Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor augustus maar weinig wisselingen, aangezien de koersbewegingen in juli beperkt waren, evenals de wijzigingen in de Fair Value calculaties van de Morningstar-analisten. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor augustus.

Robert van den Oever 07 augustus, 2018 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor augustus verwelkomt twee nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de twee aandelen die ze vervangen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 106% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel iets duurder is geworden, zij het marginaal met een gemiddelde stijging van 156 basispunten.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door industrie en gezondheidszorg.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Twee afvallers
De lijst voor augustus kent twee afvallers, en bij beide is hun koersstijging in de afgelopen maand de reden. Het aandeel Sanofi, dat een Wide Moat rating heeft, zag zijn koers met 8% stijgen. Volgens Morningstar-analist Damien Conover is het daarmee nog altijd ondergewaardeerd, maar wel zijn andere aandelen in de sector nu verhoudingsgewijs aantrekkelijker gewaardeerd geworden.

Datzelfde geldt voor Sodexo. De cateraar is ondergewaardeerd, oordeelt Morningstar-analist Michael Field. Maar een koersstijging na de recente kwartaalcijferpublicatie doet andere aandelen in de sector gunstig afsteken bij Sodexo, en dus valt Sodexo van de lijst. Dat neemt niet weg dat Sodexo binnen de sector nog altijd Best Idea van analist Field is. Hij licht dat toe in een uitgebreide analyse van de food services industrie. Lees daar meer over in dit artikel:

 

En bekijk deze video waarin Michael Field uitlegt waarom momenteel een interessante instapkans biedt, ondanks de recente koersstijging: 

 

Twee nieuwkomers
De twee nieuwkomers die de plaatsen van Sanofi en Sodexo innemen, zijn ConvaTec Group en Prosegur Compania De Seguridad. Beide behoren tot de goedkoopste Europese namen; ze noteren tegen een korting van zo'n 13% ten opzichte van hun Fair Value. We lichten beide nader toe:

ECPL 2018 08 Convatec

ConvaTec Group, van origine een spin-off van Bristol-Myers Squibb, ontwikkelt, produceert en distribueert geavanceerde wondverzorgingsproducten, stoma, incontinentie en infuusproducten voor ziekenhuisbehandeling en langdurige thuisverzorging. Wondverzorging en stoma zijn de grootste segmenten, goed voor respectievelijk 33% en 30% van de omzet.

ConvaTec komt op de Europe Core Pick List vanwege zijn relatieve waardering in vergelijking met andere gezondheidszorgbedrijven die een Economic Moat hebben, ofwel concurrentievoordeel voor de lange termijn. Morningstar-analist Debbie Wang handhaaft haar Fair Value calculatie omdat zij van mening is dat het bedrijf de juiste stappen zet door verder te investeren in Aquacel wondverzorgingsproducten, thuisdistributie in de VS, en MiniMed infuussets.

ConvaTec verdient volgens Wang zijn Narrow Moat voornamelijk door zijn merken, zijn banden met medici, innovatie en intellectueel eigendom. Afnemers zijn erg merkentrouw en willen kunnen vertrouwen op de bewezen veiligheid van een product dat ze kennen. Hebben ze eenmaal een product dat voldoet en past, dan blijven ze daar langdurig bij.

ECPL 2018 08 PSG

Prosegur Compania De Seguridad is een van de grootste beveiligingsbedrijven ter wereld. De operatie is meer gericht op opkomende markten dan bij zijn concurrenten G4S en Securitas, want tweederde van de groepsomzet komt uit die regio's, in het bijzonder Latijns-Amerika. Een groot deel van de omzet komt uit waardetransport, dus het vervoer van geld in gepantserde vrachtauto's, en aanpalende diensten zoals het beheer van geldautomaten.

De dienstverlening is volgens analist Field reden voor een Narrow Moat rating voor het bedrijf, want overstappen naar een concurrent is lastig door de concentratie in de industrie: de helft van de wereldmarkt is in handen van slechts vijf bedrijven. Wisselen van aanbider brengt dus een groot risico op disruptie van aanwezigheid van cash geld met zich mee en dat willen klanten absoluut niet.

De business kent daarom een grote klantentrouw, contracten met lange termijnen en operationele marges van rond de 20%, waar traditionele beveiligers die inzetten op bewakingspersoneel niet verder komen dan enkelcijferige marges.

De omzetgroei houdt aan tot boven de 8%, en de margegroei is met 9% zelfs nog iets hoger door de geschetste ontwikkelingen in gespecialiseerde beveiligingstaken. Analist Field verwacht dat dit doorzet en handhaaft zijn Fair Value calculatie.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor augustus:

Europe Core Pick List 2018 08 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Zoveel is Uber waard en dit zijn de groeiperspectieven

- Dit maakt Airbnb anders dan zijn concurrenten

Zoveel is Airbnb waard als het naar de beurs gaat

Facebook onderuit door stagnerende groei en tegenvallende vooruitzichten

Dit zijn drie ondergewaardeerde dividendaandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten