Morningstar Rating Analyse: de grootste ETF-aanbieders en de beste landen

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Deze keer belichten we de grootste aanbieders van ETF's in Europa en de vestigingslanden die als beste scoren over het tweede kwartaal van 2018.

Robert van den Oever 15 augustus, 2018 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze in Europa op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Ali Masarwah en Thomas Furuseth, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het tweede kwartaal van 2018, eindigend per 30 juni 2018.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.

Eerder lieten we zien welke fondsaanbieders de grootste zijn, welke de beste zijn en welke kleinere fondshuizen de beste in hun segment zijn.

Deze keer belichten we de aanbieders van Exchange Traded Funds. In onderstaand overzicht zijn zij gerangschikt naar beheerd vermogen:

MRA 2Q 2018 table 2 grootste in ETF

(klik op tabel voor vergroting)

Beste land
Tot slot is er een rangschikking naar vestigingsland. Daarbij prijkt Nederland opnieuw boven aan de lijst, net als in het voorafgaande eerste kwartaal en ook in vierde kwartaal van 2017. De hele top-5 is gelijk aan het eerste kwartaal. 

Het gemiddeld aantal sterren voor de Morningstar Rating bedroeg in het tweede kwartaal 3,59 voor alle fondsen die worden aangeboden door fondshuizen die in Nederland gevestigd zijn, en dat is iets hoger dan de 3,46 van het eerste kwartaal. Ook is het nipt hoger dan de 3,54 van het vierde kwartaal 2017.

MRA 2Q 2018 table 5 beste land

(klik op tabel voor vergroting)

Deze bovenstaande tabel maakt tevens duidelijk dat Nederland met 53,7 miljard euro niet echt groot is als het gaat om het vermogen onder beheer van hier gevestigde fondshuizen. Grote aanbieders in enkele specifieke landen zorgen ervoor dat daar juist wel een relatief groot beheerd vermogen onder dak is. Bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is goed voor iets meer dan 1.000 miljard euro. Ook Ierland doet goed mee met 645 miljard euro. De sterk geconcentreerde vestiging van enkele grote aanbieders in het kleine Luxemburg stuwt dat land naar een beheerd vermogen van maar liefst ruim 2.100 miljard euro.

 

Zo werkt het
Naast de Morningstar Rating, die de grondslag vormt voor de bovenstaande analyse, is er ook de Morningstar Analyst Rating. Dat is een kwalitatieve analyse door de fondsanalisten van Morningstar die wel vooruitklijkt. In twee video's zet Jeffrey Schumacher de verschillen tussen beide ratings nog eens helder uiteen. U vindt beide video's in dit artikel:

 

Lees meer:

Morningstar Rating Analyse Q1 2018: de grootste en beste fondshuizen

Morningstar Rating Analyse Q1 2018: grootste ETF-aanbieders en beste landen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings