Marktbarometer juli: meer van hetzelfde

De maand juli bracht meer van hetzelfde op de Europese aandelenmarkten. Bij een lichte plus deden groei-aandelen het beter dan waarde-aandelen en dat past in het beeld dat we in eerdere maanden hebben gezien. Dit is de Morningstar Marktbarometer over juli.

Fernando Luque 07 augustus, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese aandelenmarkten vertoonden in juli meer van hetzelfde. De markt steeg licht, getuige de 0,3% winst van de Morningstar Europe NR Index. In zo'n klimaat doen groei-aandelen het doorgaans beter dan waarde-aandelen en dat was ook het beeld dat juli te zien gaf. De waarde-stijl verloor gemiddeld 0,7% terwijl de groei-stijl 1,7% gemideld won.

Valuevs Growth July2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

De 9 stijlsegmenten
Kijken we naar de large-cap aandelen, dan zien we dat het stijlsegment Large-Cap Waarde 0,9% verloor, en dat komt voornamelijk door magere prestaties van de grote bankaandelen zoals Banco Santander en Lloyds Banking Group die respectievelijk 5,3% en 7,3% verloren.

European Market Barometer Style Returns July2019

(klik op grafiek voor vergroting)


Sectoren
Wat de rendementen van de sectoren betreft, was financials niet de slechtst presterende, ondanks de hierboven geschetste situatie rond de grote banken. De grootste verliezer was opnieuw grondstoffen met een min van 2,9%. De drie grootste bedrijven in deze sector boekten verliezen: BHP Group -3,1%, Rio Tinto -5,3% en BASF -5,3%.

European Market Barometer Sectors Returns July2019

(klik op grafiek voor vergroting)

Aan de positieve kant vinden we de sector defensieve consumentengoederen, die in juli de best presterende sector was met 3,5% winst. Die is ook verantwoordelijk voor dat het segment Large-Cap Groei een winst van 1,8% boekte, waarmee het de markt versloeg. In Europa heeft de sector defensieve consumentengoederen een forse weging in de groei-stijl.

Kijken we naar waardering, uitgedrukt als de verhouding tussen koers en Fair Value, dan is er een groot verschil waar te nemen tussen de Large-Cap Waarde stijl die een koers/Fair Value van 0,83 heeft en de Large-Cap Groei stijl die een verhouding van 1,04 kent.

European Market Barometer Style Valuation July2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Sectorwaarderingen
De sector telecom blijft de goedkoopste met een koers/Fair Value verhouding die een korting van 25% impliceert, terwijl de duurste de technologiesector is met een premie van 12%.

European Market Barometer Sectors Valuation July2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer juni: positief voor alle Morningstar Style Box segmenten

Morningstar Marktbarometer mei: correctie raakt waarde-stijl harder dan groei

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten