Fonds van de Week: Kempen Euro Credit

De beheerders van Kempen Euro Credit hebben bewezen dat ze consistent outperformance kunnen boeken in heel verschillende marktomstandigheden, dankzij gedisciplineerde beleggingsaanpak die is gebaseerd op relatieve waarde positionering. Daarom bevestigt fondsanalist Niels Faassen de Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 22 maart, 2018 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

Kempen Euro Credit in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Kempen Euro Credit

Dit fonds kent een stabiele kern van sleutelfiguren die de beslissingen nemen en een sterk lange termijn track record. De beheerders hebben bewezen dat ze consistent outperformance kunnen boeken in heel verschillende marktomstandigheden, dankzij gedisciplineerde beleggingsaanpak die is gebaseerd op relatieve waarde positionering.

De solide strategie in combinatie met het aantrekkelijke kostenniveau maakt dit fonds de top choice in deze categorie, aldus Morningstar-fondsanalist Niels Faassen. Hij bevestigt de Morningstar Analyst Rating van Silver.

Kempen staat erom bekend dat het de belangen van zijn eindbeleggers goed behartigt. Daaronder valt ook de 'soft close' die Kempen in januari 2016 instelde voor dit fonds.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 12 Kempen Euro Credit grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Kempen's Euro Credit Team is sinds mei 2008 verantwoordelijk voor dit fonds. Nadat Richard Klijnstra een andere rol binnen Kempen ging vervullen, is Alain van der Heijden hem opgevolgd als hoofd credits per augustus 2016. Van der Heijden doet al sinds 2001 credits bij Kempen. Tussentijds werkte hij eventjes bij Lombard Odier.

Om het gat op te vullen dat ontstond door het vertrek van Klijnstra, heeft het fondshuis een nieuwe, ervaren manager aangetrokken: Pim van Mourik Broekman, afkomstig van APG Asset Management. Daar was hij wereldwijd hoofd credit research en had hij een ruim wereldwijd credit mandaat. Bij Kempen maakt Van Mourik Broekman deel uit van het investment committee van het team, samen met Van der Heijden en Rik den Hartog.

Den Hartog is zijn carrière begonnen bij Kempen en werkt er nu negen jaar. Het committee wordt ondersteund door vier mensen die de rol van manager en analist combineren. Er is momenteel een vacature ter vervanging van een ervaren bankenanalist die eind 2017 is vertrokken. Ondanks dat verloop heeft het team volgens ons een stabiele kern van beslissers met Van der Heijden en Den Hartog. We juichen toe dat alle managers met eigen geld zijn belegd in hun fonds, hetgeen helpt om hun belangen op één lijn te krijgen met die van hun eindbeleggers. De People Pillar krijgt dan ook een Positieve rating.

Fondshuis
Kempen Capital Management is de vermogensbeheertak van Kempen & Co., dat op zijn beurt een volledige dochter is van Van Lanschot Kempen N.V., dat een beursnotering aan Euronext Amsterdam heeft. KCM heeft diverse aantrekkelijke eigenschappen. Het fondshuis biedt een geconcentreerd assortiment fondsen aan dat goed past bij de bewezen expertise die het heeft. De kwaliteit van het aanbod is over het algemeen goed, met sterke proposities in hoog dividend, euro credit en Nederlandse aandelen.

Het verloop in de beleggingsteams is gering en KCM slaagt erin om getalenteerde beleggers aan te trekken en vast te houden. We zijn echter niet even overtuigd van alle teams en producten, want het Europese small-cap team worstelt. Wij zijn van mening dat KCM de belangen van zijn eindbeleggers goed behartigt en dat wordt onderstreept door het plan voor capaciteitsmanagement dat is opgetuigd. De fondsen zijn niet duur en Kempen heeft stappen gezet om zijn schaalvoordelen met eindbeleggers te delen door de kosten te verlagen naarmate het beheerd vermogen groeit.

KCM's variabele beloningsstructuur is nog altijd niet openbaar en dat is iets waarvan wij vinden dat het beter kan. Het is gebaseerd op verschillende factoren waaronder drie- en vijfjaarsprestaties, met een nadruk op de vijfjaars. De portefeuillemanagers beleggen doorgaans in hun eigen fondsen. Volgens ons zorgt dat voor een betere afstemming tussen de eigen belangen en die van de eindbeleggers. Alles bij elkaar vinden wij dat KCM de belangen van zijn beleggers goed behartigt en daarom krijgt het een positief oordeel op de Parent Pillar.

Proces
Het fonds past een gedisciplineerd en bewezen beleggingsproces toe waarbij de managers waarde proberen toe te voegen door kleine, gediversifieerde relatieve-waarde posities in te nemen met een beperkt risicobudget. Wij vinden de uitvoering van de strategie van een zeer hoge kwaliteitsstandaard. De aantrekkelijkheid van sectoren en van de markt als geheel wordt beoordeeld op basis van fundamentele en technische criteria en waardering. Dit wordt weerspiegeld door de sectorallocatie en de beta positionering (70-130%).

Het in euro's genoteerde investment grade universum wordt gescreend op basis van liquiditeit en kwantitatieve en duurzaamheidsfactoren. Off-benchmark posities mogen in beperkte mate worden toegevoegd, zoals high yield obligaties (tot maximaal 10%) en asset-backed securities (tot 5%).

Vervolgens wordt voor iedere uitgever een credit oordeel gevormd. Dat omvat kwalitatieve en kwantitatieve beoordeling op basis van sector en bedrijvendata, ontmoetingen met het management en extern onderzoek. De uitgevers van individuele obligaties worden per sector gerangschikt op basis van relatieve waardering en fundamentele en technische factoren om tot een finale selectie te komen.

Beleggingsvoorstellen worden gedaan aan het beleggingscomité dat de uiteindelijke aan- en verkoopbeslissingen neemt. Looptijden worden niet actief beheerd, omdat de focus hier ligt op security selection. Dit proces is volgens ons sterk en tegelijk risicobewust en daarom krijgt de Process Pillar een Positive rating.

Prestaties
Het team laat indrukwekkende resultaten zien door een gunstige bottom-up selectie en credit beta management, aangevuld met relatieve waarde en carry trades. Ondanks het vertrek van Richard Klijnstra zijn wij van mening dat het historische track record relevant blijft vanwege de stabiele kern van risico-beoordelaars in het team.

In de periode mei 2008 tot en met januari 2018 haalde het fonds een rendement van 5,85% gemiddeld per jaar. Daarmee verslaat het de benchmark, de Markit iBoxx EUR Corp TR die 4,77% boekte en het categoriegemiddelde van 3,97% ruimschoots. Het verslaat ook de iShares Core EUR Corp Bond ETF, die van Morningstar een Silver rating krijgt (4% versus 3,5% over de vijfjaarsperiode).

Sinds mei 2008 heeft dit team het categoriegemiddelde verslagen in 91% van voorschrijdende 12-maandsperiodes. En de index in maar liefst 99% van de gevallen.

De relatieve-waarde-aanpak van het fonds zal niet in alle marktomstandigheden even goed presteren, hoewel die bijvoorbeeld een middelend effect had in 2017 vanwege de geering dispersie in spreads. Credit selectie in nutsbedrijven en banken pakte vorig jaar gunstig uit, terwijl de voorzichtige credit beta positionering verminderde.

De historische volatiliteit is grotendeels in lijn met zijn categoriegenoten en de index, maar de maximum drawdown is beduidend lager. Op voor risico gecorrigeerde basis (gemeten als Sharpe-ratio) is het team zijn categoriegemiddelde voorgebleven, en ook de iShares ETF, en ook nog de benchmark. De managers hebben laten zien dat ze in staat zijn om consistent een breed gedragen outperformance te laten zien in fluctuerende marktomstandigheden, en dat ondersteunt ons positieve oordeel op de Performance Pillar. 

Kosten
Met 0,47% sinds februari 2017 is de lopende-kostenfactor van dit fonds lager dan de categoriemediaan voor Obligaties EUR Bedrijven die 0,56% bedraagt voor vergelijkbare rebatevrije aandelenklassen. Daarom krijgt het fonds een positief oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Kempen Euro Credit BN. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 12 Kempen Euro Credit tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco BP US Large Cap Equities

- M&G Global Dividend Fund

NN European High Yield

PGIM Jennison US Growth Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten