Dit zijn de finalisten van de Morningstar Awards

Morningstar presenteert u de finalisten voor de Morningstar Awards Nederland van 2019. Het is ieder jaar weer een bijzonder moment waar vooral fondsbeheerders en fondshuizen naar uitkijken. Kijk snel wie er meedingen naar deze prestigieuze prijs.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 februari, 2019 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn

Ieder jaar gaat Morningstar op zoek naar fondsen en fondshuizen die excelleerden binnen hun categorie. Fondsen die niet alleen het afgelopen jaar een sterke prestatie hebben geleverd, maar ook over de afgelopen vijf jaar overtuigende cijfers kunnen overleggen. Uiteraard kijken we hierbij niet alleen naar rendement, maar ook naar het genomen risico.

Hoewel de Morningstar Awards in de basis kwantitatief van aard zijn, voeren de fondsanalisten ook een aantal kwalitatieve checks uit om de rechtmatige winnaars aan te wijzen. Voor een volledige uitleg van onze methodologie verwijzen we naar het methodologie document dat u hier kunt vinden:

 

De Morningstar Awards zijn onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep behelst de Morningstar categorie-awards, waar we de best presterende fondsen en ETF's binnen vijf categorieën belonen, te weten Aandelen Nederland, Aandelen Europa, Aandelen Wereldwijd, Euro-Obligaties en Allocatiefondsen. De tweede groep bevat de fondshuis-awards, waarbij we fondshuizen de maat nemen op basis van de prestaties van hun aandelen en/of obligatie-aanbod. We onderscheiden hierbij drie awards, te weten beste fondshuis aandelen, beste fondshuis fixed income en beste fondshuis alle assetcategorieën.

Ook dit jaar zijn we weer tot een selectie van interessante finalisten gekomen. Deze maken we dan ook vandaag met trots bekend, om vervolgens op 4 april de winnaars van de Morningstar Awards in het zonnetje te zetten. Aan alle finalisten is een felicitatie zeker op zijn plaats, want in dit competitieve landschap is een podiumplaats een prestatie van formaat!

Aandelen Nederland
De award voor beste aandelenfonds Nederlandse aandelen is een ware titanenstrijd.  We zien twee oude bekenden terug op het podium.

De eerste is het met een Bronze rating gewaardeerde Add Value Fund van Willem Burgers en Hilco Wiersma dat vorig jaar ook finalist was. Dit is een bottom-up, small-cap beleggingsfonds pur sang. De zeer geconcentreerde portefeuille van minder dan 20 aandelen is gebaseerd op diepgaande fundamentele research die het team uitvoert. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat het rendement een volatiel verloop kan laten zien. Op de lange termijn heeft het fonds echter zijn waarde duidelijk getoond, waarvoor het in 2013 al de award voor beste Nederlandse aandelenfonds in ontvangst mocht nemen.

De andere finalist die dat vorig jaar ook was, is Think AEX ETF. Deze in december 2009 geïntroduceerde ETF wist al meerdere jaren podiumplek te bemachtigen en in 2017 ging de award mee naar huis. In dat jaar versloeg deze ETF het Add Value Fund en Kempen Orange Fund verslagen. Dat laat zien dat de kostenefficiënte, fysiek replicerende ETF een aantrekkelijke mogelijkheid is voor beleggers om blootstelling te krijgen naar Nederlandse aandelen.

De winnaar van vorig jaar, Kempen Orange Fund, haalt dit jaar het podium niet, maar daar vinden we wel iShares AEX ETF. Weer een ETF dus, en dat weerspiegelt de opmars van passief beleggen en het toenemende aanbod aan fondsen op dit gebied.

Aandelen Europa
Het podium in deze categorie is kent twee fondsen van MFS: het MFS Meridian European Research Fund (Silver-rated) en ook het MFS Meridian European Value Fund dat er vorig jaar met de winst vandoor ging.

Ze strijden allebei om de award en dat doen ze samen met Uni-Global Equities Europe. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Aandelen Wereldwijd
Het podium voor deze categorie bestaat - in alfabetische volgorde - uit AllianceBernstein Low Volatility Equity Portfolio, Investec GSF Global Franchise Fund en JOHCM Global Opportunities.

Euro-Obligaties
Voor de Euro-Obligatie award hebben twee fondsen van Pimco het podium bereikt. Dat zijn Pimco GIS Euro Bond Fund en het Pimco GIS Euro Credit Fund.

De derde uitdager is Kempen (Lux) Euro Credit Fund, dat vijf sterren heeft en een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Allocatie
De mixfondsen van NN IP waren jarenlang een vaste waarde op het podium bij de allocatiefondsen, en meermaals ging de award naar dit fondshuis. Vorig jaar echter ontbrak NN IP op het podium, maar voor 2019 is het weer terug met NN Dynamic Mix Fund I. Zal het dit jaar lukken om er weer eens met de winst vandoor te gaan?

De uitdagers zijn sterk, met Pictet-Multi Asset Global Opportunities en Think Total Market ETF Neutraal. Ook in deze categorie is Think vertegenwoordigd en dat onderstreept eens te meer de plek die passief beleggen tegenwoordig inneemt in het fondsenlandschap.

Fondshuis-awards
Bij de fondshuis-awards kan de winnaar van de award voor beste fondshuis aandelenfondsen van vorig jaar zijn titel niet verdedigen, want Comgest is niet op het podium geëindigd. Wel zijn dat Actiam, First State en Unigestion. 

In de categorie beste fondshuis obligatiefondsen is de winnaar van vorig jaar wel vertegenwoordigd voor dit jaar: T. Rowe Price. Dit fondshuis neemt het deze keer op tegen Capital Group en Fidelity.

Ook maakt T. Rowe Price weer kans op de award voor beste fondshuis overall die het vorig jaar in de wacht sleepte. De strijd in deze 'koningsklasse' gaat in 2019 tussen First State, Robeco en T. Rowe Price.

Uitreiking
De uitreiking van de Morningstar Awards zal plaatsvinden tijdens een feestelijke avond op 4 april aanstaande in Amsterdam.

Alle finalisten vindt u hier bij elkaar in een handzaam overzicht:

 

De Morningstar Awards zijn bedoeld om fondsen en fondshuizen een blijk van waardering te geven voor de geleverde prestaties in de afgelopen vijf jaar. De prijs vormt geen advies of aanbeveling tot aankoop, of houdt op enige manier verband met de opinies van de fondsanalisten die tot uiting komt in de Morningstar Analyst Rating.

Awards 2019 banner 600x225

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten