Marktbarometer augustus: waarde-stijl nog nooit zo goedkoop

De maand augustus maakt één ding duidelijk en dat is dat de waarde-stijl nog nooit zo goedkoop is geweest. Het segment Large-Cap Waarde in de Morningstar Style Box kent de laagste waardering sinds de introductie van deze Morningstar-tool. Dit is de Morningstar Marktbarometer over augustus.

Fernando Luque 04 september, 2019 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds Morningstar de Morningstar Style Box met zijn negen stijlsegmenten heeft geïntroduceerd, is de waarde-stijl nog nooit zo goedkoop geweest als in augustus dit jaar. De verhouding tussen koers en Fair Value ligt op 0,77, terwijl die voor het segment Large-Cap Groei op 1,00 ligt.

European Market Barometer Style Valuation Aug 2019

Hoewel de Morningstar Europe NR index in augustus met 1,6% daalde, was het verschil in prestaties tussen de twee beleggingsstijlen opnieuw erg opvallend. Het segment Large-Cap Waarde in de Morningstar Style Box verloor 3,7%, terwijl het Large-Cap Groei segment juist 0,2% won.

European Market Barometer Style Returns Aug 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

Om de magere prestaties van large-cap bedrijven met een waarde-stijl te kunnen verklaren, zijn twee sectoren van belang: financials en energie. De negatieve rendementen in het segment Large-Cap Waarde worden met name veroorzaakt door aandelen zoals HSBC Holdings dat 8,2% verloor en Banco Santander dat 11% prijsgaf. In energie waren het bijvoorbeeld Royal Dutch Shell met 11% verlies en Total met 3,5% eraf die pijn leden.

Deze twee sectoren behoorden in augustus tot de slechtst presterende: de sector financials leed 4,8% verlies en energie ging 6,6% in de min.

European Market Barometer Sectors Returns Aug 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

Mede door hun negatieve rendementen over augustus zijn financials en energie tevens de goedkoopste sectoren in het Europese universum. Financials kent momenteel een korting van 23% ten opzichte van de Fair Value die de Morningstar-analisten ervoor berekenen en energie heeft een discount van 27%. Opvallend is dat geen enkele sector een koers/Fair Value verhouding van boven de 1 heeft. Dat betekent dat geen enkele sector overgewaardeerd is en dat Europa momenteel relatief goedkoop is.

European Market Barometer Sectors Valuation Aug 2019

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer juli: meer van hetzelfde

Morningstar Marktbarometer juni: positief voor alle Morningstar Style Box segmenten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten