Alle fondsen met een nieuwe rating bij Morningstar

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer volop nieuwe Morningstar Analyst Ratings afgegeven aan het begin van het nieuwe jaar. Bekijk ze allemaal in het overzicht van deze week. De up- en downgrades krijgt u later in een een apart overzicht.

Robert van den Oever 07 januari, 2019 | 15:47

Nieuwe ratings

AB Eurozone Equity Portfolio - Bronze

Morningstar-fondsanalist Ronald van Genderen start met het volgen van AB Eurozone Equity Portfolio en kent het fonds een Bronze-rating toe. Hoofdbeheerder Tawhid Ali vervult die rol sinds januari 2012 en in maart 2016 voegde Andrew Birse zich bij hem als co-beheerder.

Beide beheerders, met name Ali, hebben langdurige ervaring in de beleggingsindustrie. Bovendien zijn beide analist geweest in AllianceBernstein’s European Value Equities team. Nu worden ze in hun hoedanigheid van beheerders ondersteuynd door datzelfde team, dat bestaat uit zeven aandelenanalisten en een kwantitatieve analist. Beide beheerders zijn capabel en het goed toegeruste analistenteam is ervaren en stabiel.

De aanpak wordt gekenmerkt door een focus op bedrijven die genegeerd of ondergewaardeerd worden. Het bottom-up proces is sterk en onderscheidt zich door de risicobewustheid. Gedurende Ali's aanstelling heeft het fonds zeer sterke prestaties laten zien, waarbij het de Morningstar Categorie eurosone large-cap aandelen versloeg en ook de MSCI EMU benchmark. Enig punt van zorg zijn de hoge kosten van het fonds.

 

Aberdeen European High Yield Bond - Neutral

Het fonds Aberdeen European High Yield Bond wordt vanaf nu gevolgd door fondsanalist Jeroen Siecker en hij kent het een Neutral-rating toe. het beheerteam werkt nog maar kort samen en het succes van hun samenwerking heeft zich nog niet bewezen. Het fonds heeft sinds april 2014 Steven Logan en Ben Pakenham als beheerdersduo. Het proces wordt gedreven door een diepgaande bottom-up analyse met een buy-en-hold strategie die een geduldige ebelggingsaanpak illustreert, resulterend in een bescheiden portefeuille-omzet van omstreeks 50% per jaar. Wat prestaties betreft hebben Logan en Pakenham een aantrekkelijk rendement geleverd terwijl het risico onder controle bleef.

 

AB Select US Equity - Bronze

Met de ervaren en gearriveerde hoofdbeheerder Kurt Feuerman aan het roer bij AB Select US Equity zijn beleggers in goede handen, vindt Morningstar-fondsanalist Natalia Wolfstetter. Zij volgt dit fonds vanaf nu en geeft het een Morningstar Analyst Rating van Bronze. Feuerman kwam in 2011 bij AllianceBernstein vergezeld van de helft van zijn team dat hij had bij Caxton. Daar runde hij sinds 2005 een Amerikaanse aandelenstrategie en een long/short versie van de strategie sinds 2000.

Feuerman combineert macro en thematische overwegingen met fundamentele bedrijvenanalyse om zijn portefeuille op te bouwen. Die aanpak maakt het mogelijk om snel te reageren op veranderingen in de markt om neerwaarts risico te beperken. De downside capture ratio bewijst dat dit lukt. Echter, de hoge portefeuille-omzet van deze aanpak en het uitvoeringsrisico maken het lastig repliceerbaar voor minder ervaren beleggers.

 

Amundi Funds Bond Global Aggregate Fund - Neutral

Het fonds Amundi Funds Bond Global Aggregate krijgt van fondsanalist Mara Dobrescu een Morningstar Analyst Rating van Neutral. Het ervaren beheerdersduo staat sinds 2014, respectievelijk 2015 aan het roer, maar wijzigingen in het ondersteunende team maken de analist wat terughoudend. De beleggingsstrategie is flexibel en de resultaten onder leiding van dit team zijn tot dusver bemoedigend, maar de bovengemiddelde kosten beperken de aantrekkelijkheid.

 

BGF Global Small Cap - Neutral

Het fonds BGF Global Small Cap is bezig een nieuw beleggingsproces te ontwikkelen. In april 2017 ging het beheer over naar de Scientific Active Equity groep; hun proces is gebaseerd op een quant-model dat teruggaat tot 1996 maar het is beter bekend van zijn succes in long-short strategieën en Amerikaanse small caps. Het team heeft enkele nieuwe kenmerken aan het model toegevoegd, speciaal ontwikkeld voor een wereldwijd small-cap universum, maar de resultaten tot dusver zijn gemengd en er is nog werk aan de winkel.

 

Franklin Global Real Estate - Negative

Fondsanalist Ronald van Genderen volgt vanaf nu het Franklin Global Real Estate fonds met een Negative rating. Hoofdbeheerder Wilson Magee is tevens hoofd van het wereldwijde vastgoed en infrastructuur aandelenfonds. Hij is zeer ervaren met 32 jaar in de beleggingsindustrie, waarvan de meeste betrokken bij vastgoedbeleggen. Hier vierkoppige team onder Magee is goed toegerust en ervaren en bovendien stabiel.

Het team past zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve aanpak toe in de zoektocht naar vastgoedaandelen van hoge kwaliteit. Hoewel het proces als geheel solide en goed doortimmers lijkt, biedt de portefeuille-opbouw weinig ruimte voor de beheerders om hun ideeën van hoge overtuiging te implementeren. Tezamen met het bovengemiddelde kostenniveau betekent dat een nadeel voor het fonds.

Onder leiding van Magee heeft het fonds inderdaad een lange-termijn voor risico aangepaste onderperformance laten zien ten opzichte van zowel de FTSE EPRA Nareit Developed benchmark als de Morningsatr Categorie vastgoed - indirect wereldwijd. Die underperformance was significant en consistent.

 

GAM Star Credit Opportunities Fund - Neutral

Bij aanvang van haar coverage heeft fondsanalist Mara Dobrescu een Neutral-rating aan het GAM Star Credit Opportunities fonds. Het beheerdersduo Anthony Smouha en Grégoire Mivelaz leidt dit fonds sinds de oprichting in 2011. Smouha belegt al in achtergesteld schuldpapier sinds deze vermogenscategorie ontstond eind jaren techtig.

Dit fonds beoogt het hogere rendement te verzilveren dat achtergestelde obligaties van financiële bedrijven, en in mindere mate niet-financiële bedrijven, kunnen genereren. Deze versie van de strategie kijkt naar boligaties die in dollars noteren en daarin onderscheidt dit fonds van de meeste andere fondsen die vooral kijken naar credits in euro's. Ondanks de solide beleggingsfilosofie kent het fonds geen formeel beleggingsdoel en de hoge kosten maken het lastig aan te bevelen voor de lange termijn.

 

Lees meer: 

Fondsen met een ratingwijziging in de periode 10 t/m 24 december 2018

Zo werken de ratings van Morningstar

Denkt u alles te weten over beleggen? Klik hier om dat te bewijzen met de Morningstar Investing Mastermind Quiz.

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam