Marktbarometer september: alles draait om waarde

De maand september was dé maand voor waarde-beleggen. Het rendement op de waarde-stijl was uitzonderlijk hoog en het verschil met de groei-stijl was ongekend groot. Het was de tweede maand op rij dat de waarde-stijl in het middelpunt van de belangstelling stond. Dit is de Morningstar Marktbarometer over september.

Fernando Luque 04 oktober, 2019 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

Het draaide in september allemaal om de waarde-stijl. Die deed het beduidend beter dan de groei-stijl. Het verschil in rendement tussen beide is afgelopen maand uitzonderlijk groot: 6,4% rendement tegen 1,6%.

Bij het stijlsegment Large Caps is het verschil het grootst: 6,6% rendement voor Large Cap Waarde tegen 1,3% voor Large Cap Groei. 

Valuevs Growth Sep 2019

De grafiek laat zien dat het verschil tussen waarde en groei steeds groter wordt naarmate de gemeten periode langer is. Over 1 jaar is het verschil 18%, terwijl het cumulatieve verschil over 3 jaar als 45% bedraagt.

European Market Barometer Style Returns Sep 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

De sterke prestaties van de waarde-segmenten van de Morningstar Style Box zijn voornamelijk te danken aan de bankensecor, die 8% won, en in mindere mate aan de energiesector die 6,8% bijschreef. Onder de aandelen die in september het meest bijdroegen aan het rendement waren dan ook bedrijven als Royal Dutch Shell (+8,1%) en HSBC Holdings (+8%).

European Market Barometer Sectors Returns Sep 2019

Kijken we naar de groeisegmenten, dan zijn die vooral geraakt door de magere prestaties van de sector defensieve consumentengoederen. Dat is de op een na belangrijkste sector in termen van marktkapitalisatie en die steeg afgelopen maand slechts 0,1%. In deze sector weegt de Large Cap Groei stijl voor 41% mee, vergeleken met 7% voor de Large Cap Waarde stijl. Dat zijn percentages die behoorlijk afwijken van die voor de financiële sector, zoals onderstaande grafiek laat zien:

Consumer Defensive Financial Services Styles 201909

Uit de rendementen van afgelopen maand volgt logischerwijs dat de waardering van Europese waarde-bedrijven is gestegen van 0,77 in augustus naar 0,79 in september, maar desondanks is er nog altijd een fors gat in waardering naar de Large Cap Groei bedrijven.

European Market Barometer Style Valuation Sep 2019

De waarderingen van de sectoren energie en financials zijn ook gestegen, maar blijven, net als bij de communicatiesector, tot de goedkoopste sectoren in Europa behoren.

European Market Barometer Sectors Valuation Sep 2019

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Morningstar Marktbarometer augustus: waarde-stijl nog nooit zo goedkoop

Morningstar Marktbarometer juli: meer van hetzelfde

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten