, beleggingsproces, fondshuis, rendement en kosten. Alleen fondsen met een BronzeSilver of Gold rating komen in aanmerking voor de FMOY.

Uiteraard dient het beleggingsteam binnen dit raamwerk een positief oordeel te hebben, waarbij we onder andere kwaliteit, stabiliteit, deskundigheid en het beleggen in eigen fondsen als belangrijke punten zien. Ook de prestaties van het fonds moeten, voor risico gecorrigeerd, tot de beste van de categorie behoren.

We beoordelen de kwaliteit van de prestaties door te kijken naar de consistentie van de rendementen en de prestaties in verschillende stadia van de economie. Als laatste punt boordelen we ook de mate van goed rentmeesterschap van het fondshuis.

Meer over het selectieproces voor de European Fund Manager of the Year Awards leest u in het methodologiedocument dat u hier kunt vinden:

 

Morningstar Awards 2018 banner 565x225

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings