Drie niet-duurzame wereldwijde aandelenfondsen die toch goed scoren op duurzaamheid

Fondshuizen hebben de afgelopen jaren steeds meer duurzame beleggingsfondsen geïntroduceerd. Dat grotere aanbod maakt de keuze voor beleggers niet eenvoudiger. De nieuwe fondsen hebben geen lang track record en dat maakt de analyse vanuit fundamenteel perspectief lastig. Onder de al langer bestaande strategieën vallen veel fondsen af op basis van een gebrek aan kwaliteit, net als voor conventionele fondsen het geval is. Ter uitbreiding van de mogelijkheden kunnen beleggers naar fondsen van hoge kwaliteit kijken die weliswaar duurzaamheid niet expliciet in het proces integreren, maar toch goed scoren op duurzaamheid. Drie wereldwijde aandelenfondsen ter illustratie.

Ronald van Genderen 11 september, 2019 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

Het aanbod aan duurzame beleggingsfondsen is de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Fondshuizen hebben daarmee in ruime mate voorzien aan de toenemende vraag onder beleggers om duurzaamheid in hun beleggingen te integreren. Hoewel er voor beleggers voldoende te kiezen is, maakt dat de keuze voor hen niet eenvoudiger.

Eén van de struikelblokken bij het selecteren van een beleggingsfonds dat vanuit duurzaamheidsperspectief voldoet, maar ook vanuit fundamenteel oogpunt voldoende kwaliteit bezit, is het beperkte track record dat veel duurzame strategieën kunnen overleggen. Immers, de fondsen zijn vaak pas in recente jaren geïntroduceerd. Dat maakt het aanzienlijk lastiger om de beheerder en de benadering te analyseren en convictie op te bouwen. Zo is bijvoorbeeld de mate van consistentie van beide moeilijk in te schatten.

Uiteraard, er zijn strategieën die wel al langer bestaan en over een lange termijn track record beschikken. Echter, net als bij het merendeel van de conventionele strategieën het geval is, overleeft een groot deel van het duurzame beleggingsuniversum een fundamentele screening niet door een gebrek aan kwaliteit. Althans, dat is de ondervinding van fondsanalisten van Morningstar die fondsen vanuit fundamenteel perspectief analyseren.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid