Fonds van de Week: Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Het ervaren team van Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund durft tegen de stroom in te gaan met zijn aandelenselectie. Dat vraagt geduld, maar dan pakt het ook goed uit, getuige het track record. Wel kan de volatiliteit wat hoger liggen. Morningstar blijft van mening dat deze door waarderingen gedreven actieve wereldwijde aandelenstrategie nog altijd een Morningstar Analyst Rating van Gold verdient.

Robert van den Oever 15 augustus, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Het zevenkoppige ervaren en stabiele team van dit fonds durft tegen de stroom in te gaan met zijn beleggingskeuzes. Die zijn gebaseerd op een waarderings-gedreven proces waarbij het team kansen pakt als aandelen in koers gezakt zijn door slecht nieuws of het macro-economische klimaat. Gedegen bottom-up research zorgt voor overtuiging ten aanzien van de selectie die de beheerders maken.

Geduld helpt om contraire scenario's tot resultaat te laten komen. Wel kan de volatiliteit hoger dan gemiddeld uitpakken. Alles bij elkaar is dit een uitstekende actieve wereldwijde aandelenstrategie, waarbij de lage kosten extra meehelpen. Morningstar vindt een Morningstar Analyst Rating van Gold dan ook nog altijd op zijn plaats.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 34 Dodge Cox Worldwide Global Stock Fund USD Acc grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het diepgaande en getalenteerde beleggingsteam verdient een positief oordeel op de People Pillar. Het zevenkoppige wereldwijde aandelenbeleggingsteam beheert de strategie en helpt om key-person risk af te wenden. Het team omvat veteraan Diana Strandberg, (hoofd internationale aandelen van het fondshuis), CIO Charles Pohl en de aanstormende talenten David Hoeft en Steven Voorhis.

Hoeft is in januari 2019 tot associate-CIO benoemd onder Pohl, en Voorhis nam Hoefts plaats in als associate director research. De diepgang en de ervaring van het team (gemiddeld 25 dienstjaren bij het fondshuis) in combinatie met  de stapsgewijze aanpak van opvolging door het fondshuis, maken eventuele overdracht bij pensionering alleszins soepel.

Het beleggingscomité komt voort uit een diepgaand en stabiel aandelenresearch team. Per mei 2019 bestond dat uit 34 analisten en beheerders, en die hebben allemaal, op twee na, minstens twee jaar ervaring bij Dodge & Cox. Een aanvullend kader van 27 obligatie-analisten en 25 research associates biedt ondersteuning. De meeste van de beheerders en analisten bij het fondshuis hebben hun gehele loopbaan doorgebracht in deze beleggingscultuur.

De persoonlijke beleggingen van de beheerders in de strategie is een uitstekende zet en helpt om hun belangen op een lijn te krijgen met die van eindbeleggers. Alle zeven de beheerders hadden ieder ruim 1 miljoen euro belegd in de Amerikaanse fondsvariant per begin 2019.

Fondshuis
Dodge & Cox heeft de lat hoog gelegd voor de vermogensbeheerindustrie. De vele sterke punten van dit fondshuis brengen het een positief oordeel op de Parent Pillar. Het is gevestigd in San Francisco, sedert 1930,en profiteert van een sterke beleggingscultuur. CEO Dana Emery en voorzitter Charles Pohl zijn de leiders van het beleggingsteam; hun aanpak is er een van de lange termijn.

Maar het fondshuis wil geen sterbeleggers kweken - een belangrijke en blijvende karakteristiek van het bedrijf. Elk fonds wordt beheerd door een van de vijf beleggingscomités. De leden daarvan hebben gemiddeld ruim 20 jaar ervaring bij het fondshuis. Meer nog, de analisten hebben brede en diepe ervaring van een indrukwekkend niveau.

Alles bij elkaar telt het fondshuis zo'n 60 beheerders en analisten waarvan de meeste hun hele loopbaan blijven, want de enige reden voor vertrek is doorgaans pensionering. De financiële aansporingen zijn goed op dezelfde lijn gebracht als die van de eindbeleggers. Portefeuillebeheerders beleggen zelf ook fors in hun strategieën. Dodge & Cox is volledig eigendom van het eigen personeel, zodat medewerkers van het succes kunnen meeprofiteren. Bovendien helpt dat om de korte-termijn druk van Wall Street te vermijden die beursgenoteerde bedrijven wel ervaren.

De aanpak ten aanzien van nieuwe strategieën is bijzonder en bewonderenswaardig, want er zijn er maar zes gelanceerd in de hele geschiedenis van het bedrijf. Beheerders hebben in het verleden bewezen dat ze er niet voor terugschrikken om een fonds te sluiten om de strategie te beschermen. Kortom, Dodge & Cox is een model-fondshuis.

Proces
Intensieve research, samen beslissingen en nemen en geduldig tegen de stroom in durven gaan zijn ingrediënten voor een psotief oordeel op de Process Pillar. De analisten van Dodge & Cox doen gedegen bottom-up research. Ze zoeken naar bedrijven met concurrentievoordeel, goed groeipotentieel en getalenteerde leiders. Een zevenkoppig wereldwijd aandelenbeleggingscomité beoordeelt de ideeën van analisten en beheert de portefeuille.

De beheerders proberen aandelen goedkoop op te nemen, vaak door gebruik te maken van koersdalingen als gevolg van slecht nieuws of een lastig economisch klimaat. Brede macro-visies spelen een ondergeschikte rol, hoewel het team wel factoren als wetgeving en politieke veranderingen meeneemt. Het comité is continu bezig om portefeuilleposities te herbeoordelen, uit te dagen en te verdedigen.

Omdat er zoveel tegendraadse keuzes in portefeuille zitten, geven de beheerders die veel tijd om tot resultaat te komen. Ze houden aandelen doorgaans drie tot vijf jaar aan, maar vaak langer. De jaarlijkse portefeuille-omzet was gemiddeld iets meer dan 20% in de vijf jaar tot aan 2018, en dat is duidelijk onder de 75% voor de categorie large-blend equity. De beheerders houden doorgaans vast aan hun waarderingsdiscipline. Ze verkopen als aandelen te duur worden, fundamentals verslechteren of zich betere kansen voordoen.

Prestaties
Een respectabel risico/rendement profiel brengt dit fonds een positief oordeel op de Performance Pillar. De MSCI ACWI is een betere benchmark voor dit fonds dan de MSCI World Index vanwege de blootstelling van het fonds aan opkomende markten. Vanaf de lancering van het in Ierland gevestigde fonds in december 2009 tot en met juni 2019 bedraagt het gemiddeld jaarlijks rendement 8,3% en dat is iets minder dan de ACWI die 8,4% haalde, maar duidelijk beter dan de 6,2% die de categorie global large-blend equity wist te behalen. De Amerikaanse fondsvariant heeft een langer track record en daarin verslaat het beide maatstaven.

De contraire beleggingsstijl van het team, geduld terwijl scenario's werkelijkheid worden en beleggingen in opkomende markten hebben bijgedragen aan het lange-termijn succes vna het fonds, maar ook de volatiliteit verhoogd. Het fonds heeft het goed gedaan in stijgende markten, maar tijdens neergaande markten werd het harder getroffen. Als gevolg daarvan komt de standaarddeviatie in het bovenste deciel van de categorie uit over de betreffende periode. Dit had effect op de Sharpe ratio en de Sortino ratio van het fonds, twee maatstaven voor voor risico aangepaste rendementen.

Tegen de stroom in beleggen is sinds begin 2018 uit de gratie. Het fonds verloor cumulatief 2,5% en bleef achter bij de meeste van zijn concurrenten tot en met juni 2019. Daarbij zijn grote Europese banken zoals Societe Generale en Unicredit de belangrijkste achterblijvers, samen met de Amerikaanse vervoerder FedEx. Opkomende markten aandelen drukten eveneens op het resultaat, onder meer het Chinese Baidu en het Mexicaanse Cemex.

Kosten
De rebatevrije aandelenklasse van dit fonds kent lopende kosten van 0,63% en dat is in het tweede kwintiel voor vergelijkbare 'clean' share classes van wereldwijde aandelenfondsen.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund USD Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 34 Dodge Cox Worldwide Global Stock Fund USD Acc tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock Euro Bond Fund

- Capital Group Amcap Fund

- Kempen Global Small Cap Fund

- DNCA Invest Eurose

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings